Problem z siecia

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lechu5
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecia

Post autor: Lechu5 »

Witam wszystkich

zaczne moze od tego jak wyglada moja siec: a wiec mam "routera z modemem adsl" rozdziela on lacze na 2 Access pointy i routera (d-link di-524). wszystkie komputery i urzadzenia maja WYLACZONE dhcp czyli ip musi byc wpisane recznie.
- router z modemem adsl : ma ip 10.0.0.2 i jest bramą
- Access Point 1 : ip 10.0.0.3
- Access Point 2 : ip 10.0.0.4
- Wireless router (dlink di-524) : ip 10.0.0.5
wszystkie te urzadzenia maja ustawione identyczne SSID o nazwie "Siec45"

Wszystkie komputery mam ustawione ze brama domyslna to 10.0.0.2

i w momencie gdy komputery sa w zasiegu Access pointa 1 i Access pointa 2 internet chodzi bez problemu wszystko dziala jak nalezy ale gdy znajda sie w zasiegu Routera (dlink di-524) zaczynaja sie schody, poniewaz urzadzenie w zasiegu routera musi miec ustawiona brame na jego ip czyli w tym wypadku 10.0.0.5 inaczej nie ma internetu, ciagle zmienianie bramy domyslnej w ustawieniach komputera jest dosc uciazliwe.
Nie wiem jak ustawic ten router aby moznabylo <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z bramy domyslnej 10.0.0.2

moze macie jakies pomysly na ten problem

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z siecia

Post autor: wojteks »

Lechu5 pisze:moze macie jakies pomysly na ten pr
Podłączyć di524 do wejścia LAN a nie WAN wtedy funkcja routera nie będzie działać.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ