Option Globetrotter EDGE + Mac OS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Plastik
Początkujący użytkownik forum

Option Globetrotter EDGE + Mac OS

Post autor: Plastik »

Jako nowy na tym forum, witam wszystkich.

Komputer Apple Powerbook G3 Firewire.
System Mac OS X Tiger 10.4.11.
Modem Option Globetrotter EDGE PCMCIA, sterowniki pobrałem stąd.

Modem zainstalował się poprawnie, skonfigurowałem połączenie, i wszystko działało - modem zestawiał połączenie (operator iPlus). Dziś rano podczas uruchamiania komputera bardzo długo widziałem planszę z jabłuszkiem, a potem zmieniła się na niebieską ale bez okna "Mac OS X loading" tylko z tym obracającym się "kółkiem". Trwało to z 10 minut w końcu zrestartowałem go i uruchomił się już normalnie. Niestety modem nie chce zestawić połączenia. Łączy się z serwerem PPP, pyta o hasło, próbuje przeprowadzić autoryzację (nie wiem z jakim skutkiem) i od razu się rozłącza. Dodam że nie korzystam z aplikacji Globetrotter Connect, tylko z systemowego dialera Internet Connect. Ta dostarczona przez producenta od początku nie działała poprawnie.Przeinstalowywałem sterownik ale bez skutku. Oto moje ustawienia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy moja konfiguracja jest poprawna? Ma ktoś jakiś pomysł, dlaczego modem zrywa połączenie? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Option Globetrotter EDGE + Mac OS

Post autor: zDaleKi »

Niestety mało u nas użytkowników MAC i nie wiem czy ktoś coś wymyśli :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Też się nie znam za bardzo na Mac, ale w drugim screenie - czy zaznaczenie pozycji: wait for dial tone before dialing nie jest windowsowskim odpowiednikiem wybierania numeru przez operatora? W sumie nie wiem, może warto odznaczyć i spróbować? ;)
Awatar użytkownika
Plastik

Dzięki za odpowiedź. Dziś wieczorem spróbuję pobawić się z konfiguracją. O efektach napiszę. Dziwne jest to, że modem łączy się z serwerem PPP, pyta o hasło i przy próbie autoryzacji kiedy powinno być "Authorization OK" pojawia się "Disconnected". Tak jakby usługa była niedostępna lub serwer nie akceptował użytkownika... Karta SIM jest sprawna bo pod Windowsem działa. Co prawda na modemie Huawei e620 korzystając z HSDPA ale to chyba bez różnicy prawda?

Pozdrawiam
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Plastik, jeden i drugi modem to PCMCIA, spróbuj więc przetestować na drugim komputerze kartę SIM z modemem. Tak samo sprawdź, czy przez przypadek nie jest to problem leżący po stronie sieci (wymuś 2G na modemie E620). To tylko tak z dodatkowych pomysłów ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Plastik, wydaje mi się, że w Account Name powinno być plusgsm zamiast www.plusgsm.pl. To nie jest APN tylko nazwa użytkownika. :)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Nazwa użytkownika i hasło, jeśli chodzi o konfiguracje w Plusie to parametry niewykorzystywane, tak więc równie dobrze można to wykasować, jeśli to rzeczywiście nazwa użytkownika. Nie wydaje mi się jednak, żeby to miało jakiś związek, chociaż warto spróbować, jak zawsze.
Awatar użytkownika
Plastik

Kombinowałem i kombinowałem i się udało. Dialerem systemowym. Szkoda że nie pokazuje siły sygnału... Moje ustawienia (aktualne dla 2G):

Modem Option GlobeTrotter EDGE
wersja sterownika 1.2d0-51
Ustawienia dla GT Edge Modem:

PPP
Service Provider: www(dot)plusgsm(dot)pl
Account name: plusgsm
Password:
Telephone number: *99***1#

Modem
Modem: Option GlobeTrotter GSM

Dla tych ustawień dialer działa. Dziękuję za pomoc.

Teraz czeka mnie kolejne zadanie - instalacja i konfiguracja modemu Huawei E620. Mam nadzieję że będzie łatwiej :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ