Ruter antena czy jak?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mosquitos
Początkujący użytkownik forum

Ruter antena czy jak?

Post autor: mosquitos »

Witam chcialby podzielic neostrade na 2 pc bezprzewodowo!Mieszkamy od qmpla wodlelgosci 500m!Antenty jakby wyaplili to by sie widzialy!tylko jakie wybrac i jak ja zainstalowa i jaka bylaby tego cena??
Awatar użytkownika
andrzej_espero
Użytkownik forum

Re: Ruter antena czy jak?

Post autor: andrzej_espero »

mosquitos pisze:Witam chcialby podzielic neostrade na 2 pc bezprzewodowo!Mieszkamy od qmpla wodlelgosci 500m!Antenty jakby wyaplili to by sie widzialy!tylko jakie wybrac i jak ja zainstalowa i jaka bylaby tego cena??
Witam - musisz u siebie postawic router z modemem do NEO i Apeka WiFi z antena skierowana do kolegi - u kolegi antena i karta WiFi - bedzie chodzic po odpowiedniej konfiguracji ( sam mozesz sie polaczyc po Lan - czyli tylko karta sieciowa )
Ceny sa rozne ale tak z 500 zl by to kosztowalo
Pozdrawiam andrzej_espero

WSZYSCY WIEDZA ZE SIE NIE DA - I PRZYJDZIE TAKI JEDEN CO O TYM NIE WIE I ON TO ZROBI
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

andrzej_espero pisze:musisz u siebie postawic router z modemem do NEO i Apeka WiFi
Wystarczy router wifi z modemem dsl, wyjdzie taniej niz 2 urzadzenia, +kabel + antena np yaga 14 dBi. U kumpla karta wifi + kabel + antena takze 14-stka
andrzej_espero pisze:sam mozesz sie polaczyc po Lan - czyli tylko karta sieciowa
nie tylko, spokojnie mozesz po wifi ale to sie nie opłaca bo karta wifi jest 2x drozsza od karty lan, a poza tym router musiałby stac niedaleko kompa. Czyli lepiej po LANie. Anteny najlepiej jak sie beda widziec.
Awatar użytkownika
stalewiak
Użytkownik forum

Post autor: stalewiak »

witam co do yagi ---> chciał bym koledze udostępnić neta bezprzewodowo , jest tylko mały problemik że kolega mieszka 2 km ode mnie . ja posiadam router Cerberus P 6331-42
i mam pod niego podlaczony internet net24 i czy jak bym kupił antene yage i podpioł do routera i kolega też by kupił yage z antenką naprzykład edimaxa to by widziła moj internet?? . czy 2 km to za duża odległość , prosze o odpowiedz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

stalewiak, przede wszystkim pytanie czy jest mozliwosc ustawienia antenek tak, by sie widzialy? Tzn po drodze zadnych drzew, budynkow itp. 2km to dosc duzo.
Awatar użytkownika
stalewiak
Użytkownik forum

Post autor: stalewiak »

aha czyli antene yage moge podpiac pod router swoj a koles by mogł odbierac sygnał , tylko nie moze być drzew .. a na allegro piszą że te yagi 19 dbi to mają zasieg do 10 km dziwne hmm
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na 10km pewnie daloby sie odpalic, nie mowie nie. Chodzi o to, ze im wieksza odleglosc tym wieksze wymagania co do sprzetu i precyzji.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

stalewiak pisze:na allegro piszą
Niektóre antenki to home made.
stalewiak pisze:yagi 19 dbi to mają zasieg do 10 km dziwne hmm
Mogą mieć, ale w otwartym terenie. :)
Awatar użytkownika
stalewiak
Użytkownik forum