Globetrotter Fusion+ - jaka antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Philippe

Globetrotter Fusion+ - jaka antena?

Post autor: Philippe »

Witam!
Mam problem z BlueConnect'em - niestety mam bardzo slaby zasieg, albo nie mam go wcale... Zdecydowalem sie na zakup anteny zewnetrznej, ale kompletnie sie na tym nie znam i nie wiem jaka antene tak naprawde potrzebuje. Probowalem dowiedziec sie u operatora jakie zlacze antenowe ma moja karta (Globetrotter Fusion+), ale niestety nie potrafili mi odpowiedziec. Jaka antene z jakim zlaczem tak naprawde potrzebuje? Dodam, ze nie moze to byc antena, ktora bede musial zamontowac na dachu domu gdyz czesto podrozuje po kraju i chcialbym kupic antene, ktora bede mogl zabierac ze soba. Czy moglby mi ktos jakas polecic?
Z gory wielkie dzieki
Gość

Re: Globetrotter Fusion+ - jaka antena?

Post autor: Gość »

Jeśli pójdziesz do salonu ERY i zamówisz taką antenę - powinni CI ją sprowadzić.
Kubek

Post autor: Kubek »

ja kupilem ta: http://www.allegro.pl/item89217951_ante ... combo.html

jest mocowana na magnes - dzieki czemu umozliwia korzystanie z netu nawet podczas jazdy samochodem, ale jak sie sprawuje - dowiem sie jutro bo dzis zostala do mnie wyslana.

pozdrawiam
Kubek
gość3

Post autor: gość3 »

Złącze antenowe w kartach globetrotter to MCCARD. Są takie konektory na allegro MCCARD-FME (wtyki to nawet mam ale konektora sam chba nie zrobię) albo MCCARD-N, zalez od końcówki kabla antenowego (najczęściej FME). Polecałby jednak w domu antenę kierunkową - umnie z braku zasiegu zrobiła 80-90% ale trzeba chyba wybrać zakres: albo UMTS albo GPRS-EDGE, a w drogę to taka na magnesie - tez mi troche pomogła ale nie tak bardzo jak ta kierunkowa i przy niej to jakoś głośniki w kompie dziwnie brzęczały.
adams

Post autor: adams »

tylko nie ma anten kierunkowych gprs/edge
można zato kupić edge/umts
Witek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Witek »

Specjalistą to ja nie jestem ale używam anteny kierunkowej do gprs/edge (to jest ta sama antena). I wszędzie czytam, że UMTS jest na innej częstotliwości no i wymaga innej antenki.
Coś się chyba Koledze wyżej pomyliło chciaż widziałem ofertę anteny gdzie wszyskie trzy technologie (gprs/edge/umts) były połączone- nie wiem jak to działa ale pewnie taka będzie przyszłość anten :)
skorpion
Użytkownik forum

Post autor: skorpion »

a czy ta bedzie dobra? chyba obsluguje wszystkie czestotliwosci...
http://www.allegro.pl/item121557592_glo ... ratis.html
Witek

Post autor: Witek »

Wydaje mi się, że tak.
Uzywałem takiego bata do gprs i edge'a - tam było jasno podane, że jest ustawiony na częstotliwości tych technologii, tutaj jest mowa także o umts. Chociaz jeśli nie będziesz z anteną jeździł to zdecydowanie polecam kierunkową (są na allegro i w sklepach internetowych) - taka zrobiła mi z braku zasięgu - 80% !
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Używam anteny dookólnej zakupionej na Allegro takiej jak w tym linku powyżej.Jest w porządku.Polecam.
Bogdan_30

Post autor: Bogdan_30 »

Witam,

parę dni temu kupiłem wspomnianą wyżej antenkę (bat) i po testach jestem skłonny stwierdzić że z tym dopasowaniem do częsotliwości umts jakoś nie tak, używam ogt fusion. gprs i edge (sprawdzane u brata) wzrost siły sygnału ok.20% (na bacie 5dB) ale umts nie poprawia (jeśli nie pogarsza).

pytanie do prawdziwych wyjadaczy czy można dobrać samemu długość bata do częstotliwości (umts)?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ