Małe pytanie co do anten i karty bezprzewodowej.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ciosq
Początkujący użytkownik forum

Małe pytanie co do anten i karty bezprzewodowej.

Post autor: Ciosq »

Witam,

Chciałbym skręcić sobie małą sieć bezprzewodową na dystansie ok 130~140m.
W odległości mniej więcej 15m od klienta znajduje się pas drzew (czubki).
Jako AP miałby robić router Pentagram Cerberus (mam po neostradzie i nie chcę wydawać więcej na nowy, wiem że i tak taka propozycja padnie :/).

Mógłby mi ktoś doradzić jaką tanią kartę bezprzewodową i antenę zastosować po stronie klienta oraz jaką antenę po stronie AP??

(Budżet klienta do 120 zł a AP do 100 zł)

Z góry dziękuję... :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Małe pytanie co do anten i karty bezprzewodowej.

Post autor: ja.michal »

130-140m to wystarczyłaby antenka panelowa za 70-80zł.
Zawsze jak by była potrzeba to możesz bez zezwolenia masz (kij czy coś) do 3,5m do podstawy (no dachu) postawić.

Niech mnie koledzy poprawią jak coś pokręciłem. ;)
Ciosq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ciosq »

Maszt w grę w ogóle nie wchodzi bo to 10-cio piętrowy blok mieszkalny ;P
W zasadzie to dwa identyczne skierowane "przodem" do siebie w odległości ok. 140m

Ja mieszkam na ósmym piętrze (AP) a znajomy (klient) na drugim i właśnie jest zasłonięty drzewami... :/

Z sąsiadami to raczej się na mocowanie antenki nie dogadam ani ja ani znajomy więc tu mam pytanie czy taki panel 12-17dbi wystarczy??

(nie jest to jakoś gęsto zarośnięte tylko czubki bodajże trzech drzew ale okien nie widać... [w lecie])
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No mi się wydaje, że starczy jak to czubki drzew. Iglaki czy liściaste?

[ Dodano: 2008-03-25, 19:57 ]
Powiedziałbym, że z tymi panelowymi do musi działać. Zasięg wifi na standardowej antenie jest szacowany na około 50m w budynku i 200 w otwartej przestrzeni (rożne dane są). Drzewa nie mają aż tak dużej gęstości jak zbrojenia i beton. Panelowa na moje oko powinna wystarczyć w sam raz. ;) Zależy też jakie standard sieci i jaki kanał. Niech ktoś jeszcze się wypowie bo subiektywnie wychodzi. :cfaniak:

[ Dodano: 2008-03-25, 20:01 ]
Ciosq pisze:okien nie widać... [w lecie]
Sorry liściaste. ;) Nie skojarzyłem. :roll:
ODPOWIEDZ