jaki modem edge w orange przy AMD

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Józek

jaki modem edge w orange przy AMD

Post autor: Józek »

Mam problem jaki wybrac modem w sieci orange bo tylko ta oferuje mi edge w moim rejonie ( nie mam mozliwosci zalozenia jakiegokolwiek innego lacza internetowego).
Ma to byc podlaczone do stacjonarnego kompa na duronie 800 i slotek kav75a. Drugi to laptop acer aspire 3002 na sempronie. W kilku salonach powiedzieli mi ze modemy na pcimci moga nie dzialac na zadnym z nich a nie ma mozliwosci sprawdzenia tego nawet na laptopie bo nigdzie w salonie nie posiadaja karty testowej.
Dzwonilem tu i tam i dowiedzialem sie ze modemu na usb powinny dzialac na wszystkim.
Chcial bym sie dowiedziec jakie sa wasze opinie na ten temat i czy ktos uzywa takiego modemu. Jaki powinienem wybrac zebym mogl w razie wu podlaczyc antene itd. jestem w tym troche zielony wiec prosze o pomoc bo nie chce wtopic kasy.

Pozdrawiam Józek
MariuszDW

Re: jaki modem edge w orange przy AMD

Post autor: MariuszDW »

To nie chcieli ci nawet włożyć kary do laptopa?
Mnie w orange pytali, czy przyniosłem laptopa. Nie przyniosłem, bo nie mam laptopa. Używam na stacjonarnym AMD Barton 2500@3200 poprzez adpter. Chodzi bezproblemowo. Sprzedawca mi powiedział, że te problemy z AMD mogą (ale nie muszą) dotyczyć jedynie laptopów. Ze stacjonarnymi podobno nie ma problemów. Powtarzam tylko, to co usłyszałem. Może inni wiedzą więcej. Zapytaj może na stronie sonyericsson
Ja mam kartę GC89. Z antenami (konektorami) nie ma już problemów. Na Allegro można spokojnie już kupić.
Jaro

Post autor: Jaro »

Ja też używam GC89 na laptopie Actina z AMD Atlon-Mobile 3000+.Karta zadziałała od kopa i działa po dzień dzisiejszy :) ale czy transfer danych nie ma nic wspólnego z tym tego nie wiem, ale nie jestem zadowolony z połączenia z EDGE.Zaznaczam ,że limitu nie przekroczyłem.Czasami sie zdarza ,że zerwie sesje przy 3-4 kreskach.Natomiast kiedy byłem w górach, gdzie nie ma EDGE tylko GPRS - przy tych samych parametrach sygnału sesja była podtrzymywana non stop.
He tak sobie myśle ,że przydałby się program do podtrzymywania sesji tak jak to jest w Pocketach a dokładnie w MDA3.

MariuszDW
Dzisiaj odebrałem antenke tą z dwoma batami (5 i 7dB zysku) i czekam na konektor.Zobaczymy efekty.

Pzdr
Jaro
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Może zrywa ci sesje, bo sieć przeciążona. Z anteną zewnętrzną jestem podpięty do sieci 24h na dobę (rzadko wyłączam komputer) i jeszcze nigdy mnie nie rozłączyło. Nawet jak godzine nie korzystam z internetu, to i tak mnie nie rozłączy. Ta antenka, co kupiłem nie ma zysku (nie "dodaje kresek"), ale transfery mam kikakrotnie wyższe niż bez anteny. Postanowiłem, że w tym miesiącu nie będę nic już zasysał, tylko korzystał z www
Może jak będę spokojnie obciążał sieć, to mnie nie zablokują po przekroczeniu limitu :wink:
Dzisiaj przyszła odpowiednia złączka, więc będę mógł użyć tego kabla z anteny jako konektora do anteny kierunkowej. Tylko, że ta cholerna antena kierunkowa dzisiaj nie przyszła i będę musiał czekać na nią do poniedziałku.
PIOTRZIOLK

Post autor: PIOTRZIOLK »

Generalnie jest problem z modemami EDGE firmy Sony/Ericsson na laptopach ACER z procesorami AMD. Problem występuje wtedy gdy jest słaby sygnał - karta wtedy genereuje jakby rezonans , kóry przenosi sie na procka - a slot PCMCIA w wielu acerach jest zaraz obok procka. Efekt Hałas taki jak z TV obok którego leży komórka (połaczenei przychodzące), artefakty na matrycy i zawieszene kompa. Powatarzam w centrum miasta takich problemów nie ma (oprócz brzęczenia które jest cały czas), są tylko na peryferiach i wioskach . Testowałem osobiście na nowiutkim Acer Aspire 1363 WLMI. Rozwiązaniem problemu jest zakup Nokii 6230 lub 6230i i używanie jej jako modemu EDGE przez bluetooth.
Mountain Dude

EDGE "Pomaranczowy..."

Post autor: Mountain Dude »

to w koncu zrywa czy nie ? pytam, bo tez zamierzam cos kupic i koniec konców nie wiem jak to chodzi...
Józek

Post autor: Józek »

Witam ponownie.
I zdecydowalem sie na GC89 w orange.
Pomimo wielkich obaw dziala bez problemu na Acer Aspire z prockiem AMD. Tylko mam 2 czasami 3 kreski na edga. i transfer nie przekraczający 100kbps .
Poprzez adapter podlaczylem go ( gc89 ) do stacjonarnego z duronem i tez ok tylko zasieg max 3 kreski.
Dzisiaj zamowilem antenke kierunkowa wiec niedlugo sie przekonam co to da. Nadajnik mam okolo 5 km od domu .

Pozdrawiam i odezwe sie po testach z anteną
Jaro

Post autor: Jaro »

Odkąd kupiłem antenkę do GC89 tą z 2 batami za 40zł(info) i używam tej dłuższej to sesji nie zerwało ani razu :) Nawet sie przełacza z EDGE na GPRS.Teraz jestem zadowolony :D. Do czasu....aż przyjdzie rachunek ;)
izotopek
Użytkownik forum

Post autor: izotopek »

Witam
A antenke z dwoma batami gdzie kupiles?
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

izotopek pisze:Witam
A antenke z dwoma batami gdzie kupiles?
Zapewne na Allegro.Tam jest sporo takich i innych anten. :lol:
izotopek
Użytkownik forum

Post autor: izotopek »

sa tez inne sklepy niekoniecznie allegro.
pozatym allegro jest drogie.
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
ODPOWIEDZ