IBM 600e - problem z dyskiem

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

IBM 600e - problem z dyskiem

Post autor: Mikolaj211 »

Witam! Pod koniec grudnia w laptopie IBM 600e siadł dysk. Był to jeszcze oryginalny dysk ibm 6GB. Objawy był takie, że przy włączaniu komputera dysk tylko stukał, nie startował. Założony został nowy dysk Hitachi 40GB. Wszystko prawidłowo działało. Teraz od jakiegoś czasu, gdzieś w połowie marca, zaczał bardzo wolno chodzić system, pojawiały sięniebieske tablice, aż w pewnym momencie pojawił się przy włączaniu komunikat: "Błąd odczytu dysku. Wciśnij klawisze Alt + Ctrl + Delete, aby uruchomić ponownie komputer". Próbowałem instalować system - instalator millenium edition wykazywał błąd przy kilku procentach, natomiast xp dochodziło 100%, a przy ponownym uruchamianiu wyskawiwał komunikat: "Brak pliku NTDRL". Próbowałęm kopiować te pliki przez konsole odzyskiwania systemu. Skopiował się poprawnie, lecz jedynym efektem była zmiana języka tego komunikatu - o braku pliku NTDRL powiadamiał w języku angialeskim. Uznałem, że ponownie uszkodził się dysk twardy. Zakupiłem wiec nastęny dyk twardy, tym razem Toshiby, również 40GB. Dysk przyszedł do mnie w piątek. Próowałem instalować Xp - błąd pliku NTDRL. Jednak na nim udało postawić się windows ME. Chodziłbez problemu, jedak widział tylko jedna partycję, 7GB (a był dwie po około 20GB). Włączyłęm wtedy z poziomu windowsa ME instalator XP. Instalował sie dobrze. Przy wyborze dysku byłą jedna partycja 7GB i obszar nie podzielony na partycje - 30GB. Zrobiłem więc dwie partycje po 15GB. I wtedy po uruchomieniu komputera pytał o wybó systemu (bo był zainstalowany ME i XP). Jeżeli wybrałem XP - komputer się restartował. Jeżeli wybrałem Me - komputer uruchamiał się całkiem poprawnie i widział wszystkie trzy partycje (w sumie 40GB). Jeżeli natmiast szybko nie wybrałem żadnego systemu - wyskakiwał komunikat, że plik hal.dll jest uszkodzony, lub go brakuje. Zgrałem go z swojego PC, przez pendrive, będąc na millenium. Jednak nic to nie dało. Sformatowałem wszystkie dyski i instalowałem od nowa Xp. Po poownym uruchomieniu, w trakcie instalacji, wyskoczył znany już komunikat: "Błąd odczytu dysku". Pomimo, że nie jestem elektronikiem rozkręciłem tego laptopa. Doszedłęm do styków dysku - nie był ani przypalone, ani przybrudzone, ani urwane, nawet zakurzone. Poskładałem
to spowrotem (sam, się dziwie, że mi się udało Smile). Jednak to nic nie dało - dalej błąd odczytu dysku. Dlatego nie wiem gdzie jest błąd w rozumowaniu... Aha, nie próbowałem ponownie instalować ME, bo nawet jakby działał, to mój internet chodzi tlyko na xp.

Dodam, że oba systemy są moją własnością i sa oryginalne. Nie wchodzi także w grę to, że uszkodzona jest płyta z systemem, bo na innych komputerach działają.

P.S. Przepraszam, jeżeli zrobiłęm jakieś literówki, ale pisze nie na swoim komputerze, a do tego mam 9 szwów na palcach i źlę mi się trochę pisze Smile

Mam nadzieję, że zrozumiecie co napisałem i pomożecie, bo jestem bezradny Sad Pozdrawiam!

Re: IBM 600e - problem z dyskiem

Post autor: zDaleKi »

Mikolaj211 pisze:Wszystko prawidłowo działało. Teraz od jakiegoś czasu, gdzieś w połowie marca, zaczął bardzo wolno chodzić system, pojawiały się niebieskie tablice
Szkoda, że nie spisałeś dokładnie numerów tych błędów. Dokładny opis jak postępować z BSOD opisałem tu: > Pojawił mi się na ekranie tzw. niebieski ekran (błąd STOP) czyli BSOD. Co mam z tym zrobić? <

Swoją drogą często przy takim błędzie jak opisujesz jest problem z pamięciami. Przetestuj je np. MemTestem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Laptop poszedł do elektronika. Zobaczymy co on powie.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

BliSki pisze:[...] często przy takim błędzie jak opisujesz jest problem z pamięciami. Przetestuj je np. MemTestem.
Również stawiam na pamięci, aczkolwiek uszkodzenie w pewnym zakresie procesora również wchodzi w rachubę.
A poza tym wskazana wymiana lapka :). Już za 1500 zł można zakupić nowy, idealnie nadający się do prac biurowych.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Sześćsetka to już wiekowy sprzęt,więc wiele rzeczy mogło paść,takjak koledzy piszą od pamięci zaczynając...a na zasilaczu (ale nie tym zewnętrznym,tylko na przetwornicy napięcia w laptopie) kończąc.
Miałem taką padniętą 380-tkę (prawie to samo,co 600) w rękach - własnie losowe BSOD,czy kernel panic na Linuxie - padła przetwornica,uszkadzając pprzy okazji połowę hardware'u w laptopie.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Nie wiem co siadło dokładnie, wiem, że płyta główna..
ODPOWIEDZ