Problem z prędkością w IPlus'ie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kidler.pl
Początkujący użytkownik forum

Problem z prędkością w IPlus'ie

Post autor: kidler.pl »

Witam,

Ostatnio zainteresowałem się możliwością korzystania z internetu w sposób bardziej mobilny. Jednak napotkała mnie zastanawiająca sytuacja. Posiadam w Erze wykupioną paczkę 5 MB, z której korzystam tylko w telefonie. Jednak na próbę skonfigurowałem połączenie, aby łączyć się przy użyciu komputera. Byłem bardzo miło zaskoczony prędkością jaka występuje na łączu Ery przy słabym zasięgu UMTS. Moja paczka 5 MB nie starczyła na długo. Dzisiaj zakupiłem iPlus'a, zasięg UMTS prawie pełny. Więc wydawało mi się, że będę jeszcze bardziej zadowolony z prędkości. Jednak wielkie rozczarowanie - DL do 20 kbit/s. Podczas, gdy w Erze na słabym zasięgu do 300-400 kb/s. Taki transfer do moich zastosowań całkowicie starczy. Jednak ten dostarczany przez Plusa jest poniżej oczekiwań. Co może być przyczyną tak różnych wyników. Błędnie skonfigurowane połączenie? Czy to może taka jakość usługi? Dodam, że łączę się przy użyciu telefonu (SXG75). Czy w telefonie powinienem wprowadzić jakieś zmiany?

Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z prędkością w IPlus'ie

Post autor: ja.michal »

Może obciążony bts plusa?
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hehe zawsze jak czytam takie posty to zastanawiam się czy czasem operatorzy tu nie wysyłają swoich "wysłanników" ;) Bo jeśli faktycznie w Plusie masz takie prędkości w umts - to albo stacja nie jest komercyjnie uruchomiona i jest w fazie testów albo ma awarie jak działa komercyjnie . Bo 20kb/s w umts to jest tylko prawidłowo jak założony jest limit po przekroczeniu limitu danych w iplus.
kidler.pl

Oczywiście nie jestem wysłannikiem żadnej z sieci. Być może wynika to z obciążenia sieci, to byłoby racjonalne wyjaśnienie. Myślałem, że być może jest to kwestia konfiguracji i dlatego tak szybko napisałem post. Jednak spróbuje jeszcze jutro się połączyć, zobaczymy z jakim efektem. Wtedy moja ocena będzie z pewnością bardziej wiarygodna. Tymczasem jeszcze raz zapytam: skoro łącze się za pomocą UMTS to prędkość powinna być podobna jak w Erze i nie ma możliwości, aby słaba prędkość wynikała z błędnej konfiguracji? I skoro mój telefon posiada 384 kbps to wyższej prędkości nie należy się od niego spodziewać ? :)

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

kidler.pl pisze:Jednak spróbuje jeszcze jutro się połączyć, zobaczymy z jakim efektem.
Spróbuj zrobić test w nocy.
kidler.pl pisze:skoro łącze się za pomocą UMTS to prędkość powinna być podobna jak w Erze i nie ma możliwości
W teorii tak, w praktyce wpływa na to jeszcze kilka czynników (przeciążenie, awarie, odległość od nadajnika) stąd ta rozbieżność.
msienk
Stały użytkownik forum

Post autor: msienk »

Zasięg nie uwzględnia ruchu w sieci.
W kompie konfiguracja albo jest dobra albo zła :)

W telefonie jedyne co to ustawienie mu na sztywno 3G, żeby się nie przelogowywał.

A no i ilość kresek zasięgu ni uwzględnia ruchu w sieci. Sprawdzenie w nocy to super pomysł.
kidler.pl

Witam ponownie. Zgodnie z radami wypróbował iPlus'a w nocy, ale również w tej chwili. Śmiga z maksymalną prędkością, na którą pozwala telefon :) Rzeczywiście wczoraj musiało być duże obciążenie sieci. Mam nadzieję, że takie rzeczy nie zdażają się zbyt często.

Dziękuje za odpowiedzi.

Z pozdrowieniami,
Przemek.
ODPOWIEDZ