Konfiguracja AirLive wl-5460ap
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja AirLive wl-5460ap
Witam
Do tej pory miałem internet na 2 stacjonarnych kompach podłączonych za kabelkiem do AirLive wl-5460ap. Ostatnio jestem w posiadaniu laptopa i chciałem go podłączyć do internetu przy pomocy wbudowanej anteny wi-fi.
Jak skonfigurować AirLive wl-5460ap tak aby podzielić internet na 2 komputery po kablu i radiowo na laptopa.
Do tej pory miałem internet na 2 stacjonarnych kompach podłączonych za kabelkiem do AirLive wl-5460ap. Ostatnio jestem w posiadaniu laptopa i chciałem go podłączyć do internetu przy pomocy wbudowanej anteny wi-fi.
Jak skonfigurować AirLive wl-5460ap tak aby podzielić internet na 2 komputery po kablu i radiowo na laptopa.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Konfiguracja AirLive wl-5460ap
Czytałeś nasze FAQ?
Zacznij od tego: > Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego dla komputerów podłączonych za pomocą kabla (ethernetowa skrętka) i bezprzewodowo (WiFi) <
Tam masz:
4.C. Konfiguracja połączenia bezprzewodowego,
6. Konfiguracja komputerów podłączanych bezprzewodowo.
Zacznij od tego: > Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego dla komputerów podłączonych za pomocą kabla (ethernetowa skrętka) i bezprzewodowo (WiFi) <
Tam masz:
4.C. Konfiguracja połączenia bezprzewodowego,
6. Konfiguracja komputerów podłączanych bezprzewodowo.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ustawiam tego swojego AP w tryb WISP adresowanie daje z DHCP.
Laptop widzi moją sieć ale nie mam do niej dostępu. Sieć jest niezabezpieczona, komputery podłączone kablem widzą się ale nie mam internetu.
Tak jakby mój AP się nie łączył za AP mojego dostawcy internetu.
AP w trybie klient działa internet w trybie WISP coś się pierniczy.
Laptop widzi moją sieć ale nie mam do niej dostępu. Sieć jest niezabezpieczona, komputery podłączone kablem widzą się ale nie mam internetu.
Tak jakby mój AP się nie łączył za AP mojego dostawcy internetu.
AP w trybie klient działa internet w trybie WISP coś się pierniczy.
- wojteks
- *** Administrator ***
a jaką masz antenę??dj_draco pisze:w trybie WISP coś się pierniczy
bo jeżeli ten AP działa jako APC i jest podłączony do anteny zewnętrznej to w domku nie będzie WiFi dla laptopa, nie każdy dostawca dopuszcza tryb WISP
Nie pomagam na PW!
-
Czekaj, czekaj ale poprzednio jak to było ustawione. Zasugerowałem się tym, że miałeś już dwa kompy, że to jest router. Ale to przecież jest sam Access Point jak teraz sprawdzam. O tyle ciekawy że z dwoma wyjściami LAN.dj_draco pisze:Ustawiam tego swojego AP w tryb WISP
Poprzednio miałeś chyba tryb APC?
Poprzednio miałeś dwa kompy ale chyba obydwa miały zarejestrowane MACki u ISP.
A jeżeli były a na 99,9% musiały być to jedna z przyczyn, że to nie działa jest brak MACka nowego kompa u ISP. Ale tak jak pisał wojteks, tryb który obecnie ustawiłeś nie zawsze działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Poprzednio miałem 2 kompy podłączona na kablu potrzebuję podłączyć lapka na Wi-fi
Dostawca internetu ma u siebie tylko wprowadzony MAC mojego AP
Posiadam takiego OVISLINK AirLive wl 5460A
http://sklep.euro.net.pl/index.php?p394 ... -appro-54g

Dostawca internetu ma u siebie tylko wprowadzony MAC mojego AP
Posiadam takiego OVISLINK AirLive wl 5460A
http://sklep.euro.net.pl/index.php?p394 ... -appro-54g

Ostatnio zmieniony 2008-04-03, 10:31 przez dj_draco, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ściągnij sobie w PDF sposób konfiguracji tego AP . Google to wielka wyszukiwarka
A tu masz co można z tym AP zrobić : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55282#55282

A tu masz co można z tym AP zrobić : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55282#55282
-
Z pierwszego a właściwie drugiego obrazka w tamtym wątku wynika, że ma on NATa? To by wyjaśniało wiele spraw.Jaco pisze:A tu masz co można z tym AP zrobić
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
wojteks pisze:a jaką masz antenę??dj_draco pisze:w trybie WISP coś się pierniczy
bo jeżeli ten AP działa jako APC i jest podłączony do anteny zewnętrznej to w domku nie będzie WiFi dla laptopa, nie każdy dostawca dopuszcza tryb WISP
Antenkę mam tą malutka co jest w komplecie z apekiem. Nie potrzebuje zawietrznej anteny, odległość między moim apekiem a dostawcy to ok 50m.
Kiedyś AP działał w trybie WISP i wszystko było oki, a teraz jak go ustawie w WISP to nie działa. Laptop widzi tego AP ale nie mogę się z nim połączyć. Sieć jest nie zabezpieczona adresowanie daje z DHCP, zresztą z statycznym adresowaniem tez nie mogę się z nim połączyć.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
W tej wersji firmware nie ma trybu WISP+Uniwersal Repeater jest samo WISP.
Zrobię update firmware do najnowszej wersji. Zobaczę wtedy może będzie działał.
[ Dodano: 2008-04-04, 13:17 ]
Rozmawiałem z moim dostawcą internetu skonfigurował mi tryb WISP ale dalej nie działa, koleś twierdzi że na 90% jest to wina AP jakieś uszkodzenie.
Możecie doradzić jakiś router z Wi-Fi.
[ Dodano: 2008-04-04, 13:36 ]
A co myślicie o tym D-Link DI-524 D-Link DI-524
[ Dodano: 2008-04-04, 13:17 ]
Rozmawiałem z moim dostawcą internetu skonfigurował mi tryb WISP ale dalej nie działa, koleś twierdzi że na 90% jest to wina AP jakieś uszkodzenie.
Możecie doradzić jakiś router z Wi-Fi.
[ Dodano: 2008-04-04, 13:36 ]
A co myślicie o tym D-Link DI-524 D-Link DI-524
-
Dzięki za pomoc ten AP był uszkodzony i dlatego nie działało WISP kopiłem D-Link DI-524.
[center]TEMAT DO ZAMKNIĘCIA[/center]
[center]TEMAT DO ZAMKNIĘCIA[/center]
-
Tysięczny raz powtarzamy, że nie zamykamy tu tematów!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)