Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?
Moderator: Moderatorzy
Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?
Witam wszystkich
Mieszkam w małej miejscowości w której jedyną możliwością na internet jest radiówka wygląda to tak że w centrum miejscowości gdzie mieszkam są zamontowane anteny i rozsyłają sygnał wokoło. I tu pojawia się moje pytanie jak zbudować sieć WLAN do odbioru takiego internetu powiedzmy że zamontuję antenę na dachu (nadajnik jest w odległości ok 2km na drodze jest małe wzniesienie i kilka drzew) i dalej już potrzebuje pomocy co z czym połączyć i jakiego sprzętu użyć aby internet był rozsyłany na jeden stacjonarny komputer i dwa laptopy. Problem w tym że nie ma możliwości doprowadzenia przewodu do żadnego z komputerów.
Mieszkam w małej miejscowości w której jedyną możliwością na internet jest radiówka wygląda to tak że w centrum miejscowości gdzie mieszkam są zamontowane anteny i rozsyłają sygnał wokoło. I tu pojawia się moje pytanie jak zbudować sieć WLAN do odbioru takiego internetu powiedzmy że zamontuję antenę na dachu (nadajnik jest w odległości ok 2km na drodze jest małe wzniesienie i kilka drzew) i dalej już potrzebuje pomocy co z czym połączyć i jakiego sprzętu użyć aby internet był rozsyłany na jeden stacjonarny komputer i dwa laptopy. Problem w tym że nie ma możliwości doprowadzenia przewodu do żadnego z komputerów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-14, 20:03 przez adi.i, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak zbudować sieć do odbioru internetu radiowego ?
A to wzniesie jak duże? Jak zasłania anteny to nici będą.
W domu potrzebujesz Routera i AP. AP odbiera sygnał i przekazuje go po lanie do routera który dzieli łącze dalej jako inna, wewnętrzna sieć.
W domu potrzebujesz Routera i AP. AP odbiera sygnał i przekazuje go po lanie do routera który dzieli łącze dalej jako inna, wewnętrzna sieć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Najprościej pójść do właściciela nadajnika (ISP) i zakupić podłączenie (opłata przeważnie miesięczna) . Jeżeli to Hotspot to @ja.michal napisał co zrobić. Podkreślam, że jeżeli nie widać anten nadawczych bo przesłania wzniesienie albo drzewa to tego neta nie da się podłączyć.adi.i pisze:I tu pojawia się moje pytanie jak zbudować sieć WLAN do odbioru takiego internetu
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To napiszę jak jest u mojego szwagra bo również anteny się nie widzą tyle że jest założona parabola i dość dobrze zbiera sygnał nawet jak nie widać anteny. Może uda mi się zrobić fotkę to zapodam na forum.wojteks pisze:Podkreślam, że jeżeli nie widać anten nadawczych bo przesłania wzniesienie albo drzewa to tego neta nie da się podłączyć.
Nadajnika nie widać a mimo to telefonem komórkowym z wi-fi odbieram sygnał z tego nadajnika na poziomie 30-50% a jaki router i apek byłby najlepszy do takiej sieci i jaka antena ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adi.i pisze:Nadajnika nie widać a mimo to telefonem komórkowym z wi-fi odbieram sygnał z tego nadajnika na poziomie 30-50%

[ Dodano: 2008-04-13, 22:43 ]
Zapraszamy do

Poskładaj to co wydaje Ci się rozsądne i wal z konfiguracją.

Trochę szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o Ovislinku WL-5460v2 więc do rozprowadzania bezprzewodowo neta po domu mógłbym dwa takie urządzenia zastosować jedno jako AP a drugie jako ROUTER ?
A może jest jakieś urządzenie 2w1 ?
I czy rozmieszczenie wyglądało by tak że AP podłączam pod antenę zewnętrzną (na dachu) a ROUTER pod kompa czy ROUTER łączę z AP a w kompie mam kartę sieciową i to ona odbiera sygnał z ROUTERA ?
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o Ovislinku WL-5460v2 więc do rozprowadzania bezprzewodowo neta po domu mógłbym dwa takie urządzenia zastosować jedno jako AP a drugie jako ROUTER ?
A może jest jakieś urządzenie 2w1 ?
I czy rozmieszczenie wyglądało by tak że AP podłączam pod antenę zewnętrzną (na dachu) a ROUTER pod kompa czy ROUTER łączę z AP a w kompie mam kartę sieciową i to ona odbiera sygnał z ROUTERA ?
-
- Stały użytkownik forum
zaczynamy od dachu, antena>AP>kablem sieciowym do mieszkania i tu łaczysz z Routerem wifi i masz rozesłaby bezprzewodowo sygnał po mieszkaniu 
edit, oczywiście bedziesz musiał dokupić karte wifi do stacjonarnego bo zakładam ze w lapkach masz juz wbudowane

edit, oczywiście bedziesz musiał dokupić karte wifi do stacjonarnego bo zakładam ze w lapkach masz juz wbudowane
Ok dzięki wiec mogą być dwa takie Ovislinki WL-5460v2 jeden jako ROUTER a drugi AP ?
A kartę wi-fi mam zintegrowaną z płytą główną plus całkiem spora antenka
A kartę wi-fi mam zintegrowaną z płytą główną plus całkiem spora antenka

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Powiem Ci tak ja ostatnio tez się z tym problemem zmagałem i zakupiłem coś takiego jakoAPC TP linka wr543g potrafi zroutować sygnał przesyłany drogą radiową więc do niego możesz od razu podłączyc skrętką się pod kartę sieciową w kompie, ja natomiast do niego podłączyłem T-L WR 340gd i mam teraż bezprzewodowego neta w całym domu. Na cały komplet AP+Router wydałem coś koło 200 zł i jestem jak na razie z tego bardzo zadowolony.