Tp-link WA501G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Camil
Początkujący użytkownik forum

Tp-link WA501G

Post autor: Camil »

Witajcie!
Posiadam internet radiowy, którego używałem na komputerze. Przybył mi jeszcze jeden komputer. Po przeanalizowaniu wszystkich wszystkich dostępnych materiałów wiem, że można ten internet podzielić na dwa komputery.
Kupiłem sobie AP Tp-link WA501G oraz router tej samej firmy.Dzwoniłem do dostawcy o dodanie MAC mojego Ap. Teoretycznie go dodał tym samym nie usuwając MACa mojej karty bezprzewodowej z której korzystam.
I tu jest problem. Podpinam antenę zewnętrzną do access pointa przestawiam go na tryb client, wyszukuje moją sieć, przepisuje SSID i reboot. Z tego względu że mam ip od mojego dostawcy przydzielane dynamicznie, a nie wiem za bardzo jak to ustawić, wpisuje na sztywno numer ip (w sekcji network), który ostatnim razem dostała moja karta sieciowa w komputerze.
Gdy przechodzę do okienka gdzie mogę sobie sprawdzić do jakich AP jestem podłączony, widzę dwa:
jeden, gdzie jest MAC mojego AP a obok pisze AP-DOWN (to chyba normalne bo mam w trybie ACP a nie AP)
drugi, gdzie jest MAC AP mojego dostawcy pisze Disconnected

w miarę automatycznego odświeżania w drugim przez ułamek sekundy jest napisane AP-UP i za chwilę znowu Disconnected.
Żadnych pakietów nie wysyła ani nie pobiera. Siła sygnału jest około 20-23 dB.

Dlaczego tak jest czyżby mój dostawca nie dodał mnie jeszcze?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Tp-link WA501G

Post autor: zDaleKi »

Na początek polecam ten temat: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów < Tam masz opisane podstawy co i jak ustawić żeby to chodziło.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Camil

no dziwne abym już 2 tygodnie szukał i nie znalazł tego posta, ale co mi po tym jak nie chce AP się połączyć z moją siecią bezprzewodową bo ciągle jest "disconnected"
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Camil pisze:jak nie chce AP się połączyć z moją siecią
Jaki sprzęt ma dostawca na bazie? poproś dostawcę o pomoc bo może się okazać że ten AP nie będzie pracował poprawnie z bazą.
Nie pomagam na PW!
Camil

Interepoch
ceny 340 za AP troche mi się nie uśmiecha...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Camil pisze:Interepoch
Bo myślałem że jakąś odmianę MT (MikroTik), a wiem że w niektórych konfiguracjach są problemy.
Nie pomagam na PW!
Camil

wczoraj cudowałem... no i ustawiłem sobie router aby stworzył sieć bezprzewodową z włączoną filtracją mac
ustawiam ap w tryb client i podpinam do sieci stworzonej z routera, a tam co widzę?
Takie same objawy jak w przypadku podłączenia do mojego internetu radiowego... czy to znaczy że jednak mój usługodawca nie dodał reguły z mojego ap aby ominąć filtracje mac?
ODPOWIEDZ