Nie no, co jeden doradca to lepszy;)))
alfamixi: ad.1 DSL2000 spokojnie starczy na 5-7 osób jeśli oczywiście postawisz router na linuxie z przyzwoitym kolejkowaniem:)
ad.2 nie wiem jak wygląda serwer LMS ale jesli masz na myśli to co ja mam to nie rozpędzałbym sie tak;) jesli masz jakiegoś PC z pII lub lepszym to postaw linuxa (polecam PLD) po normalnej instalacji uruchom na tym skrypty ze stronki
www.inet.one.pl i będziesz zadowolony... do serwera podłaczasz skrętką AP i do AP oczywiście antenke... jesli masz rozrzut klientów to zastanów się nad antenkami bo ten klient na 2km to raczej na jakiejś kierunkowej musisz zrobic, co automatycznie wyeliminuje Ci podłaczenie innych klientów położonych w innych kierunkach od bazy, no i oczywiście zastanów się czy lepiej dookólna czy sektor...
jeśli będziesz musiał postawić baze z więcej niż jedną antenką to rozważ Mikrotika na platformie RB333 bo to jedno z bardziej wydajnych rozwiązań dla Ciebie akurat:)
ja.michal nie słyszałem jeszcze o takiej sieci która dzieli łącze arytmetycznie na ilość użytkowników;)) więc takie wyliczenia możesz sobie darować...
yellowfox podłaczanie klienta w 2.4 na 3km to masakra, zwłaszcza przy zakłóceniach ze strony konkurencji, jedynym wyjsciem jest wlasnie przejście na 5GHz w którym pracuje jeszcze dość niewielka liczba sieci.
Ogolnie odchodzi się od sieci rozległych pracujących zwłaszcza w 2.4, podstawą jest tworzenie małych komórek zbierających po 20-40 końcówek na odpowiednio dookólnej-sektorach z małej okolicy (powiedzmy w promieniu 500m) i komórki te łaczy się wydajnymi mostami w 5GHz...