prosze o pomoc skonfigurowania sieci bezprzewodowej po między 3 budynkami dołączam schemat:

nie potrafie skonfigurować tych dwóch AP po środku sygnał na końcu na karcie dochodzi w 95% ale internetu nie ma prosze więc o pomoc

Moderator: Moderatorzy
tak anteny są kierunkowe YAGI 18dbiJo_gurt pisze:Te anteny na 1000m sa kierunkowe?
Czy dobrze zrozumialem, ale chcesz uzyc WR642G jako repeatera?
w 2 budynku na strychu ma być pierwszy WR642 i ma służyć jako punkt pośredni który pośle sygnał dalej po między 1 budynkiem a 3 budynkiem a laptopik w budynku 2 spokojnie łączy się przez WiFi z budynkiem 1 bezproblemowo.... chodzi o to że budynek 2 jest większy od budynku 1 i jest przeszkodą w lini prostej do budynku 3 dlatego chce posłać sygnał do 2 a z niego anteną kierunkową do 3....BliSki pisze:[...]
Pytanie jest takie (bo na schemacie nie widzę) czy w budynku 2 mają być jakieś pracujące terminale? Czy to jest tylko punkt pośredni?
To w tym miejscu najlepiej by się sprawdził AP z funkcją repeatera względnie może AP+APC?fotoneo pisze:chodzi o to że budynek 2 jest większy od budynku 1 i jest przeszkodą w lini prostej do budynku 3 dlatego chce posłać sygnał do 2 a z niego anteną kierunkową do 3
Do repeatera trzebaby miec antene dookolna (chyba ze sa jakies "dwukierunkowe" - tak zeby promieniowaly w dwa okreslone kierunki?), a antena dookolna podejrzewam nie sprawdzi sie w roli mostu na 1kmBliSki pisze:To w tym miejscu najlepiej by się sprawdził AP z funkcją repeatera
No tak, to jest fakt.Jo_gurt pisze:antena dookolna podejrzewam nie sprawdzi sie w roli mostu na 1km
Dzięki chłopaki za info troche to skąplikowane prawda nie będzie tak prosto to zrobićBliSki pisze:[...]
Ale stosując coś z dwoma układami nadawczo/odbiorczymi coś można zdziałać. Chociaż tanie to nie będzie.
I myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie.fotoneo pisze:punk ISP czyli modem adsl W8929G znajdował się w budynku 2 na strychu odkręcam antenke i do nie go podpinam od razu antene kierunkową i wysyłam sygnał na budynek 3 i podpinam obok do niego na lenie jeszcze AP WR642G który będzie wysyłał sygnał na budynek 1
Jak sądzę to są zupełnie inne kierunki. Zatem może być ciężko i zdecydowanie pierwszy wariant jest lepszy.fotoneo pisze:chyba że karta sieciowa Wi-Fi w PC z dokręcaną antenką o większej mocy 9dbi lub 12 dbi odbierze sygnał prosto z modemu adsl W8920G....
oK w sumie to dobry pomysł przynajmniej wszystko będzie jasne od początku jak to miało wszystko wyglądaćBliSki pisze:Gdzieś już widziałem ten obrazek...
O jest, tutaj -> >KLIK<
Zastanawiam się czy nie scalić ten post do tamtego wątku? Bo była by to dobra kontynuacja tematu.
sorrki masz racje ma być dBm oczywiście, nie wpadłem na ten pomysł, oK sprawdzę transfer na budynku 2 i dam znać..wojteks pisze:Co to jest dMb? może dBm?, jeżeli możesz sprawdzić transfer na "budynek 2" to jaki tam jest?, czy anteny "budynek 1" i "budynek 2" się widzą (AP na zewnątrz w puszce/w oknie?), czy nie można położyć kabla między tymi budynkami?
A ta prędkość na końcu to 750kbitów/sekundę czy 750kB/sekundę, jak to mierzysz?
mam tam AP ustawionego po Bridge (Point to Point z włączoną funkcją With AP Mode ) który odbiera mi sygnał z AP budynku 2....Jo_gurt pisze:Ja nie do konca rozumiem ustawienia w 3 budynku - masz tam jeden AP ktory odbiera z Yagi i przekazuje radiowo do kompa?
witamwojteks pisze:Co to jest dMb? może dBm?, jeżeli możesz sprawdzić transfer na "budynek 2" to jaki tam jest?, czy anteny "budynek 1" i "budynek 2" się widzą (AP na zewnątrz w puszce/w oknie?), czy nie można położyć kabla między tymi budynkami?
A ta prędkość na końcu to 750kbitów/sekundę czy 750kB/sekundę, jak to mierzysz?
Moim zdaniem to jest troche nielogiczne - antena Yagi jest antena mocno kierunkowa, wiec zupelnie nie nadaje sie do trybu repeater.fotoneo pisze:mam tam AP ustawionego po Bridge (Point to Point z włączoną funkcją With AP Mode ) który odbiera mi sygnał z AP budynku 2....
żaden z AP nie jest w trybie repeater!!!Jo_gurt pisze:Moim zdaniem to jest troche nielogiczne - antena Yagi jest antena mocno kierunkowa, wiec zupelnie nie nadaje sie do trybu repeater.fotoneo pisze:mam tam AP ustawionego po Bridge (Point to Point z włączoną funkcją With AP Mode ) który odbiera mi sygnał z AP budynku 2....
Swoja droga testowales ten most laczac sie kablem ethernetowym do AP w budynku nr 3?
Tzn bridge point to point + AP to cos podobnego do repeaterafotoneo pisze:żaden z AP nie jest w trybie repeater!!!