Nie bardzo wiem czy taki post już na forum jest ale ja opisze swoją sytuacje.
Korzystam z netu w lokalnej sieci Wi-Fi. Do niedawna dzieliłem go przez AP-ka Edimaxa i router DI-524 D-linka. Potem dostawca dla polepszenia sygnału założył mi ap-ka zaraz przy antenie tak ze moj ap-ek nie był potrzebny bo miałem Rj-ke i wszystko było by fajnie gdyby nie to że zachcialo mu sie wprowadzić nową weryfikacje za pomoca PPPoE i tu zaczynają sie schody bo jak skonfigurowac taki zestaw?????????????? Licze na rady bo już nie wiem co robić a bez netu jak bez ręki
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marcin181, łącznie zmieniany 1 raz.
no ale w czym problem? autoryzację PPPoE masz mieć na Dlinku czy na tym AP przy antenie? jeśli na Dlinku to w konfiguracji WAN dlinka powinieneś mieć opcję ustawienia adresu przez PPPoE
marcin181 pisze:wszystko było by fajnie gdyby nie to że zachcialo mu sie wprowadzić nową weryfikacje za pomoca PPPoE i tu zaczynają sie schody bo jak skonfigurowac taki zestaw?
Jeżeli masz tam AP skonfigurowanego jako APC (czyli jako AP client) i jak dobrze czytam masz teraz go wpiętego bezpośrednio do PC poprzez RJ45, to hasło możesz podać na PC podłączonym do tego APC (bo w APC chyba raczej tego nie zrobisz). Do podawania hasła przez PPPoE są odpowiednie programy. Poszukaj jest nawet taki opisany u nas w FAQ.
Możesz także użyć tego D-Linka do podania hasła
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
chyba troche za mało dokładnie opisałem problem do AP przy antenie nie mam dostępu bo to sprzęt dostawcy chodzi dokładnie o to jak mam skonfigórować D-linka na PPPoE bo walcze z tym i nic mi nie wychodzi podaje login hasło itd. i dalej nic a neta jak nie ma tak nie ma dodam że dziele go na 2 komputery w domu po LAN-ie i chce żeby oba miały dostęp niezależnie
tak łącze sie przez połączenie skonfigurowane na windowsie. nie mam pojecia co zrobić konfiguruje połączene WAN PPPoE podaje dane tj. login i hasło od dostawcy wpisuje wszystkie ip tak jak miałem wcześniej i nic
A jak nie bedziesz wpisywal adresow IP? Tzn Dynamic PPPoE sie to nazywa w D-Linku zdaje mi sie.
Moze MACa trzeba jeszcze sklonowac?
Jakis logi tam masz? Moze w ogolnie nie w PPPoE lezy problem?
a przy antenie masz teraz też tego edimaxa czy coś innego? bo może problem jest w tym że zmienił się mac urządzenia APC a w profilu PPPoE admin nie zmienił caller-id i wtedy sie nie zalogujesz choćbyś chciał
dzięki za zainteresowanie ale sprawa już nie aktualna okazuje sie że diabeł tkwi w szczegułach a ja za wiele nawpisywałem w konfiguracji PPPoE i w tym był cały błąd. Teraz już wszystko działa poprawnie