Nietypowy problem ze skype

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nietypowy problem ze skype

Post autor: gorus1 »

W sumie to nie wiem gdzie mam się zgłosić z tym problemem, ale myślę że jakąś pomoc mogę tu uzyskać gdyż podwalin całego rzemiosła bezprzewodowego uczyłem się właśnie z tego forum wielu osobom zresztą go polecając. Jestem podłączony do pewnego hotspotu drogą radiową. Tenże hotspot ma włączone automatyczne przypisywanie adresów ip także nie ma tu mowy o żadnym łamaniu prawa. Problem jest w działaniu skype. Co pewien czas przestaje działać i nic nie można z tym zrobić, tzn. nie mogę się zalogować. Z początku myślałem, że ktoś w tej sieci coś zablokował bo wyskiakiwała komunikat skype, że nie można się połączyć jednak (i tu pomogła szkoła z tego forum co do internetu komórkowego) po podłączeniu komórki przez bluetooth i wyłączeniu sieci wifi mogłem się zalogować do skype. Z powrotem łącząc się z hotspotem również nie było problemów z połączeniem ze skypem przez jakiś czas lub do przelogowania na inne konto skype-wtedy by zadziałało muszę się łączyć z internetem w inny sposób (np. przez komórkę) i dopiero działa. Totalnie nie wiem o co tu chodzi i proszę o pomoc.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-31, 08:54 ]
Przenoszę na bardziej odpowiednie sub-forum.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nietypowy problem ze skype

Post autor: morion »

Nie ma nic za darmo:) skoro to darmowy hot-spot to nie wymagaj żeby gwarantował Ci dostęp do wybranyc usług na takim samym poziomie jak płatny dostęp do netu ;) skoro po rozłączeniu, wyborze innego połaczenia a potem ponownym zalogowaniu na hot-spot skype Ci działa to powodem mogą być poprostu ograniczenia wprowadzone na tym hotspocie...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

Raczej to jest coś dziwnego gdyż zainstalowałem bardzo starą wersję skype oznaczoną nr 1.4... i z tą wersją działa od razu bez problemu (być może i z nowszymi) jednak powyżej wersji 3... muszę tegoż skypa uruchamiać na innym połączeniu internetowym i dopiero działa na tym połączeniu hotspotowym. Gydyby były jakieś ograniczenia to w ogóle by nie działało dlatego nie rozumiem tego problemu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gorus1, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

gorus1 pisze:Raczej to jest coś dziwnego gdyż zainstalowałem bardzo starą wersję skype oznaczoną nr 1.4... i z tą wersją działa od razu bez problemu
To używaj tej wersji zwłaszcza, że jest mniej wymagająca co do pasma...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ