3G, a zasięg...
Moderator: Moderatorzy
3G, a zasięg...
Witam! Piszę ponieważ niedawno Plus uruchomił 3G (HSDPA) na terenie Przemyśla. Ja natomiast mieszkam pod Przemyślem i mam taki problem, ze jest to teren dosyć pagórkowaty i maszt Przemyski zasłania mi dosyć spora górka. Na samym szczycie tej górki jest zasięg 3G pełny bez 1kreski na telefonie Nokia E51 i chciałbym teraz zapytać was czy np. mogę zamontować antenę kierunkową na dachu domu i skierować ją w to miejsce na szczycie góry, w którym jest zasięg 3G czy anteny kierunkowe działają tylko i wyłącznie wtedy kiedy widoczny jest nadajnik? Jeśli nie da rady z anteną kierunkową to czy jest np. taka możliwość abym postawił niewielki maszt na szczycie tej górki, który sciągałby sygnał 3G na siebie, a ja z tego masztu będąc w domu? Mam prąd na szczycie tej górki i może najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie jakiejs budki, wstawienie do niej jakiegos dobrego APNa z zewnętrzną anteną skierowaną na dom i w domu przez wi-fi miałbym net? Jeśli czegoś nie napisałem lub napisałem niejasno to piszcie a postaram się wszystko jak najlepiej opisać. Bardzo zależy mi na tym aby jakoś złapać ten sygnał 3G ponieważ EDGE to bieda, a nic innego oprocz internetu komórkowego i ewentualnie satelitarnego (ale to jest drogie i pingi ogromne) nie wchodzi w grę ze względu na lokalizację domu. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam!
Re: 3G, a zasięg...
Zacznij od poczytania info w
jak dobrać antenę, tam jest wszystko napisane

jak dobrać antenę, tam jest wszystko napisane
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
router Linksys WRT54G3G +karta modemowa do niego na szczycie tej górki załatwi sprawę - jeżeli masz możliwość postawienia tam sprzętu.smokin'_aces pisze:Na samym szczycie tej górki jest zasięg 3G pełny bez 1kreski na telefonie
W celu polepszenia zasięgu UMTS na górce możesz zastosować jakąś niezbyt mocną antenę - np.ATK-LOG z Dipola (www.dipol.com.pl).
A link WiFi w przypadku widoczności optycznej miedzy domem a górką i niewielkiej odległości zestawisz na antenach-patykach standardowych.
No wlasnie tez myslałem, zeby tak zrobić. Od APNa do domu byłoby jakies 250-300m w lini prostej i nic tej lini nie zasłania, tylko mam jeszcze pytanie, bo dach mam z blachy i czy sygnał przechodziłby przez ten dach, tak zeby korzystac z wi-fi normalnie z karty wbudowanej w laptopa czy na domu tez trzeba by było jakąś antenę wystawić?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tylko anteny zewnętrzne wchodzą w grę,ew."patyki" na przedłużkach (można dostać na allegro) wystawione na zewnątrz
Ok, rozumiem. Czy mozna zrobić tak zebym w domu postawił kolejnego APNa i nie musial dokupywac do laptopa karty WI-FI na usb z wejsciem na antenę?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak,w domu stawiasz AP w trybie Clientsmokin'_aces pisze:Ok, rozumiem. Czy mozna zrobić tak zebym w domu postawił kolejnego APNa i nie musial dokupywac do laptopa karty WI-FI na usb z wejsciem na antenę?
Ok, dzięki wielkie za pomoc. Myślę, ze do miesiąca czasu powinienem już wszystko mieć zrobione i napiszę jak to hula. Jak będę miał jakieś pytania po drodze to na pewno napisze, pozdrawiam!
Panowie powiedzcie mi jeszcze czy na UMTS lub HSDPA da się rozmawiać swobodnie przez Skype i grać on-line?