Dziwna sprawa: Option GT Edge: TAK; Option GT Quad: NIE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Balanger
Początkujący użytkownik forum

Dziwna sprawa: Option GT Edge: TAK; Option GT Quad: NIE

Post autor: Balanger »

Zauważyłem dzis bardzo dziwą rzecz. Na komputerze stacjonarnym mam czytnik PCIMCIA na szynie PCI. Na co dzień siedzi tam GT Edge i działa bardzo dobrze, nie zrywa połączeń nawet pod I-plusowym I-plusManagerem.
Na jednym z notebooków mam natomiast też I-plusa z kartą GT 3G Quad. No i ciekawa sprawa bo w jak wsadze Quada do czytnika w stacjonarnym to system się wiesza i oczywiście nie funkcjonuje. Ciekawe jest to o tyle, że obie karty Edge i 3G Quad są 32 bitowe, poza tym czytnik jest równiez na PCI więc 32 bit a jedna z niech za xxxxxx nie chce ruszyć. Próbowałem już nawet instalować wszystko od początku i bez zmian. Mam WinXP i procka P4.

Wiem, że z przejściówkami PCI - PCIMCIA są kłopoty, ale jak jeden działa to drugi też chyba powinien....... Prosze o sugestie jak tę zagwozdkę rozwikłać.

Znalazłem jeszcze jedną ciekawostkę. Jak wsadze modem do czytnika to jak pisałem wcześniej system staje (mysz i klawiatura nie reagują), jak wyjme karte wszystko wraca do normy. Ale najlepsze jest to, że jak system "stoi" modem sie loguje do umts - niebieska dioda mruga....... ?? Panowie, HELP !!

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-29, 20:27 ]
Nie używaj ukrytych wulgaryzmów.
Ostatnio zmieniony 2008-03-29, 20:26 przez Balanger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Dziwna sprawa: Option GT Edge: TAK; Option GT Quad: NIE

Post autor: Maciek »

Może wystąpił jakiś konflikt sprzętowy...
Panowie, HELP !!
Na tym forum są też panie... :)
Dawno mnie tutaj nie było :)
Balanger
Początkujący użytkownik forum

Re: Dziwna sprawa: Option GT Edge: TAK; Option GT Quad: NIE

Post autor: Balanger »

Żadnych wykrzykników w menedżerze urządzeń nie ma. Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem te dwa modemy nie różnią się między sobą sposobem komunikacji z komputerem. Konkretnie nie wiem, czy GT3G Quad nie pracuje w trybie cardbus (?), a tego chyba mój czytnik nie obsługuje, bo kartki "wulanowe" też nie chodzą.........
ODPOWIEDZ