Zarządzanie urządzeniami przy pomocy GSM?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tnt_gt
Początkujący użytkownik forum

Zarządzanie urządzeniami przy pomocy GSM?

Post autor: tnt_gt »

Cześć,

na początek chciałem się przywitać, bo jest to mój debiut, jezeli chodzi o forum "bez-kabli".

A teraz do rzeczy.
Zastanawiam się jak można wykorzystać GSM do zarządzania urządzeniami na odległość.
Chciałbym stworzyć sieć urządzeń (załóżmy 4 punkty-urządzenia), z którymi mógłbym komunikować się z jednego miejsca.
Komunikacja polegałaby na przesyłaniu do tych urządzeń danych, raczej za każdym razem innych do różnych punktów. Na dzień dzisiejszy nie wiem dokładnie jakie ilości danych, ale załóżmy że to będzie ok. 80MBajtów/miesiąc, nie jednorazowo tylko powiedzmy 4 X 5 MB/ tydzień. Zależałoby mi, żeby połączenie było stabilne i w miarę szybkie, a jednocześnie nie rujnujące kieszeni.

Tak na marginesie dodam, że w internecie znalazłem podobne rozwiązanie, z tego jednak co się orientuję przepustowość takiego rozwiązania może być za mała, bo to używa GPRS-a . Chodzi mianowicie o TELEMETRIĘ.

Czy może ktoś ma doświadczenia w tym temacie? Jak to widzicie od strony realizacji?

Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zarządzanie urządzeniami przy pomocy GSM?

Post autor: zDaleKi »

tnt_gt pisze:na początek chciałem się przywitać, bo jest to mój debiut, jezeli chodzi o forum "bez-kabli"
Wątki do powitań mamy tu: > Witaj na forum, przywitaj się i Ty < :cwaniak:
tnt_gt pisze:Chciałbym stworzyć sieć urządzeń (załóżmy 4 punkty-urządzenia), z którymi mógłbym komunikować się z jednego miejsca.
Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie stworzenie zwykłej sieci (połączenia internetowego) poprzez sieć komórkową za pomocą GPRS/EDGE itd...
tnt_gt pisze:Zależałoby mi, żeby połączenie było stabilne i w miarę szybkie, a jednocześnie nie rujnujące kieszeni
Myślę, że połączenie pakietowe kieszeni nie zrujnuje (bo płacisz tylko za ilość danych nie czas) a do tego jest dosyć szybkie w najnowszych odmianach.
tnt_gt pisze:w internecie znalazłem podobne rozwiązanie, z tego jednak co się orientuję przepustowość takiego rozwiązania może być za mała, bo to używa GPRS-a
Nie wiem o jakich urządzeniach dokładnie piszesz, ale sądzę, że nie powinno być problemu żeby połączyć się za pomocą EDGE (szybsza odmiana GPRS) albo nawet UMTS/HSDPA - o ile będziesz w jego zasięgu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tnt_gt
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tnt_gt »

BliSki pisze:tnt_gt napisał/a:
Chciałbym stworzyć sieć urządzeń (załóżmy 4 punkty-urządzenia), z którymi mógłbym komunikować się z jednego miejsca.

Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie stworzenie zwykłej sieci (połączenia internetowego) poprzez sieć komórkową za pomocą GPRS/EDGE itd...
To teraz pytanie o konkrety, bo w tym temacie jestem zielony.
1) Jak powinna zostać zorganizowana taka sieć? Co powinno być po stronie "centralnie sterującego urządzenia" a co po stronie punktów, z którymi się będę łączył?

2) W telemetri każdy punkt posiada modem z własną kartą SIM, czy taka sama zasada obowiązuje w moim przypadku?

3) Czy jest konieczne korzystanie z APN-u?

4) Gdzie mógłbym znaleźć jakieś łopatologiczne wyjaśnienie topologii takiej sieci?
BliSki pisze:tnt_gt napisał/a:
w internecie znalazłem podobne rozwiązanie, z tego jednak co się orientuję przepustowość takiego rozwiązania może być za mała, bo to używa GPRS-a

Nie wiem o jakich urządzeniach dokładnie piszesz, ale sądzę, że nie powinno być problemu żeby połączyć się za pomocą EDGE (szybsza odmiana GPRS) albo nawet UMTS/HSDPA - o ile będziesz w jego zasięgu.
Urządzenie, o którym piszę posiada swój własny sterownik, dzięki któremu komunikuje się ze światem. Do pamięci wrzucam dane, które później są przez nie wykorzystywane.
Istnieje możliwość podłączenia do niego modemu przez złącze rj-45, RS-a, bluetooth (chociaż to jest dodatkowy wydatek).

Jeżeli chodzi o zasięg, to chciałbym mieć jak największą pewność co do połączenia. Z tego co oglądałem na mapach zasięgu to EDGE jest najbardziej dostępny. Z UMTS-em już nie jest tak dobrze, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ciężko dokładnie coś Ci tu doradzić, bo szczegółów, co to ma dokładnie robić, na jakim sprzęcie ma to ma pracować nie znamy. Nie wiemy też dokładnie czy urządzenia muszą mieć stałe IP (czy mogą mieć zmienne) i czy publiczne (czy nie muszą mieć publicznych, bo można skorzystać z VPN). Nie wiemy też dokładnie na 100% czy tylko centrala komunikuje się z terminalami czy może tylko terminal z centralą, czy może jednak chcesz w pełni dwukierunkową komunikację, chodzi mi o możliwość inicjacji samego połączenia. Czyli czy komputer matka łączy się jako pierwszy z terminalami czy może to terminale jako pierwsze łączą się z komputerem centralnym?

Ale postaram się coś podpowiedzieć.
tnt_gt pisze:1) Jak powinna zostać zorganizowana taka sieć? Co powinno być po stronie "centralnie sterującego urządzenia" a co po stronie punktów, z którymi się będę łączył?
Teraz opiszę trochę ogólnej teorii, ale u Ciebie tak się chyba nie da, co wyniknie dalej.
Ja bym to zrobił tak, ale pod warunkiem, że to będą komputery z jakimś systemem operacyjnym. Z technicznego punktu widzenia potrzebujesz modemu 'GSM' w terminalach i dowolnego podłączenia z internetem w komputerze głównym. Zestawiasz z tymi wszystkie terminalami połączenie po VPN (do tego też będą potrzebne odpowiednie urządzenia po stronie komputera centralnego a raczej jego połączenia sieciowego z internetem). Jak już się połączysz, to widzisz terminale tak, jak gdyby były w tej samej sieci lokalnej. Możesz każdy terminal pingować itd. Jak dalej wykorzystasz taką sieć, to już zależy co dokładnie potrzebujesz.
Ale to jest sytuacja, że tak to nazwę idealna. Boję się, że niestety nie masz tam kompów tylko urządzenia przemysłowe a wtedy to już tak różowo nie będzie.
tnt_gt pisze:2) W telemetri każdy punkt posiada modem z własną kartą SIM, czy taka sama zasada obowiązuje w moim przypadku?
Jeżeli będziesz się łączył za pomocą modemów poprzez sieć GSM, to musisz mieć jakiś modem i musisz mieć jakąś kartę SIM.
Co do samej telemetrii, to ja spotkałem się z takim rozwiązaniem, że każdy terminal był podłączony do zwykłej linii telefonicznej i maił własny modem analogowy. Stacja główna wdzwaniała się na ten modem i odczytywała dane z terminala.
tnt_gt pisze:3) Czy jest konieczne korzystanie z APN-u?
Nie wiem dokładnie co masz na myśli. Ale jak w punkcie 2, czyli jeżeli korzystasz z operatorów komórkowych, to musisz mieć jakiś APN przypisany do połączenia. Czy to będzie publiczny APN czy prywatny, to zależy od umowy z operatorem.
tnt_gt pisze:4) Gdzie mógłbym znaleźć jakieś łopatologiczne wyjaśnienie topologii takiej sieci?
Ale jakiej sieci? Chodzi już o Twój konkretny przypadek czy ogólnie jak działa internet w sieciach GSM?
tnt_gt pisze:Urządzenie, o którym piszę posiada swój własny sterownik, dzięki któremu komunikuje się ze światem. Do pamięci wrzucam dane, które później są przez nie wykorzystywane
Czyli jednak nie kompy :( i tu sprawa się komplikuje.

W takim razie chyba najlepiej byłby, żeby operator przydzielił stałe i publiczne IP dla karty SIM. Wtedy mógłbyś łączyć się z tym urządzeniem po IP. Co dalej, to zależy jakie protokoły komunikacyjne tam są zaszyte itd. Np. jeżeli urządzenie ma jakiegoś klienta FTP, to w ten sposób mógłbyś tam przesyłać pliki itp...

Jeżeli nie chcesz lub nie możesz mieć tam stałego IP, to wydaje mi się, że terminale powinny niestety same łączyć się z komputerem centralnym. Może to być np. zawsze po zmianie IP i wtedy podawać swoje nowe "dane". Chociaż nie wiem na ile to urządzenie by sobie z tym poradziło? Ale i tak raczej muszą mieć publiczne IP.
Czy masz możliwość zmian w tym urządzeniu w jego sterowniku, czy jest już to na stałe zaszyte? Chodzi np. o zmiany jak powyżej?

Tutaj na forum raczej poruszamy kwestie samego dostępu do internetu. Twój temat troszkę już wybiega w inne zagadnienia sieciowe. Dlatego konkretne urządzenia ciężko jest polecić. Możemy tylko doradzić jak to spiąć za pomocą sieci w sensie technologii. Ale może jest już ktoś, kto takie coś zestawiał i coś doradzi. Ja postarałem się tylko coś Ciebie naprowadzić, nie wiem czy mi się udało czy nie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ