Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adi.i

Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?

Post autor: adi.i »

Witam wszystkich
Mieszkam w małej miejscowości w której jedyną możliwością na internet jest radiówka wygląda to tak że w centrum miejscowości gdzie mieszkam są zamontowane anteny i rozsyłają sygnał wokoło. I tu pojawia się moje pytanie jak zbudować sieć WLAN do odbioru takiego internetu powiedzmy że zamontuję antenę na dachu (nadajnik jest w odległości ok 2km na drodze jest małe wzniesienie i kilka drzew) i dalej już potrzebuje pomocy co z czym połączyć i jakiego sprzętu użyć aby internet był rozsyłany na jeden stacjonarny komputer i dwa laptopy. Problem w tym że nie ma możliwości doprowadzenia przewodu do żadnego z komputerów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-14, 20:03 przez adi.i, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?

Post autor: ja.michal »

A to wzniesie jak duże? Jak zasłania anteny to nici będą.

W domu potrzebujesz Routera i AP. AP odbiera sygnał i przekazuje go po lanie do routera który dzieli łącze dalej jako inna, wewnętrzna sieć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adi.i pisze:I tu pojawia się moje pytanie jak zbudować sieć WLAN do odbioru takiego internetu
Najprościej pójść do właściciela nadajnika (ISP) i zakupić podłączenie (opłata przeważnie miesięczna) . Jeżeli to Hotspot to @ja.michal napisał co zrobić. Podkreślam, że jeżeli nie widać anten nadawczych bo przesłania wzniesienie albo drzewa to tego neta nie da się podłączyć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wojteks pisze:Podkreślam, że jeżeli nie widać anten nadawczych bo przesłania wzniesienie albo drzewa to tego neta nie da się podłączyć.
To napiszę jak jest u mojego szwagra bo również anteny się nie widzą tyle że jest założona parabola i dość dobrze zbiera sygnał nawet jak nie widać anteny. Może uda mi się zrobić fotkę to zapodam na forum.
adi.i

Nadajnika nie widać a mimo to telefonem komórkowym z wi-fi odbieram sygnał z tego nadajnika na poziomie 30-50% a jaki router i apek byłby najlepszy do takiej sieci i jaka antena ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adi.i pisze:Nadajnika nie widać a mimo to telefonem komórkowym z wi-fi odbieram sygnał z tego nadajnika na poziomie 30-50%
:szok:

[ Dodano: 2008-04-13, 22:43 ]
Zapraszamy do :faq: :) Tam naprawdę dużo jest. ;)
Poskładaj to co wydaje Ci się rozsądne i wal z konfiguracją. :) Ułatwi to pomoc i do tego nauczysz się lepiej co za sprzęt masz i jak działa. :)
adi.i

Trochę szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o Ovislinku WL-5460v2 więc do rozprowadzania bezprzewodowo neta po domu mógłbym dwa takie urządzenia zastosować jedno jako AP a drugie jako ROUTER ?
A może jest jakieś urządzenie 2w1 ?
I czy rozmieszczenie wyglądało by tak że AP podłączam pod antenę zewnętrzną (na dachu) a ROUTER pod kompa czy ROUTER łączę z AP a w kompie mam kartę sieciową i to ona odbiera sygnał z ROUTERA ?
yellowfox
Stały użytkownik forum

Post autor: yellowfox »

zaczynamy od dachu, antena>AP>kablem sieciowym do mieszkania i tu łaczysz z Routerem wifi i masz rozesłaby bezprzewodowo sygnał po mieszkaniu ;)

edit, oczywiście bedziesz musiał dokupić karte wifi do stacjonarnego bo zakładam ze w lapkach masz juz wbudowane
adi.i

Ok dzięki wiec mogą być dwa takie Ovislinki WL-5460v2 jeden jako ROUTER a drugi AP ?
A kartę wi-fi mam zintegrowaną z płytą główną plus całkiem spora antenka :D
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Powiem Ci tak ja ostatnio tez się z tym problemem zmagałem i zakupiłem coś takiego jakoAPC TP linka wr543g potrafi zroutować sygnał przesyłany drogą radiową więc do niego możesz od razu podłączyc skrętką się pod kartę sieciową w kompie, ja natomiast do niego podłączyłem T-L WR 340gd i mam teraż bezprzewodowego neta w całym domu. Na cały komplet AP+Router wydałem coś koło 200 zł i jestem jak na razie z tego bardzo zadowolony.
ODPOWIEDZ