Kto pomoże ??? DI-524 i PPPoE

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin181
Początkujący użytkownik forum

Kto pomoże ??? DI-524 i PPPoE

Post autor: marcin181 »

Witam !!!

Nie bardzo wiem czy taki post już na forum jest ale ja opisze swoją sytuacje.

Korzystam z netu w lokalnej sieci Wi-Fi. Do niedawna dzieliłem go przez AP-ka Edimaxa i router DI-524 D-linka. Potem dostawca dla polepszenia sygnału założył mi ap-ka zaraz przy antenie tak ze moj ap-ek nie był potrzebny bo miałem Rj-ke :) i wszystko było by fajnie gdyby nie to że zachcialo mu sie wprowadzić nową weryfikacje za pomoca PPPoE i tu zaczynają sie schody bo jak skonfigurowac taki zestaw?????????????? Licze na rady bo już nie wiem co robić :( a bez netu jak bez ręki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marcin181, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Kto pomoże ??? DI-524 i PPPoE

Post autor: morion »

no ale w czym problem? autoryzację PPPoE masz mieć na Dlinku czy na tym AP przy antenie? jeśli na Dlinku to w konfiguracji WAN dlinka powinieneś mieć opcję ustawienia adresu przez PPPoE
jutro to dzis... tyle że jutro :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

marcin181 pisze:wszystko było by fajnie gdyby nie to że zachcialo mu sie wprowadzić nową weryfikacje za pomoca PPPoE i tu zaczynają sie schody bo jak skonfigurowac taki zestaw?
Jeżeli masz tam AP skonfigurowanego jako APC (czyli jako AP client) i jak dobrze czytam masz teraz go wpiętego bezpośrednio do PC poprzez RJ45, to hasło możesz podać na PC podłączonym do tego APC (bo w APC chyba raczej tego nie zrobisz). Do podawania hasła przez PPPoE są odpowiednie programy. Poszukaj jest nawet taki opisany u nas w FAQ.

Możesz także użyć tego D-Linka do podania hasła ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marcin181

chyba troche za mało dokładnie opisałem problem :) do AP przy antenie nie mam dostępu bo to sprzęt dostawcy :) chodzi dokładnie o to jak mam skonfigórować D-linka na PPPoE bo walcze z tym i nic mi nie wychodzi podaje login hasło itd. i dalej nic a neta jak nie ma tak nie ma :( dodam że dziele go na 2 komputery w domu po LAN-ie i chce żeby oba miały dostęp niezależnie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A jak podlaczasz sie bez D-Linka to wpisujesz haslo w windowsie?
marcin181

tak łącze sie przez połączenie skonfigurowane na windowsie. nie mam pojecia co zrobić konfiguruje połączene WAN PPPoE podaje dane tj. login i hasło od dostawcy wpisuje wszystkie ip tak jak miałem wcześniej i nic
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A jak nie bedziesz wpisywal adresow IP? Tzn Dynamic PPPoE sie to nazywa w D-Linku zdaje mi sie.
Moze MACa trzeba jeszcze sklonowac?
Jakis logi tam masz? Moze w ogolnie nie w PPPoE lezy problem?
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

a przy antenie masz teraz też tego edimaxa czy coś innego? bo może problem jest w tym że zmienił się mac urządzenia APC a w profilu PPPoE admin nie zmienił caller-id i wtedy sie nie zalogujesz choćbyś chciał ;)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
marcin181

dzięki za zainteresowanie ale sprawa już nie aktualna :) okazuje sie że diabeł tkwi w szczegułach a ja za wiele nawpisywałem w konfiguracji PPPoE :P i w tym był cały błąd. Teraz już wszystko działa poprawnie
ODPOWIEDZ