Ponieważ laptop niedługo już powinien dojść a ja chcę od samego początku mieć internet bezprzewodowo a nie pare dni tłuc kablem.
Mam nadajnik na domie(19 dbi dookólna).
Jednak z tego co wiem to żadna antena nie promieniuje pionowo czy pionowo w dół

Dlatego też raczej z tej anteny internetu nie pociągne

Pozatym gdybym był na samym dole to 3 stropy(cienkie) i blacha(pewnie by odbijała fale).
Więc pewnie będę musiał doprowadzić na piętro kabel(już mam do komputera stacjonarnego) i uciąć kabel

Tylko nie mam pojęcia jaki AP...
Jak to też jest teraz, pare osób z sieci by zdzierało.
Więc raczej nie pozwole im gdy będę na laptopie bezprzewodowo tylko będę zrzucał na stacjonarny albo w określonych godzinach podepne lapka pod AP kablem.
Ale czasami może się zdarzyć że lapek beprzewodowo do stacjonarnego będzie słał, więc AP musi wytrzymać jakieś obciążenie żeby nie było za chwile zwiechy albo przegrzania.
Sam patrzyłem to pewnie bym wziął jakiegoś Tp-Linka za 70-90zł i podłączył ale właśnie mam obawy jak on będzie radził sobie z przesyłaniem rzeczy itp. na laptopie pewnie też na nocke czasami włącze p2p to połączeń narobi żeby AP się z tym wyrobił.
Dlatego zwracam się z prośbą do was.
Też teraz mi przyszedł pomysł, antene dookólną przekręcić do góry nogami o ile promieniuje pionowo w góre to na odwrót by to było w dół.
Admin by się może zgodził a ja neta, tylko wtedy kwestia ile by pociągnął.
Właśnie dlatego będę bardziej skłonny i zmuszony postawić na piętrze AP.
Co do ceny to na razie nie wiem dokładnie, jeżeli byłoby coś godnego uwagi to byłbym skłonny zapłacić do ok. 130zł.
Najlepiej urządzenie z gwaranacją i linki z allegro lub nazwy.
Tylko, że nie wiem czy NAT czy nie, już mówię dlaczego się waham.
Mam dostęp do routera i wszystkich urządzeń.
I właśnie planowałbym zrobić coś takiego że na routerze dwie osobne reguły dla lapka i stacjonarnego, często ściągam i nie chciałbym stacjonarnego mulić.
A z NATem byłoby to niemożliwe i bardziej jestem skłonny AP bez NAT i tych wszystkich dupereli, bo to mam na routerze.
------------------------------------
Acha i jeszcze jedna sprawa, kuzyn by chciał internet radiowy.
Zakładają za 250zł, ale ja mówiłem że lepiej swój sprzęt. Wujek ma dzwonić do tego admina i pytać się czy można się podłączyć swoim sprzętem, ale pewnie będzie można.
Z tego co tam widziałem to każdy Yaga 17, odległość ok. 1km a widoczność doskonała z tego miejsca gdzie ja patrzyłem ale raczej nie powinna się widoczność zmienić w tym punkcie gdzie by antena stała.
Karte to chyba najtańsza na allegro albo i nawet swoją odsprzedam

A co do Anteny to właśnie nie wiem czy, aż trzeba taką mocną.
Widze na allegro to 12-19dbi i tyle samo kabla chodzą w jednakowych cenach, więc to jakość wykonania gorsza w mocniejszych czy po prostu tak to jest.
Prosiłbym tutaj o poradę w sprawie anteny i jej mocy, bo trochę dziwne.
Jak patrzyłem na długość to podłącza wszystkim 17dbi bo 19 już dłuższa jest, koleżanka z tej sieci ma 0.5km do nadajnika i też dał 17dbi.
A dla mnie to trochę przesada, bo do takiej odległości to jakieś 14, chociaż i tak ta sama cena więc pewnie dlatego takie daje.