BlackBerry 7290

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

BlackBerry 7290

Post autor: DJ1910 »

Witam.

Biedna karta Sim Orange Free lezy niezbyt uzywana, wiec jakis uzytek moznaby z niej zrobic...

planuje kupic Blackberry 7290...sprzecik taniutki, dosc fajniutki...ale

mialem go w lapie, nalezy do mojego brata, z tym ze on ma go firmowo (pracuje w Gillette), i ten brendowany przez Ere sprzecik troche ma poblokowanych funkcji

glownie chodzi mi o to, czy mozna bez problemu zainstalowac na nim opere mini 4.0 i gagu gadu, wg specyfikacji obsluguje MIPD 2.0, no ale moze sa jakies wałki z tym sprzetem i nic z nim nie zrobie w tych kwestiach??

Czekam na opinie tych, ktorzy mogli sie tym pobawić na maxa!!

aha, no i kwestia modemu gprs gdyby w razie czego trza bylo lapkowi zapodać neta awaryjnego :P
Awatar użytkownika
Maciek

Re: BlackBerry 7290

Post autor: Maciek »

chodzi mi o to, czy mozna bez problemu zainstalowac na nim opere mini 4.0 i gagu gadu,
Skoro ma Jave / MIDP 2.0 to nie powinno byc z tym najmniejszego problemu ... :)

Znalezione...
Opera Mini 4.0 beta Now Support BlackBerry Devices
Z tego co wyczytalem to opera mini 4.0 zostala zoptymalizowana specjalnie pod Blackberry! Tak wiec klopotu miec nie bedziesz :hyhy:

Co do podlaczenia jako modem... na forum juz ktos sie wypowiadal na ten temat... nie pamietam gdzie co i jak ale byla to bardzo pozytywna opinia ...

Pozdro ;)
Ostatnio zmieniony 2008-03-25, 20:10 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

DJ1910 proponuję zajrzeć na BB forum
Awatar użytkownika
DJ1910

Maciek pisze:
chodzi mi o to,Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
dzieki wielkie :P przypuszczalem że bedzie dobrze, ale wolalem poczekac na opinie :P

i dzieki tez dla Canidy za link do forum BB :)
Ostatnio zmieniony 2008-03-25, 16:01 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Nie za ma co :)
msienk
Stały użytkownik forum

Post autor: msienk »

On nie ma modemu.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

msienk pisze:On nie ma modemu.
A możesz powiedzieć coś więcej?
msienk
Stały użytkownik forum

A co chcesz wiedzieć?
transmisja tylko przez gprs, nie podłączasz do kompa przez mini usb, tylko jakimś dziwolągiem, nie ma auto podświetlenia klawiatury, tylko musisz manualnie podświetlać, nie ma kolorowego wyświetlacza, tylko ściemniony.
Nie ustawiasz punktów dostępu, więc da radę ustawić żeby działał internet, ale nie działa wap i mmsy. Chyba że kupisz u swojego operatora usługę blackberry to działa wszystko.
Dobry jak masz mieć coś taniego do obsługi BESa.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Po prostu Twoja wcześniejsza wypowiedź była delikatnie mówiąc nic nie wnosząca, a nawet myląca. Zauważ, że DJ1910 chodziło jedynie o awaryjny dostęp do internetu, a jakikolwiek tel. z GPRS kwalifikuje się do tego. Skoro może się połączyć z netem to może pełnić rolę awaryjnego połączenia.
DJ1910 pisze:aha, no i kwestia modemu gprs gdyby w razie czego trza bylo lapkowi zapodać neta awaryjnego :P
msienk
Stały użytkownik forum

Co Ty mówisz :) Moja wypowiedź jest ok. Ta paletka naprawdę nie ma modemu :)
Cała seria 7xxx ani 87xx nie ma modemu, dopiero 8707 posiada wbudowany modem, także nie jest możliwy awaryjny net po podłączeniu do kompa :) Pełna powaga.
A jakby ktoś chciał to mam do sprzedania 8707 - jedyna paletka UMTS jaka wyszła :) i z modemem.
Awatar użytkownika
DJ1910

Ło jejku, kolego :) ten sprzęt ma modem :) Sam używalem, wiec jestem totalnie zaskoczony Twoją wypowiedzią.

Sprzętu juz nie mam bo sprzedałem(troszke do bani ten 7290), ale jest jeszcze zainstalowany w moim laptopie z którego pisze ("Modem standartowy"). Działa na zwyklym kabelku mini-USB, do instalacji i poprawnego działania modemu potrzeba zainstalować BlackBerry Desktop Manager, zrobić dial-up'a i jazda :)

Nie lubie dezinformacji wynikającej z niewiedzy, wiec radze byś zweryfikował to co napisałeś ;)

Na necie jest nawet tutorial jak używać 7290 jako modemu. Wystarczy spytać o to google :)

a nawet z nudów wkleje dowód:

http://www.blackberry.com/btsc/dynamick ... Id=KB05196

I jak, nadal twierdzisz ze nie ma modemu ?:D :D :D
msienk
Stały użytkownik forum

Masz rację. Bawiłem się nim, alt tylko chwilę i mój komp nie widział go jako modemu.

A dziwny kabel to w 7230.

Sądzę jednak, że ten tel byłby kiepawym modemem z transmisja tylko GPRS.
Awatar użytkownika
DJ1910

Hehe, i rzeczywiście byl kiepskawy. Chociaż jak na GPRS sprawował się dobrze, bo znam urządzenia które niby mogą działać jako modemy GPRS (pewne modele telefonów jak SE T610) ale ten GPRS za ich pośrednictwem był upośledzony (ciężko upośledzic coś tak kiepskiego, no ale jednak sie da). Z pewnoscia ma to związek z GPRS CLASS, a ten 7290 ma chyba jedną z najwyższych możliwych klas.

Do tego wiadomo iż urządzenie urządzeniu nierówne, i ktoś mi wspominał że jest jakis element w telefonach który odpowiada za stabilność transmisji danych, i w jednych telach są gorsze w innych lepsze. Dowodem tego moze być moje własne doswiadczenie z Nokią 5200, w ktorej EDGE działal miernie, podczas gdy na 6120classic śmiga bardzo płynnie. (W tej samej lokalizacji)

I tak by można gadać i gadać, a wypowiedź zakoncze stwierdzeniem - NIE MA TO JAK HSDPA :):):):)
msienk
Stały użytkownik forum

A pamiętasz co zrobiłeś żeby komp Ci wykrywał paletkę?
podłączyłem właśnie 8707 i nie chce się pokazać na liście modemów.
Awatar użytkownika
DJ1910

Musi być odpalony Desktop Manager i Device Manager na bank. Do tego nie wiem czy cos w ustawieniach paletki nie trza było zmienić.

Odpalałem na XPku SP2.
ODPOWIEDZ