Problem z sieciówka w domu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rysiek2351
Początkujący użytkownik forum

Problem z sieciówka w domu

Post autor: rysiek2351 »

Hej .Mam dwa komputery w domu jeden stacjonarny z systemem xp home edition i laptopa HP Pavilion 9700 z systemem Vista Home Premium.Pod stacjonarny komputer potpiołem router kablem,a laptopa połączyłem bezprzewodowo.Także mam internet bez problemu.Ale chodzi mi o konfiguracje sieci tak by połączyć dwa komputery bezprzewodowo by przesyłać sobie dane i oglądać filmy ,Wcześniej mi wszystko pięknie działało jak miałem laptopa z xp profesjonal ,ale w viscie nie mogę sie połapać.Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z sieciówka w domu

Post autor: Jo_gurt »

Pingi miedzy kompami ida?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Grupa robocza taka sama?
Nie pomagam na PW!
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Zakładając, że połączenie między komputerami jest możliwe do nawiązania, proponuję: 1) sprawdzić, czy grupy robocze są na obu komputerach takie same, 2) wyłączyć "proste" udostępnianie plików i folderów (nie wiem czy w wersji HE jest to możliwe bo nie toleruję systemów z rodziny "domowych". Nie muszę chyba dodawać, że oba komputery muszą mieć różne adresy IP oraz różne nazwy.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ