OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP
Witam. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc.
Posiadam te dwa Acces Pointy ktore są w opisie.
Chciałbym odbierać internet przez wifi. Teraz odbieram za pomocą karty usb Planet.
Planuję to zrobić w ten sposób;
OvisLink służy jako client i jest polączony kablem z Dlinkiem, który pracuje jako AP.
z tym, że nie wiem jak to skonfigurować...
teraz mam takie ustawienia:
IP 192.168.2.104
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
i jest to ustawione ręcznie.
Jakie ustawienia muszę dać na poszczególnych urządzeniach i czy one w ogóle mogą ze sobą działać? proszę o radę.
pozdrawiam -Karol
Posiadam te dwa Acces Pointy ktore są w opisie.
Chciałbym odbierać internet przez wifi. Teraz odbieram za pomocą karty usb Planet.
Planuję to zrobić w ten sposób;
OvisLink służy jako client i jest polączony kablem z Dlinkiem, który pracuje jako AP.
z tym, że nie wiem jak to skonfigurować...
teraz mam takie ustawienia:
IP 192.168.2.104
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
i jest to ustawione ręcznie.
Jakie ustawienia muszę dać na poszczególnych urządzeniach i czy one w ogóle mogą ze sobą działać? proszę o radę.
pozdrawiam -Karol
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP
W teorii to powinno wygladac mniej wiecej tak:
- jeden AP np 10.0.0.1
- drugi AP np 10.0.0.2
w obu przypadkach jest to malo wazne, bo uzyjesz tego adresu tylko do konfiguracji (trzeba bedzie ustawid odpowiedni adres tez na kompie na czas konfiguracji)
- komp ustawiasz jak wyzej, ale na tej sieciowce z ktorej chcesz korzystac
- APClient ustawiasz tak, zeby sie laczyl z siecia ISPa
- drugi AP ustawiasz na jak tam sobie chcesz (jakies uwierzytelnianie/szyfrowanie/SSID/...)
- najprawdopodbniej trzeba bedzie te AP polaczyc skretka skrossowana - chyba, ze same umieja sie crossowac
- jeden AP np 10.0.0.1
- drugi AP np 10.0.0.2
w obu przypadkach jest to malo wazne, bo uzyjesz tego adresu tylko do konfiguracji (trzeba bedzie ustawid odpowiedni adres tez na kompie na czas konfiguracji)
- komp ustawiasz jak wyzej, ale na tej sieciowce z ktorej chcesz korzystac
- APClient ustawiasz tak, zeby sie laczyl z siecia ISPa
- drugi AP ustawiasz na jak tam sobie chcesz (jakies uwierzytelnianie/szyfrowanie/SSID/...)
- najprawdopodbniej trzeba bedzie te AP polaczyc skretka skrossowana - chyba, ze same umieja sie crossowac
Powinny moc, a czy moga - to sam juz sprawdzisz. Bywa tak, ze D-Linki sa wybredne, glownie wlasnie APy tej firmy, chociaz w najczesciej sa problemy ze wspolpraca radiowa z innymi APkami.xaoc pisze:czy one »»błąd ort.«« mogą ze sobą działać?
-
Nie jestem zbyt biegły w tej kwestii, mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku?
z góry dzięki.
z góry dzięki.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak w skrocie bo tu mozna niezly esej o tym skrobnac:
1. Ustawiasz na karcie przewodowej odpowiedni adres do konfiguracji pierwszego AP - w instrukcji bedzie podane
2. Podlaczasz ten AP kablem nie-cross do kompa i konfigurujesz:
- w tryb AP-Client
- mozliwe, ze trzeba sklonowac adres MAC z karty sieciowej dotychczas podlaczonej do dostawcy
- laczysz go z siecia operatora
- adres IP na 10.0.0.2/255.0.0.0/brama brak albo jakas wymyslona 10.0.0.1 (to na koncu, bo pewnie po ustawieniu tego stracisz polaczenie z APkiem)
- warto sprawdzic czy jak podlaczysz go kablem pod karte sieciowa kablowa i ustawisz na niej adres IP 192.168.2.104 itd to czy net zadziala
3. Podlaczasz drugi AP (ten rozsylajacy) do kompa i konfigurujesz:
- tryb AP-infrastructure czy jak sie to nazywa w danym apku
- zabezpieczenia - np WPA/WPA2
- adres IP na 10.0.0.3/255.0.0.0/rama brak albo jakas wymyslona 10.0.0.1 (to na koncu, bo pewnie po ustawieniu tego stracisz polaczenie z APkiem)
4. Laczysz APy ze soba kablem cross
5. Ustawiasz na karcie sieciowej z bezprzewodowej z ktorej masz zamiar teraz korzystac te adresy od operatora (192.168.2.104 itd) - jesli to jest inna karta niz wczesniej moze trzeba bedzie sklonowac MACa
6. Sprawdzasz czy dziala
Mam nadzieje, ze nic nie pomerdalem, bo jest to dosc skomplikowane a ja juz przysypiam
1. Ustawiasz na karcie przewodowej odpowiedni adres do konfiguracji pierwszego AP - w instrukcji bedzie podane
2. Podlaczasz ten AP kablem nie-cross do kompa i konfigurujesz:
- w tryb AP-Client
- mozliwe, ze trzeba sklonowac adres MAC z karty sieciowej dotychczas podlaczonej do dostawcy
- laczysz go z siecia operatora
- adres IP na 10.0.0.2/255.0.0.0/brama brak albo jakas wymyslona 10.0.0.1 (to na koncu, bo pewnie po ustawieniu tego stracisz polaczenie z APkiem)
- warto sprawdzic czy jak podlaczysz go kablem pod karte sieciowa kablowa i ustawisz na niej adres IP 192.168.2.104 itd to czy net zadziala
3. Podlaczasz drugi AP (ten rozsylajacy) do kompa i konfigurujesz:
- tryb AP-infrastructure czy jak sie to nazywa w danym apku
- zabezpieczenia - np WPA/WPA2
- adres IP na 10.0.0.3/255.0.0.0/rama brak albo jakas wymyslona 10.0.0.1 (to na koncu, bo pewnie po ustawieniu tego stracisz polaczenie z APkiem)
4. Laczysz APy ze soba kablem cross
5. Ustawiasz na karcie sieciowej z bezprzewodowej z ktorej masz zamiar teraz korzystac te adresy od operatora (192.168.2.104 itd) - jesli to jest inna karta niz wczesniej moze trzeba bedzie sklonowac MACa
6. Sprawdzasz czy dziala

Mam nadzieje, ze nic nie pomerdalem, bo jest to dosc skomplikowane a ja juz przysypiam

-
czyli te pola z IP w obu AP moge zostawić bez zmian? ustawić tylko odpowiedznie IP na ostatniej sieciówce?
I mam jeszcze pytanko, co jesli moj operator ma MAC filtrowanie?? Bo jak ustawiam OvisLinka w tryb Client to niby sie łączy, ale w statusie pisze Scanning i ciągle sie kanał zmienia... Czy da sie to jakoś obejść?
I mam jeszcze pytanko, co jesli moj operator ma MAC filtrowanie?? Bo jak ustawiam OvisLinka w tryb Client to niby sie łączy, ale w statusie pisze Scanning i ciągle sie kanał zmienia... Czy da sie to jakoś obejść?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, nie jest wazne jak one beda wygladaly - wykorzystasz je tylko raz, do konfiguracji. Ale lepiej zeby nie zachodzily na podsiec operatora, czyli nie byly z przedzialu 192.168.2.1-192.168.2.255xaoc pisze:czyli te pola z IP w obu AP moge zostawić bez zmian?
No wlasnie trzeba bedzie sklonowac zarejestrowany adres MAC (czyli ten z dotychczasowej sieciowki) najpewniej i na APka (OvisLink prawie na pewno ma taka funkcje) i na uzywana karte sieciowa - jesli ma byc inna niz dotychczas. Wiaze sie to z tym, ze moga byc zabezpieczenia na dwoch poziomiach - filtr MAC na AP dostawcy i filtr MAC na protokole ARP na jego routerze.xaoc pisze:Bo jak ustawiam OvisLinka w tryb Client to niby sie łączy, ale w statusie pisze Scanning i ciągle sie kanał zmienia... Czy da sie to jakoś obejść?
-
OvisLink ma taka opcje Clone MAC.
czyli tam wkleić maca starej sieciówki?
Teraz będę korzystał z Sieciówki w laptopie - Intel obsługiwana przez windows. jak na nią wlepić maca ze starej karty planet?
no i co z transferem pomiedzy APekami czy nie musza być z jednej rodziny ip?
Teraz będę korzystał z Sieciówki w laptopie - Intel obsługiwana przez windows. jak na nią wlepić maca ze starej karty planet?
no i co z transferem pomiedzy APekami czy nie musza być z jednej rodziny ip?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.OvisLink ma taka opcje Clone MAC.
Najprosciej we wlasciwosciach karty sieciowej w Managerze Urzadzen->zakladka Zaawansowane, tam jest pole Adres sieciowy w ktore wklepujesz adres MAC planeta (ciurkiem bez zadnych dwukropkow, kresek, spacji). Jesli tak nie zadziala to trzeba bedzie poszukac softu.xaoc pisze:jak na nią wlepić maca ze starej karty planet?
Generalnie nie musza, bo AP dziala jak switch na adresach MAC, adresy IP sa dla niego przezroczyste zupelnie. Ale jak ustawisz wg tego co pisalem wyzej to i tak beda mialy z tej samej "rodziny" (poprawnie nazywa sie to "podsiec" czyli "subnetwork"). Podalem takie a nie inne w zasadzie dla wygody pozniejszej konfiguracji jesli bedzie potrzebna no i zeby nie mieszaly sie z adresacja ISPa.xaoc pisze:no i co z transferem pomiedzy APekami czy nie musza być z jednej rodziny ip?
-
Niestety w żadnych opcjach nie ma zmiany mac adresu...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn w tej opcji nie wystepuje w ogole "MAC". Jest "Adres sieciowy" i tyle, pole jest zdaje sie wypelnione samymi zerami.Niestety w żadnych opcjach nie ma zmiany mac adresu...
-
-
Jak zmienic tego MACA?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Trzeba poszukac jakiegos softu do tego 
Np cos takiego: http://www.irongeek.com/i.php?page=secu ... ac-spoofer (nigdy nie testowalem, znalazlem przed chwila!)

Np cos takiego: http://www.irongeek.com/i.php?page=secu ... ac-spoofer (nigdy nie testowalem, znalazlem przed chwila!)
-
dobra zacznijmy raz jeszcze...
Połaczylem lanem ovislinka z moim kompem, ustawiłem w trub client, potem wszedlem do zakladki site sourvey wybralem swoją sieć, klinknalem connect.
niestety nie polaczyl sie. ale wszedlem do opcji tcp/ip w panelu ovislinka i sklonowałem maca starej karty.
w statusie wyskoczyło connected. pierwszy sukces:D
ale teraz mam pytanie, jak ustawić konfiguracje zeby chociaz na kablu to chodzilo. bo stara sieciowka chodzila na tej konfiguracji co napisalem w 1 poscie...
strasznie to pogmatwane...
Połaczylem lanem ovislinka z moim kompem, ustawiłem w trub client, potem wszedlem do zakladki site sourvey wybralem swoją sieć, klinknalem connect.
niestety nie polaczyl sie. ale wszedlem do opcji tcp/ip w panelu ovislinka i sklonowałem maca starej karty.
w statusie wyskoczyło connected. pierwszy sukces:D
ale teraz mam pytanie, jak ustawić konfiguracje zeby chociaz na kablu to chodzilo. bo stara sieciowka chodzila na tej konfiguracji co napisalem w 1 poscie...
strasznie to pogmatwane...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zeby chodzilo na kablu bedzie trzeba ustawic kablowa karte sieciowa na takie adresy:
Jesli dalej nie pojdzie sprobuj zmienic adres MAC sieciowki kablowej na taki jak wczesniej klonowales na ovislinka.
Sprawdz jeszcze jaki adres ma sam ovislink (ten na ktory sie logowales) - warto dla bezpieczenstwa sie upewnic, ze jest z innej sieci niz 192.168.2.x
+ jakies DNS, np OpenDNS.xaoc pisze:IP 192.168.2.104
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
Jesli dalej nie pojdzie sprobuj zmienic adres MAC sieciowki kablowej na taki jak wczesniej klonowales na ovislinka.
Sprawdz jeszcze jaki adres ma sam ovislink (ten na ktory sie logowales) - warto dla bezpieczenstwa sie upewnic, ze jest z innej sieci niz 192.168.2.x
-
Dobra, śmiga!
Na ovislinka wlepiłem maca starej karty sieciowej. Ustawiłem na ovislinku coś takiego:
IP 192.168.2.104
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
podpiąlem kablem ovislinka do kompa
na ktorym mialem taka konfiguracje:
IP 192.168.2.106
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
sprawdziłem działa.
potem skonfigirowałem dlinka poprzez kabel, wlepiłem mu taka konfiguracje:
IP 192.168.2.105
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
połączyłem ovislinka z dlinkiem za pomoca kabelka.
na karte wifi w laptopie wlepiłem ip analogicznie o 1 wieksze od dlinka.
Wszystko działa, troszke momentami mam malą prędkość ale ważne że działa.
generalnie wazne zeby wszytskie ip byly schodkowe tzn z jednej rodziny, pozdrawiam.
Na ovislinka wlepiłem maca starej karty sieciowej. Ustawiłem na ovislinku coś takiego:
IP 192.168.2.104
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
podpiąlem kablem ovislinka do kompa
na ktorym mialem taka konfiguracje:
IP 192.168.2.106
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
sprawdziłem działa.
potem skonfigirowałem dlinka poprzez kabel, wlepiłem mu taka konfiguracje:
IP 192.168.2.105
maska 255.255.255.0
brama 192.168.2.1
połączyłem ovislinka z dlinkiem za pomoca kabelka.
na karte wifi w laptopie wlepiłem ip analogicznie o 1 wieksze od dlinka.
Wszystko działa, troszke momentami mam malą prędkość ale ważne że działa.
generalnie wazne zeby wszytskie ip byly schodkowe tzn z jednej rodziny, pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ja bym był Twoim dostawcą internetu to by nie śmigało więc nie zdziw się za kilka dni/godzin jak przestanie działać.xaoc pisze:Dobra, śmiga!
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:Jak ja bym był
Na szczescie nie jestes

-
Hej! A wiec po tym czasie używania tej kombinacji, muszę przyznać że jest super.
Wszytsko smiga. Oba AP spisują się na medal. D-Link dobrze dzieli, i rozsyła na cały piętrowy dom. D-link stoi na strychu, i nawet na samym dole mam dobry zasięg.
Generalnie myślę, że tanim kosztem zrobiłem coś dobrego, i przy okazji się duuzzzooo nauczyłem. Dzieki raz jeszcze za rady na tym forum.
ps. Admin mojej sieci (dobry znajomy) wie o wszystkim i nawet docenił kreatywność;)
Wszytsko smiga. Oba AP spisują się na medal. D-Link dobrze dzieli, i rozsyła na cały piętrowy dom. D-link stoi na strychu, i nawet na samym dole mam dobry zasięg.
Generalnie myślę, że tanim kosztem zrobiłem coś dobrego, i przy okazji się duuzzzooo nauczyłem. Dzieki raz jeszcze za rady na tym forum.
ps. Admin mojej sieci (dobry znajomy) wie o wszystkim i nawet docenił kreatywność;)
-
wojteks pisze:Jak ja bym był Twoim dostawcą internetu to by nie śmigało więc nie zdziw się za kilka dni/godzin jak przestanie działać.xaoc pisze:Dobra, śmiga!
Trzeba wiedziec jakiego dostawce wybrac

Jezeli dostawca przydziela nam np lacze 256/60 to chyba wiadomym jest ze podzielenie tego na kilka komputerow jednoczesnie spowolni ich prace a niektorych przypadkach nawet tragicznie
PS
Dzis robilem probe osiagalnych przezemnie seci WI FI
Na antenie parabolic udalo mi sie wyszykac na jednej z wybranych pozycjii okolo 45 sieci
do 9 z nich mozna bylo sie z powodzeniem podlaczyc
Ale spokojnie -to tylko byly testy Osobiscie posiadam lacze o dosc duzej przepustowosci i calosc traktowalem jako zabawe oraz potwiedzenie ze duzo ludzi nie zabezpiecza swoich urzadzen WI FI Jedna z otwartych sieci miala predkosc rzedu 2 megabitow

OVISLINK AirLive AP- 5460APv2_e11
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
-
- Użytkownik forum
Witam.
Piszę w jedenej sprawie, mianowicie mam pytanie co "Access Point Ovislink WL- 5420 AP" kupiłem go na allegro z nadzieją że nie będę uzależniony od drugiego kompa. Czy ten przedmiot umożliwia że będę miał na drugim komputerze internet przez cały czas nawet jak będzie wyłączony ten z którego czerpię ten internet ponieważ, mam taką sytuację. A jaśniej, posiadam dwa komputery, są one połączone kablem sieciowym, na jednym z nich internet jest bezpośrednio z anteny czyli zawsze jest a ten drugi jest do niego podpięty, i jak wyłończe ten na którym jest bezpośrednio internet to na drugim też niema internetu (w ten sposób drugi komputer jest zależny wobec internetu), i tu rodzi się pytanie, Czy po załączeniu tego "Access Point Ovislink WL- 5420 AP", internet będzie przez cały czas, nawet jeśli komputer na którym jest bezpośrednio internet, będzie wyłączony ? Przypomne jeszcze że mam łącze internetu radiowe. (czyli radiówka). Karte tą od internetu mam przypiętą do płyty głównej a kabel z tależa na dachu jest podpięty do tej karty.
Proszę o szybko odpowiedź i jasną ^^ ponieważ, nie jestem w tym zadnym expertem, pierwszy raz się o to natykam.
Dziękuję, czekam na odp.
Piszę w jedenej sprawie, mianowicie mam pytanie co "Access Point Ovislink WL- 5420 AP" kupiłem go na allegro z nadzieją że nie będę uzależniony od drugiego kompa. Czy ten przedmiot umożliwia że będę miał na drugim komputerze internet przez cały czas nawet jak będzie wyłączony ten z którego czerpię ten internet ponieważ, mam taką sytuację. A jaśniej, posiadam dwa komputery, są one połączone kablem sieciowym, na jednym z nich internet jest bezpośrednio z anteny czyli zawsze jest a ten drugi jest do niego podpięty, i jak wyłończe ten na którym jest bezpośrednio internet to na drugim też niema internetu (w ten sposób drugi komputer jest zależny wobec internetu), i tu rodzi się pytanie, Czy po załączeniu tego "Access Point Ovislink WL- 5420 AP", internet będzie przez cały czas, nawet jeśli komputer na którym jest bezpośrednio internet, będzie wyłączony ? Przypomne jeszcze że mam łącze internetu radiowe. (czyli radiówka). Karte tą od internetu mam przypiętą do płyty głównej a kabel z tależa na dachu jest podpięty do tej karty.
Proszę o szybko odpowiedź i jasną ^^ ponieważ, nie jestem w tym zadnym expertem, pierwszy raz się o to natykam.
Dziękuję, czekam na odp.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jestes pewny oznaczen? Bo z tego co widze to 5420 to jest kamerka sieciowa a nie AP.
Poki co to sprawdz czy masz cos takiego jak WISP mode - jesli tak to najprawdopodobniej bedzie to dzialalo jak trzeba.
1. Antene podpinasz do Ovislinka zamist tej krotkiej malej
2. Podlaczasz komputery kabelkami do Ovislinka
3, Ustawiasz na Ovislinku WISP Mode
- mozliwe, ze trzeba bedzie sklonowac adres MAC karty sieciowej, ktora byla do tej pory podlaczona do anteny
Jeszcze jedna sprawa: TTL. Jesli operator go limituje to bedzie troche kiepsko. Pusc ping na onet.pl i sprawdz jaka wartosc TTL widnieje na koncu linijki.
Poki co to sprawdz czy masz cos takiego jak WISP mode - jesli tak to najprawdopodobniej bedzie to dzialalo jak trzeba.
1. Antene podpinasz do Ovislinka zamist tej krotkiej malej
2. Podlaczasz komputery kabelkami do Ovislinka
3, Ustawiasz na Ovislinku WISP Mode
- mozliwe, ze trzeba bedzie sklonowac adres MAC karty sieciowej, ktora byla do tej pory podlaczona do anteny
Jeszcze jedna sprawa: TTL. Jesli operator go limituje to bedzie troche kiepsko. Pusc ping na onet.pl i sprawdz jaka wartosc TTL widnieje na koncu linijki.
-
- Użytkownik forum
To ta aukcja zobacz:
http://allegro.pl/item359353994_access_ ... cena_.html
Będzie to u mnie działać ?
a co do tych kabelków to musze kupic ? bo mam jeden 25m kabel sieciowy którym mam zmontowaną teraz sieć więc jak to bedzie ?
na koncu ping onet.pl widnieje mi TTL=56
http://allegro.pl/item359353994_access_ ... cena_.html
Będzie to u mnie działać ?
a co do tych kabelków to musze kupic ? bo mam jeden 25m kabel sieciowy którym mam zmontowaną teraz sieć więc jak to bedzie ?
na koncu ping onet.pl widnieje mi TTL=56
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeżeli była by blokada po TTL to by nie działał mu internet na drugim komputerze.Jo_gurt pisze:Jeszcze jedna sprawa: TTL. Jesli operator go limituje to bedzie troche kiepsko. Pusc ping na onet.pl i sprawdz jaka wartosc TTL widnieje na koncu linijki.
Trzeba było się pytać przed zakupem ten Ovislink ma tylko 1 rj45 (tak przynajmniej w opisie jest) jak zamierzasz podpiąć 2 komputer ? Poza tym nie wiem czy ten Ovislink ma opcje routera - jakiś taki wynalazek.paladyn pisze:Proszę o szybko odpowiedź i jasną ^^ ponieważ, nie jestem w tym zadnym expertem, pierwszy raz się o to natykam.
Dziękuję, czekam na odp.
Ostatnio zmieniony 2008-05-05, 22:26 przez Borg, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Juz sie dokopalem, faktycznie jest taki model AP.
No i niestety zle niusy - to jest bardzo podstawowa wersja OvisLinka, nie ma funkcji WISP ani NAT. Niestety bedzie trzeba dokupic jakis routerek bez modemu.
No i niestety zle niusy - to jest bardzo podstawowa wersja OvisLinka, nie ma funkcji WISP ani NAT. Niestety bedzie trzeba dokupic jakis routerek bez modemu.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
byłem szybszyJo_gurt pisze:Juz sie dokopalem, faktycznie jest taki model AP.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To dlatego, ze obsluguje kompa tylko lewa rekaBorg pisze:byłem szybszy

Faktycznie, co do TTLa masz racje, jakos nie skojarzylem.
-
- Użytkownik forum
naczy jeszcze tego nie kupiłem, mógłby mi ktoś polecić coś takiego żeby była taka mozliwosc jaka chce ? mam tylko 70zł na stanie więc do tej ceny...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W tej cenie to najlepiej TP-Linka zlapac.paladyn pisze:mam tylko 70zł na stanie więc do tej ceny...
http://www.allegro.pl/item352738002_tp_ ... 4_lan.html jesli nie potrzebujesz wifi
http://www.allegro.pl/item357190245_rou ... _2dbi.html jesli sie jednak przyda
-
- Użytkownik forum
i bedzie to mi dzialać na radiówce jak to zaloncze to bedzie net nawet jak wylonczy sie kompa z tego co neta biore ? i jeszcze jedno przydaloby sie takie cos zebym niemusial zadnych kabli puszczac bo chce przeniesc kompa do drugiego pokoju a <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> w tej chwili bo kabel sieciowy niedostanie ? a to wi-fi to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy ja potrzebuje ^^ ktoro mam wziac zeby dzialalo ?