Jaki sprzęt kupić???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zukhov
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt kupić???

Post autor: Zukhov »

Witam!

Mam problem z doborem sprzetu, rozglądałem już sie po kilku forach ale nikt mi konkretnej odpowiedzi nie udzielił.
Chcę odbierać neta z anteny zewnętrznej (wejście rpsma), i rozsyłać go znowu przez wifi na dom (stworzyć taką nową sieć wifi).
Czy w takim razie muszę kupić jeden Access Point i router czy też dwa AP????

P.S. Słyszałem że muszę mieć jeden AP i jeden AP client, ale nie wiem czy jest to jakiś odmienny typ sprzętu czy też kwestia konfiguracji.

Pozdro
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt kupić???

Post autor: Jo_gurt »

Jesli chcesz podlaczyc tylko jednego kompa to 2x AP wystarczy.
Jesli natomiast chcesz miec mozliwosc podlaczenia wiekszej ilosci kompow (czy ogolnie urzadzen wifi, np ps3, xpudlo360, telefon itp itd) to trzeba bedzie sie zaopatrzyc w AP+router.
Dobre APki (ale nie najtansze) produkuje Airlive (Ovislink). Z tanszych moze jakis TP-Link.
Jako router to Linksys WRT54GL lub Asus WL-500g Premium (to tez z tych drozszych), ewentualnie jakis TP-Link, Netgear czy D-Link - zaleznie od tego jakie zabezpieczenia stosuje dostawca uslugi.
Zukhov pisze:Słyszałem że muszę mieć jeden AP i jeden AP client, ale nie wiem czy jest to jakiś odmienny typ sprzętu czy też kwestia konfiguracji.
To przy opcji 2x AP czyli na jednego kompa. APClient to jeden z trybow dzialania wiekszosci, jesli nie wszytkich, dostepnych dzisiaj APkow.
Zukhov

Wielkie dzięki za pomoc. Właśnie chodziło mi o możliwość podłączenie dwóch kompów i x360 także juz wiem że muszę kupić AP i routera. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdro

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie- czy AP lub router posiadają swój MAC? Pytam, ponieważ mój dostawca stosuje filtracje MAC, i nie wiem czy będę musiał mu podać nowy czy też będę mógł go zmienić na MAC sieciówki do której teraz mam podłączonego neta.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Kazde urzadzenie sieciowe ma MAC. W we wszystkich w/w urzadzeniach mozna zmieniac MAC od zewnetrznej strony :) A nie wiesz czy dostawca limituje TTLa?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:A nie wiesz czy dostawca limituje TTLa?
Ja bym sugerował niezależnie od tego zakup routera z "podbijaniem" TTL bo znam sieci gdzie TTL w pingu jest dobry a net sie nie dzieli bez podbicia ttl'a.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pytajac o limit TTLa nie mialem na mysli tylko limitu pinga :mrgreen:
Zukhov

Niestety, nie mam pojęcia jak z nim jest.

Co do routerów z podbijaniem TTL, to czym one różnią się od tych bez???
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zukhov pisze:Co do routerów z podbijaniem TTL, to czym one różnią się od tych bez???
Tym, ze maja w konfiguracji mozliwosc zmiany wartosci TTL :) Wyjatkiem jest tu D-Link 524 ktory ma takie cos "wbudowane", niewidoczne z poziomu konfiguracji.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Zukhov pisze:Co do routerów z podbijaniem TTL, to czym one różnią się od tych bez?
Przy okazji jeżeli jeszcze nei czytałeś zachęcam do poczytania tego -> > TTL - Time_To_Live <
Dzięki temu dowiesz się, dlaczego bez podbicia TTL może się nie udać podział.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Zukhov

Poczytałem trochę po necie i wychodzi na to, że router który chcę kupić (Asus WL-500g Premium) podbija TTL, tylko wspomniane było wgrywanie nowego softu. Chciałbym się tylko upewnić czy naprawde istnieje taka konieczność.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Chciałbym się tylko upewnić czy naprawde istnieje taka konieczność.
Z tego co wiem to tak.
Zukhov

A czy istnieją routery oprócz wspomnianego DLinka które posiadają takie coś "wbudowane", dostępne bez konieczności zmiany softu????
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pewnie istnieja, ale ja o takowych nie wiem (przynajmniej nie pamietam w tym momencie) :mrgreen: Tzn nie w tej cenie.
ODPOWIEDZ