Internet nie działa podczas grania

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alvi
Użytkownik forum

Internet nie działa podczas grania

Post autor: alvi »

Witam.

Mam problem. Jestem połączony z internetem przez AP Linksys

Mam na nim włączone DHCP i QoS.

Z tym AP mam połączony AP Edimax w trybie Infrastructure

Do AP Edimax po kablu mam podłączony Switch Topcom a do Switcha 4 komputery z windows98.

Wszystkie komputery łączą sie przez DHCP a IP jest przydzielane z AP Linksys.

Problem mam przy grze Open Arena na systemie windows 98. Kiedy gra jest włączona np. na 2 komputerach i grają ze sobą po sieci można zapomnieć o intrnecie. Po prostu strony sie nie ładują a czasem nawet DHCP nie działa i inne komputery nie maja przydzielonego IP. Kiedy skończą grać to i tak dalej internet nie działa. Przeważnie kończy się to restartem AP Linksys.

Przez przeglądarkę mogę wejść na AP Edimax i sygnał z AP Linksys jest bardzo dobry ale nie działa tak jak trzeba. Na AP Linksys nie wejde. Chyba że wezme laptopa i łącze się bezpośrednio z Liksysyem a to też nie zawsze.

Nie wiem co jest problemem i jak to rozwiązać. Prosze o radę.

Czy jak wyłączę DHCP i ustawię IP na sztywno to problem zniknie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet nie działa podczas grania

Post autor: DJ1910 »

windows 98 jest dosc uposledzony, wiec moze sprobuj z tymi IP na stałe :)
alvi
Użytkownik forum

Re: Internet nie działa podczas grania

Post autor: alvi »

W sumie co ciekawe zawsze zwiechy mi się pojawiały, kiedy do sieci podłączałem laptopy z windows vista. Teraz będę dalej testował.

Teraz ustawiłem IP na stałe w win98 ale dhcp na Linksysie nie wyłączałem. Mam jednak wrażenie że większę znaczenie miało ustawienie Maksymalnej Ilości Otwartych portów na Linksysie. Wcześniej dałem 300. Teraz mam 1000 a obecnie jak 4 kompy są włączone w tym jeden internet i 3 na open arenie to na routerze pisze że ma 547 aktywnych połączeń IP. I tak oscyluje między 540 a 590.

Będę testował. Jak problem sie powtórzy to znowu sie odezwę.

Czekam teraz na lapka z windows vista. Może to on powoduje problem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ