Witam, sytuacja wyglada tak (zaznaczam , ze praktycznie na temacie sie nie znam. chodzi o kwestie konfiguracji sieci itd).
Przeprowadzilem sie do dziewczyny u ktorej dziala siec bezprzewodowa, stoi sobie komp podlaczany do neostarady z routerem ktory "rozprowadza" siec wi-fi. Chodzi o to ze w laptopie jaki mamy (Hp) siec jest dostepna, jakos sygnalu doskonala itd ale nie mozna sie podlaczyc bo... nie znamy hasla dostepu ani protokolu szyfrowania czy jak to sie tam nazywa (WPA i inne). Oczywiscie nie chodzi mi tu o jakies programy hackujace itd tylko o czyste sprawdzenie tego(jako ze dostep do komputera z routerem oczywiscie mamy). Siec konfigurowal ktos z kim nie mamy kontaktu i jedyne haselko jakie bylo znalezione to jakies 8 znakow(4literki 4 cyferki) ktore do niczego nie pasuja(przy tych wpa itd wyskakuje ze potrzeba wpisac 5 lub 10,16,32). Jesli ktos bedzie mial sily i checi mi pomoc to z gory dziekuje. Podejrzewam ze chodzi o wejscie w ustawienia routera ale tam zamiast widocznego hasla sa ****. Komp z routerem stoi na Xp a laptop na Viscie.
Prosze o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Prosze o pomoc
Co znaczy komp z routerem?mleczar pisze:stoi sobie komp podlaczany do neostarady z routerem ktory "rozprowadza" siec wi-fi
Mam rozumieć, ze ten komp robie za router, czy może do niego podłączony jest router, który rozdziela sygnał dalej?
Czyli jak rozumiem macie hasło do routera? Jeżeli tak, to wpiszcie tam gdzie te gwiazdki nowe hasło i już. A hasło będzie zawsze ukryte pod gwiazdkami, bo tak to jest już wymyślonemleczar pisze:jedyne haselko jakie bylo znalezione to jakies 8 znakow(4literki 4 cyferki)[....]Podejrzewam ze chodzi o wejscie w ustawienia routera ale tam zamiast widocznego hasla sa ****

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sa programy odczytujace haslo spod gwiazdek (asterisk reader) ale nie zawsze dzialaja. Lepszym rozwiazaniem jest takie jakie zaproponowal BliSki - nowe haslo ktore wy znacie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Okej dzieki za pomoc, rzeczywiscie mozna bylo normalnie zmienic to haslo. Calosc rozeszla sie o zmiane hasel WEP, nie znalismy ich ale mozna bylo wygenerowac nowe. Siec dziala, mam nadzieje ze na dluzej
. Dzieki za pomoc 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Prosze bardzo i cieszymy sie, ze dziala.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)