WiMAX w Polsce
Moderator: Moderatorzy
- marcin
- *** Administrator ***
WiMAX w Polsce
W Polsce uruchomiono pierwszą komercyjną instalację WiMAX - poinformowały firmy Alvarion, Intel i SferaNET. Dzięki zastosowaniu standardu komunikacji bezprzewodowej SferaNET może zaoferować mieszkańcom Bielsko - Białej nieograniczony dostęp do Internetu na obszarze całego miasta.
Zasięg zainstalowanego w centrum miasta nadajnika wynosi obecnie 30 kilometrów. W najbliższych tygodniach urządzenie zostanie przeniesione na komin Elektrociepłowni Bielsko-Biała, co ma zwiększyć jego zasięg do około 50 kilometrów. Z sieci korzystają już firmy i instytucje. W najbliższych miesiącach w sprzedaży pojawią się również odpowiednie urządzenia odbiorcze dla klientów indywidualnych.
Stworzenie systemu bazującego na standardzie WiMAX było możliwe dzięki układowi Intel PRO/Wireless 5116. Zaprezentowany w kwietniu b.r. nowy produkt Intela umożliwia budowę tanich i szybkich modemów bezprzewodowych wspierających WiMAX. Zastosowanie szerokopasmowego interfejsu Intel PRO/Wireless 5116 sprawia, że urządzenia pochodzące od różnych producentów mogą ze sobą bezproblemowo współpracować w oparciu o jeden standard.
- Technologia WiMAX to ogromna szansa rozwoju dla operatorów, ale również użytkowników końcowych. Dzięki jej zastosowaniu podłączenie nowego abonenta do sieci ogranicza się praktycznie do podpisania umowy i dostarczenia klientowi końcowego urządzenia - twierdzi Tomasz Mołczan z firmy SferaNET. Czyżby zatem nadchodziła nowa era Internetu w Polsce?
Takiego zdania jest Krzysztof Janicki z firmy Intel - Jestem przekonany, że sieć w Bielsku-Białej to dopiero początek prawdziwej rewolucji w obszarze bezprzewodowego, szerokopasmowego dostępu do Internetu w Polsce.
WiMAX ma za zadanie zapewnienie bezprzewodowego szerokopasmowego dostępu na znacznie większą skalę, niż to ma miejsce w przypadku sieci działających w oparciu o standard Wi-Fi. Zasięg Stacji Bazowej WiMAX może wynosić nawet do kilkudziesięciu kilometrów, podczas gdy sieci WLAN działają na obszarze maksymalnie kilkuset metrów.
Technologia jest również doskonałą propozycją dla regionów, w których nie ma dobrze rozbudowanej infrastruktury przewodowej, gdyż może zapewnić dostęp szerokopasmowy milionom osób mieszkającym w słabo zaludnionych obszarach wiejskich. Według danych producentów sprzętu standard umożliwia transmisję danych z szybkością do 70 Mb/s.
Źródło: PR Alvarion
Zasięg zainstalowanego w centrum miasta nadajnika wynosi obecnie 30 kilometrów. W najbliższych tygodniach urządzenie zostanie przeniesione na komin Elektrociepłowni Bielsko-Biała, co ma zwiększyć jego zasięg do około 50 kilometrów. Z sieci korzystają już firmy i instytucje. W najbliższych miesiącach w sprzedaży pojawią się również odpowiednie urządzenia odbiorcze dla klientów indywidualnych.
Stworzenie systemu bazującego na standardzie WiMAX było możliwe dzięki układowi Intel PRO/Wireless 5116. Zaprezentowany w kwietniu b.r. nowy produkt Intela umożliwia budowę tanich i szybkich modemów bezprzewodowych wspierających WiMAX. Zastosowanie szerokopasmowego interfejsu Intel PRO/Wireless 5116 sprawia, że urządzenia pochodzące od różnych producentów mogą ze sobą bezproblemowo współpracować w oparciu o jeden standard.
- Technologia WiMAX to ogromna szansa rozwoju dla operatorów, ale również użytkowników końcowych. Dzięki jej zastosowaniu podłączenie nowego abonenta do sieci ogranicza się praktycznie do podpisania umowy i dostarczenia klientowi końcowego urządzenia - twierdzi Tomasz Mołczan z firmy SferaNET. Czyżby zatem nadchodziła nowa era Internetu w Polsce?
Takiego zdania jest Krzysztof Janicki z firmy Intel - Jestem przekonany, że sieć w Bielsku-Białej to dopiero początek prawdziwej rewolucji w obszarze bezprzewodowego, szerokopasmowego dostępu do Internetu w Polsce.
WiMAX ma za zadanie zapewnienie bezprzewodowego szerokopasmowego dostępu na znacznie większą skalę, niż to ma miejsce w przypadku sieci działających w oparciu o standard Wi-Fi. Zasięg Stacji Bazowej WiMAX może wynosić nawet do kilkudziesięciu kilometrów, podczas gdy sieci WLAN działają na obszarze maksymalnie kilkuset metrów.
Technologia jest również doskonałą propozycją dla regionów, w których nie ma dobrze rozbudowanej infrastruktury przewodowej, gdyż może zapewnić dostęp szerokopasmowy milionom osób mieszkającym w słabo zaludnionych obszarach wiejskich. Według danych producentów sprzętu standard umożliwia transmisję danych z szybkością do 70 Mb/s.
Źródło: PR Alvarion
szukam kontaktu
Witam szukam kontaktu do przedstawicciela w polsce firmy PR Alvarion prosze podanie na [email protected]
- marcin
- *** Administrator ***
Re: WiMAX w Polsce
Alvarion-Tadipol Sp. z o.o.
ul. Atlasowa 23
02-437 Warszawa
tel. (0-22) 863 28 80
fax (0-22) 863 28 81
http://www.alvarion.com
e-mail: [email protected]
ul. Atlasowa 23
02-437 Warszawa
tel. (0-22) 863 28 80
fax (0-22) 863 28 81
http://www.alvarion.com
Dzoeniłem do nich i skeirowali mnie do Veracompu
Ponoć ma byc dostępny model BreezeAccess VL, ceny niestety nie dowiedziałem się jeszczcze
Ponoć ma byc dostępny model BreezeAccess VL, ceny niestety nie dowiedziałem się jeszczcze
mam pytanie. WiMax bedzie dostepny do 50 km - Bielsko Biala. Mieszkam w Cieszynie (okolo 30 km od bielska). Rozumiem ze sygnal bylby dostepny rowniez w naszym miescie (pomimo terenu gorzystego). Czy na takiej odleglosci sa jakies straty w transferze? Albo przy zlej pogodzie? I jeszcze jedno...czy oferta bedzie dostepna takze dla klientow indywidualnych...chodzi mi raczej pojedynczych uzytkownikow - maly transfer itp...widomo juz cos o cenach? Jesli mozna prosic o odpowiedz na [email protected] Z gory dziekuje!
- marcin
- *** Administrator ***
Więcej informacji na temat tej sieci znajdziesz pod adresem http://www.sferanet.pl/
SferaNET Spółka z o.o.
ul. PCK 8
43-300 Bielsko-Biała
tel. (0-33) 498-44-55
fax (0-33) 499-44-66
SferaNET Spółka z o.o.
ul. PCK 8
43-300 Bielsko-Biała
tel. (0-33) 498-44-55
fax (0-33) 499-44-66
Czy można dostać już sprzęt do stacji bazowej wimax i w jakich cenach?
Mozna i koszmarnych...
A przydzielone pasmo masz ?? bo te czestotliwosci podlegaja licencjom.
A przydzielone pasmo masz ?? bo te czestotliwosci podlegaja licencjom.
-
- Stały użytkownik forum
a dla zainteresowanych tematem przetargów powiatowych link do serwisu URTiP
Ze sprzętu wimax dostępny już jest system firmy wi-lan: http://www.skk.com.pl/transmisja_bezprz ... /libra_mx/
Sporo informacji na temat wimax znalazłem też tu: http://www.wimax.biz.pl
Jest tez Alvarion BrezeMaxMiro pisze:Ze sprzętu wimax dostępny już jest system firmy wi-lan: http://www.skk.com.pl/transmisja_bezprz ... /libra_mx/
mfrack pisze:Więcej informacji na temat tej sieci znajdziesz pod adresem http://www.sferanet.pl/
SferaNET Spółka z o.o.
ul. PCK 8
43-300 Bielsko-Biała
tel. (0-33) 498-44-55
fax (0-33) 499-44-66

Dialog WiMAX
Słyszałem że dialog ma zamiar od grudnia rozprzestrzeniać internet za pomocą WiMAXu w większych miastach w Polsce m.in. w Szczecine i okolicach ... czy ma ktoś moze jakieś informacje na ten temat??
Nieprawda.Anonymous pisze:Jeden
Jeśli kilka firm wykupiło kanały na 3.5GHz (te bez przetargu) w jednym mieście, to każdy z nich będzie mógł postawić wimaxa.
Do tego dochodzi jeden operator lokalny na 3.7GHz i dwóch operatorów ogólnopolskim.
Więc w każdym większym mieście może być kilku-kilkunastu operatorów oferujących wimax.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A coś już wiadomo kto będzie tymi dwoma operatorami ogólnopolskimi?Anonymous pisze:Do tego dochodzi jeden operator lokalny na 3.7GHz i dwóch operatorów ogólnopolskim.Anonymous pisze:Jeden
Więc w każdym większym mieście może być kilku-kilkunastu operatorów oferujących wimax.
Może jakiś link?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Netia i Nask. Ale co to ma za znaczenie?BliSki pisze: A coś już wiadomo kto będzie tymi dwoma operatorami ogólnopolskimi?
Może jakiś link?
Pasma te mogą być wykorzystane na 100 różnych sposobów, nie tylko do wimaxa. NASK już zaczął robić sieci w tym paśmie i to nie wimaxowe.
polska rzeczywistosc = koncesje nie zostana wydane - obecni operatorzy sieci komorkowych juz o to zadbaja..
A co to ma za znaczenie?mark pisze:polska rzeczywistosc = koncesje nie zostana wydane - obecni operatorzy sieci komorkowych juz o to zadbaja..
Chcesz zainwestować w wimaxa? Żaden problem. Te ogólnopolskie koncesje to tylko kilka kanałów.
wimax-inwestycja
Chcemy zainwestować w wimaxa, wiecie ile to kosztuje? Do kogo można się zglosić?
Re: wimax-inwestycja
Tu jest fajny artykuł gdzie się dowiesz co i jak:gość pisze:Chcemy zainwestować w wimaxa, wiecie ile to kosztuje? Do kogo można się zglosić?
http://www.wimax.biz.pl/index.php/content/view/22/1/
Proponuje skontaktować się z ludźmi od wimaxa w SKK.
Choć nie stać mnie na takie coś, to dowiedziałem się od nich wszystkiego.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ciekawe.
Korzystał ktoś już z tego?

Korzystał ktoś już z tego?
gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
-
- Użytkownik forum
wimax szczegolnioe ten alvariona 3,5GHz to droga zabawka, stacja bazowa z jednym sektorem to koszt ok 20-30 tys dolarow, przepustowosc jednego sektora to ok 70 Mbitow, a cena anteny abonenckiej to ok 500 dolarow.
Duzym plusem tego sprzetu jest dzialanie przy braku tzw line of sight, czyli widocznosci ze stacja bazowa, sygnal rewelacyjnie mozna odbic od wyzszego budynku i tez bedzie dzialalo stabilnie, wada jest dosyc wysoki ping, sredni ping do gramy to ok 50 ms
Duzym plusem tego sprzetu jest dzialanie przy braku tzw line of sight, czyli widocznosci ze stacja bazowa, sygnal rewelacyjnie mozna odbic od wyzszego budynku i tez bedzie dzialalo stabilnie, wada jest dosyc wysoki ping, sredni ping do gramy to ok 50 ms