Dwa komputery. Jedna sieć.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gadu-gadu
Początkujący użytkownik forum

Dwa komputery. Jedna sieć.

Post autor: gadu-gadu »

Witam!

Być może były takie pytania, szukałem i znalazłem czarną magię nie za dużo zrozumiałem więc kieruje pytanie na nowo do Was. Jako iż mam trochę lat i komputer jest mi potrzebny tylko do pracy, za bardzo nie znam się na podzespołach komputera a tym bardziej na sieci komputerowej. Mam dwa stacjonarne komputery. Różnica odległości między nimi jest dość spora(kilka pokoi). I tutaj moje pytanie. Czy mogę podzielić ten magiczny internet na te dwa komputery nie mieszając w to zakup nowych kart sieciowych, czy nie daj boże nową umowę z usługodawcą neta. Słyszałem coś o USB(niżej linki) kartach lecz nie wiem czy zasięg będzie miało to takowy, no i na czym to by miało polegać. Mam kartę sieciową kabelkiem podłączoną do kwadratowego nadajnika, co wy radzicie? Hmm...? Interesuje mnie każda propozycja.

Pozdrawiam Marek!

P.S:
Przydatne linki

http://www.allegro.pl/item334964710_kab ... 0mbps.html

http://www.allegro.pl/item334718689_kar ... _reki.html
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dwa komputery. Jedna sieć.

Post autor: Jo_gurt »

W kabelki USB do laczenia dwoch kompow sie nie baw, na prawde nie warto sie w to pakowac. Moze dzialac, moze nie dzialac, moze dzialac niestabilnie (tzn raz podlaczysz i zadziala, za drugim razem juz nie).

Najlepszym rozwiazaniem jesli chodzi o siec w domu jest ciagle kabel ethernetowy.

Niestety podales troche za malo informacji, zeby rozwazac jakies konkretne rozwiazanie.
Jesli jestes w stanei podaj:
- czy i jakie karty sieciowe siedza w kompach?
- czy jestes gotow powiercic troche w scianach jesli zajdzie taka potrzeba przy kladzeniu kabla?
- w jaki sposob dostawca dostarcza ci neta? bezprzewodowo czy kablem (tzn od niego do twojego domu)
- w jaki sposob jest podlaczony net juz do samego kompa? (jaka wtyczka - prostakat czy okragla?)
- kwadratowy nadajnik to chodzi o antene czy o pudelko z elektronika w srodku? ;)
gadu-gadu

Ok. już nadrabiam :)

- Karta sieciowa TP-LINK 11b/g Wireless Adapter. Model:TL-WN550G/TL-WN551G. Natomiast na drugim komputerze Everest wskazał takie coś:
Atheros AR5005G Wireless Network Adapter
Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter
- Żaden problem
- Bezprzewodowo. Z mojej karty idzie kabelek do anteny na balkonie :P
- Okrągła(skrętka coś tam wiem:P)
- Antena...

Dziękuje za szybką reakcję.

Aha żeby też po kosztach za bardzo nie poszło i zbyt skomplikowane też nie było. A z tym usb to myślałem że będzie dobre bo drugi komp i tak bardziej pod gadu tylko będzie:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ok, w takim ukladzie pare mozliwosci:
najwygodniejsza:
- dokupujesz Access Point z trybem pracy Client (cena ok 70zl)
- dokupujesz routerek bez modemu (cena 80-200zl, zaleznie od tego czy dostawca stosuje limit TTL i czy potrzebujesz bardziej zaawansowanych funkcji)
- podlaczasz kompy do routera juz wg uznania i mozliwosci, czyli albo kablem albo radiowo; na pewno nie masz zwyklych kart sieciowych ethernetowych w kompach?
Niewatpliwa zaleta tego rozwiazania jest fakt, ze kompy dzialaja niezaleznie od siebie, czyli oba maja neta, wada to cena.
Wtedy wyglada to mniej wiecej tak:
NECIK > > > Antena ----- AP Client ---- Router ---- Kompy

Tansza ale mniej wygodna:
- jesli faktycznie w kompach nie masz zwyklych sieciowek to dokupujesz takowe, najlepiej na PCI, ale na upartego moga byc i na USB (czyli twoj drugi link) - ceny podobne, a te na PCI charakteryzuja sie wieksza kompatybilnoscia i mniejsza awaryjnoscia
- laczysz kompy kablem, najlepiej scrossowanym
- udostepniasz neta kompem ktory jest polaczony ze swiatem za pomoca mechanizmu ICS wbudowanego w Windowsa (chyba, ze nie dzialasz na Win - widze, ze teraz piszesz z Solarisa)
Zaleta tego rozwiazania jest niewatpliwie cena, ale wada jest taka, ze komp podlaczony do anteny musi byc wlaczony aby drugi korzystal z polaczenia z netem.
Schemat pogladowy: ;)
NET > > > Antena ---- Komp1 ----- Komp2

EDIT:
Widze, ze w co najmniej jednym kompie jest zwykla sieciowka (Gigabit Ethernet) a w obu sa sieciowki radiowe.

EDIT2:
gadu-gadu pisze:Okrągła(skrętka coś tam wiem:P)
Okragla to akurat nie skretka ;) To kabel koncentryczny antenowy.
gadu-gadu

Ok. czyli jednak nic nie wiem na ten temat:P

Prawdopodobnie zastosuje drugi motyw. Komp z netem prawdopodobnie będzie chodził przez większość czasu więc z tym problemu nie będzie.

Przeanalizowałem ten temat:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194
I powiem Ci że w praktyce wszystkie potrzebne rzeczy wyjdą. Jak co będę pisał z czasem.
Dzięki za rozwiązanie mojego problemu. Choć całe te ICS mógłbyś może troszkę dopowiedzieć cokolwiek na ten temat?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ICS (Internet Connection Sharing) to windowsowa funkcja bramy sieciowej. Windows "przekierowuje" internet z jednej karty sieciowej na druga, przy czym sam moze z niego korzystac bez problemu.
Co do samego ustawienia to MaxFM ladnie to tam opisal, jak beda problemy to na biezaco bedziemy sie zastanawiac juz nad konkretnymi kwestiami :)
gadu-gadu

Witam!

Ostatnio nie miałem czasu na nic. Ale dorwałem laptopa od kolegi i jak to wygląda w połączeniu komputera PC z Laptopem? Na PC jest XP, laptop Vista.
ODPOWIEDZ