czy to ten numer??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gość3

czy to ten numer??

Post autor: gość3 »

Używałem przez ponad pół roku blueconnecta w laptopie z modemem globetrotter - tam w połączeniu wybierany był powszechnie znany numer *99***1#a hasło, nazwa i punkt dostępu to eraintenet. Teraz włożyłem kartę SIM z tą usługą do palmtopa - tam do połączenia z internetem (GPRS/EDGE) nie trzeba numeru tylko wpisuje sie ten punkt dostępu: erainternet i wszystko ładnie chodzi. Tylko czy to na pewno jest ta sama usługa blue connect? i czy ERA nie zacznie mi za to nliczac jakiejś opłaty? Bo oni nie wiedzą jak dzwonię a stanu konta nie mogę sprawdzić bo: nie ma tej usługi dla twojego numeru - tak mówią. Ktos wie czy nie ma tu jakiejś zasadzki ?
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: czy to ten numer??

Post autor: Vipera »

gość3 pisze:nie wiedzą jak dzwonię a stanu konta nie mogę sprawdzić bo: nie ma tej usługi dla twojego numeru - tak mówią.
W "standardzie" takiej możliwości faktycznie niema. Miałem ten sam problem na początku.
Dla nr z taryfy DATA (na której chodzi BlueConnect) nie miałem dostępu do i-BOA ani kodów BOA SMS.
Ale można coś takiego aktywować w telefonicznym BOA lub pisemnie.
Od razu zaznacz że chcesz rachunek szczegółowy do każdej faktury (w ERZE jest to bezpłatne)

Wszystkie połączenia GPRS w BlueConnect (APN'y : erainternet, erawap, eranet) są wliczone do abonamentu.
Płacisz jedynie za SMS'y (0.20), MMS'y (0.40) i połączenia głosowe (0.70/min).

Pamiętaj, żeby jako nośnik danych podawać zawsze GPRS a nie dane GSM :!:
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
gość3

Dziękuję,
rozumiem, że to połączenie przez GPRS z palmtopa jest w ramach abonamentu blue connect chociaz tego numeru dostepowego nie trzeba podawać? czyli jakoś automatycznie łączymy sie z punktem dostępu?
To może bardziej nowoczesny modem jest właśnie w tym palmtopie?
A swoją drogą musze zamówić to, o czym piszesz - te rachunki i stan konta bo czasem jakieś smsy, a jak już mam tego palma to i zadzwoni sie pewnie gdzies czasem
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

gość3 pisze: To może bardziej nowoczesny modem jest właśnie w tym palmtopie?
Taka sama sytuacja jest przy przeglądaniu stron WAP'a w telefonie - tez nie podajesz nr.
Więcej na temat nr *99***1# (i nie tylko) znajdziesz TUTAJ
Jest tam podane dokładnie jakie znaczenie ma ten nr i do czego tak naprawdę służy, oraz jakie może mieć warianty (To że dotyczy to akurat połączenia pod Linuksem nie ma znaczenie - zasada jest taka sama dla wszystkich systemów)
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
gość3

Dzięki,
Ponieważ odpowiedź na postawione w temacie pytanie wydaje sie już jasna - to ciągle blue connect, to teraz jeszcze zapytam jak to jest z tymi modemami gprs w linuksie - firmowo to widze tylko sterowniki i oprogramowanie do windowsa, może gdzieś o tym już było to prosze tylko o odesłanie mnie tam
własnie obawa przed tym, że będzie kłopot z uruchomieniem modemu globetrotter powstrzymywała mnie przed zainstalowaniem linuksa.
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

GPRS w Linuksie -> www.vipera.pl ;)

Vipera, bylem pierwszy ;)

EDIT:
wybaczcie, nie zauwazylem ze ten link juz byl dwa posty wyzej :oops: jednak sie nie udalo... :(
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

gość3 pisze:jak to jest z tymi modemami gprs w linuksie - firmowo to widze tylko sterowniki i oprogramowanie do windowsa
Z większością sprzętu nie ma już większych problemów w Linuksie.
Obecnie dystrybucje Linuksa chodzą na kernelu (jądrze) 2.6.x, które dosyć dobrze sobie radzi z kartami i modemami GPRS.
Najczęściej nie są potrzebne jakieś dodatkowe sterowniki.
Więcej na temat konfiguracji sprzętu do połączenia GPRS w Linuksie powinno sie pojawić na http://www.vipera.pl w (miarę) najbliższym czasie.
Na razie możesz się tam zapoznać z ogólnymi informacjami w Ogólnie o GPRS w linuksie (i nie tylko o tym)

Po uruchomieniu nowego działu na pewno informacja o tym pojawi się na forum. Na razie proszę o cierpliwość i wyrozumiałość :P
lkmc pisze:Vipera, bylem pierwszy
Nie ma sprawy - Sprzęt GPRS w Linuksie to zdaje się Twoja działka w http://www.vipera.pl :P
ODPOWIEDZ