zestaw antenowy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szeryfmajonez
Użytkownik forum

zestaw antenowy

Post autor: szeryfmajonez »

Problem polega na tym ze nie wiem jaka antene mam kupić. Mam karte WIPR-3012 Ralink RT2561ST i do tego potrzeba mi jakas antena jaka najlepiej?
Jestem oddalony od jednego nadajnika o 3km w lini prostej zadnych przeszkód i od drugiego w innym kierunku o 2km i jest na przeszkodzie jedno drzewo. Wiec jaka antene najlepiej zakupić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: zestaw antenowy

Post autor: wojteks »

Przez drzewo to zapomnij o połączeniu natomiast na 3 km powinna jakaś Yagi wystarczyć
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,4 ale z jak najkrótszym kablem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

szeryfmajonez pisze:Problem polega na tym ze nie wiem jaka antene mam kupić. Mam karte WIPR-3012 Ralink RT2561ST i do tego potrzeba mi jakas antena jaka najlepiej?
Jestem oddalony od jednego nadajnika o 3km w lini prostej zadnych przeszkód i od drugiego w innym kierunku o 2km i jest na przeszkodzie jedno drzewo. Wiec jaka antene najlepiej zakupić?
Przy takiej odległosci układ Panel+Karta WiFi moze sie nie sprawdzic...

Radzę zainwestować w jakiegos dobrego APka

Polecam AP BlackBox, z praktyki wiem iż aktualnie z dostepnych na rynku, w ich kategorii cenowej są najlepsze do tego typu rozwiązań. W porównaniu z TP-Linkami, sygnał jest o te 3-4 dB wiekszy przy zastosowaniu tej samej anteny

no i co do anteny, to jakas panelówka 19dBi minimum(np Yagi), a najlepiej porządnego Grida (ale to troszke kosztuje) i bedzie wszystko smigało jak nalezy :) (rzecz jasna tylko z tym nadajnikiem oddalonym o 3km, bo wojteks slusznie napisal o tym drzewie)

Wojteks, a Ty piszac yagi miales na mysli panelówke o ktorej ja napisalem, czy np ATK-20 z dipolu? Bo w moim wypadku ATK-20 nie zdaje egzaminu przy odleglosci ~800m (dosyła około 2Mbitów, losty do bramy niestety). Jest po drodze 1 drzewo, a wlasciwie tylko jego korona, nie pień. Podejrzewam tez że moj TP-Link w hermetycznej jest słaby. Chłopaki z firmy lada dzien załozą mi wlasnie Panelowke 19dBi i BlackBox'a, i to powinno pomóc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DJ1910 pisze:Wojteks, a Ty piszac yagi miales na mysli panelówke o ktorej ja napisalem, czy np ATK-20 z dipolu?
Akurat o CyberBajcie i jego 16dBi Yagi ale panel 19dBi też może być. Najlepszym rozwiązaniem jest AP Client przy antenie o czyli rozwiązanie o którym wspomniałeś ale to jest droższe. Koszt anteny + puszka na APC+APC+POE. Kolega @szeryfmajonez ma kartę i pytał tylko o antenę.
Obecnie nie buduje się tak dużych komórek WiFi bo jest dużo zakłóceń od obcych sieci/obcych AP domowych bo to może nie działać w b jeszcze może działać ale w g nie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ