SPV c500 c600 do GPSu

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

SPV c500 c600 do GPSu

Post autor: piori »

Witam!

Mam pytanie nie do końca związane z tematyką forum, ale na forach "odpowiedniejszych" jakoś ciężko uzyskać rzeczową informację i długo trzeba czekać na odpowiedź, a tu jest doświadczona kadra :D i myślę, że ktoś pomoże.

Stoję przed koniecznością wymiany telefonu (mam na kartę) i przy okazji chciałbym tanio skompletować sobie prostą nawigację do auta. Mam laptopa, ale w aucie jest niewygodny. Używam na nim AutoMapy i na stronie producenta znalazłem:

"Wymagania dla wersji PocketPC
Platforma:
Urządzenie zgodne z jedną z poniższych specyfikacji:
PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0."
źródło: http://www.automapa.com.pl/?PEI=10241&lng=PL

Na allegro są stosunkowo tanio telefony SPV c500 oraz c600 właśnie z systemem Windows Mobile 5 lub 6. Nie mają one jednak ekranu dotykowego - czy będzie to problem przy użytkowaniu AutoMapy i czy w ogóle da się ją na w/w sprzęcie zainstalować? Z tego co znalazłem w necie, to działa na nich TomTom 5.x, lecz podobno to mniej dokładna mapa.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: SPV c500 c600 do GPSu

Post autor: mar_kow »

Jeżeli chodzi o palmtopa z wbudowanym modułem gsm (mozliwość wykonywania rozmów, korzystania z internetu) to polecam sprzęt z serii Eten. W zależności od zasobów portfela można nabyć urządzenie które będzie spełniało te funkcje. Od kilkuset zł do 1800 zł z "wszystkomającym" Etenem M800. A wszystko można znaleźć na Allegro pod hasłem Eten. Jest to markowy i bardzo wytrzymały sprzęt - są bardzo dobre opinie na jego temat. Zamierzam takiego M800 zakupić w niedługim czasie :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ptr pisze:Na allegro są stosunkowo tanio telefony SPV c500 oraz c600 właśnie z systemem Windows Mobile 5 lub 6. Nie mają one jednak ekranu dotykowego - czy będzie to problem przy użytkowaniu AutoMapy i czy w ogóle da się ją na w/w sprzęcie zainstalować?
Sam nie używałem na takim Smartfonie AM bez ekranu dotykowego ale swego czasu dużo o tym czytałem i generalnie ludzie nie polecają instalacji AM na sprzęcie bez ekranu dotykowego. Koszmarnie się to obsługuje. Można jakieś skróty porobić albo zainstalować program do emulacji myszy, ale pomyśl, że w trakcie jazdy czasami zajdzie konieczność obsłużenia tego... Zresztą jak masz automapę na notebooku, to pomyśl jak byś ją obsługiwał bez myszy.
mar_kow pisze:Jeżeli chodzi o palmtopa z wbudowanym modułem gsm (mozliwość wykonywania rozmów, korzystania z internetu) to polecam sprzęt z serii Eten
Ja też polecam. Chociaż czasami słyszy się też złe opinie na ich temat, ale jak się dokładnie przyjrzeć, to sporo z tych złych opinii nie dotyczy sprzętu samego w sobie tylko wad jakie nam "daje" windows Mobile.
Jak chcesz więcej poczytać o Etenach i nie tylko to polecam: http://pdaclub.pl
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Dziękuję za (p)odpowiedzi :zdrowko: Podobne zapytanie wysłałem również do pomocy technicznej AutoMapy i odpowiedziano mi że owszem, mapę można zainstalować, ale do pełnego używania potrzebny będzie także emulator ekranu dotykowego i obsługa będzie mocno utrudniona.
Skrótowo zapoznałem się z ofertą sprzętu Eten na Allegro no i cena jest trochę wysoka, a do tańszych modeli trzeba dokupić dodatkowy odbiornik GPS co powoduje, że oszczędność jest tylko pozorna, a późniejsza obsługa tylko się skomplikuje - trzeba przecież ładować taki bezprzewodowy odbiornik.
Zapoznam się jeszcze ze stroną podaną przez kolegę BliSki, lecz jestem bardziej za tymi tańszymi telefonami. Urządzenie ma służyć mi przede wszystkim jako zwykły telefon do gadania i sms-owania, a dopiero w drugiej kolejności nawigować w aucie. No i nie ma się co oszukiwać - ważną rolę odgrywa cena, niestety :/
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ptr pisze:Urządzenie ma służyć mi przede wszystkim jako zwykły telefon do gadania i sms-owania
To może jednak kupić osobo telefon a osobno nawigację? Obecnie można takie kupić już za 300zł. A skoro AM już masz kupioną, to będzie jak znalazł do tej nawigacji.

ptr, zastanów się jednak, czy w przyszłości nie będziesz chciał przeglądać na tym telefonie strony WWW, bo bez ekranu dotykowego będzie ciężko.
ptr pisze:Zapoznam się jeszcze ze stroną podaną przez kolegę BliSki
Poczytaj też tamto forum.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ