[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: Chris-Kr »

janek222 pisze: Jaka komenda (treść SMSa)?
Tak!
Wysyłałem polecenie ILE i jeśli SMS został wysłany, to dostawałem w odpowiedzi "Błędna komenda..." - tak było już kilka razy.
Ale najczęściej był komunikat:
Wiadomość mogła nie zostać poprawnie wysłana.
Odpowiedx modemu:
AT+CMGS="1666"
>
janek222 pisze:Prefix musi być skasowany.
Był.
janek222 pisze:Może centrum SMS ma tu znaczenie (mi działa bez ustawiania).
Ustawiłem także Centrum SMS ale to też nic nie zmieniło.
janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:Przez 60 sekund nie udało sie uzyskac odpowiedzi, rezygnuję.

Mała zmiana, dodałem w komunikacie po 60 sekundach zawartość bufora portu, gdzie powinna być odpowiedź (może to coś wyjaśni, program w odpowiedzi szuka +CUSD:).
Tym razem komunikat miał treść:
Przez 60 sekund nie udało sie uzyskac odpowiedzi, rezygnuję.
Odpowiedź modemu:
Po dwukropku nie było nic!

[ Dodano: 2008-04-24, 00:25 ]
W iPlus Manager SMS na nr 1666 za pierwszym razem tez nie poszedł, ale za drugim razem poszedł i w odpowiedzi otrzymałem SMS-a ze stanem konta.
W Vodafone Mobile Connect od razu pierwszy SMS poszedł prawidłowo i otrzymałem na niego poprawną odpowiedź.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

Chris-Kr pisze:Wiadomość mogła nie zostać poprawnie wysłana.
Tak miałem dopóki nie ustawiłem Centrum SMS.
Chris-Kr pisze:Ustawiłem także Centrum SMS ale to też nic nie zmieniło.
A może dopiero przy drugim SMSie z Centrum SMS zadziała... trochę bredzę ale brak mi pomysłów.
Po dwukropku nie było nic!
Mam nadzieję że teraz będzie, link jw. Można zobaczyć jeszcze przed wysłaniem USSD w Ustawienia -> AT i PIN -> AT - Raport -> wpisać komendy:
AT+CUSD=1 (Wyślij)
AT+CUSD=1,"*124*",15 (Wyślij) - specjalnie bez znaku #, może złapie bez znaków "
Przed tymi komendami można jeszcze zwiększyć Opóżnienie odczytu odpowiedzi AT.

[ Dodano: 2008-04-24, 01:03 ]
Przy Orangeu ustawiam: Idea DCS: +48501200777

[ Dodano: 2008-04-24, 02:04 ]
W Ustawienia -> AT i PIN -> AT - Raport można wpisać komendy:
1.

Kod: Zaznacz cały

AT+CUSD=?
Odpowiedź:
AT+CUSD=?
+CUSD: (0,1)
OK
2

AT+CUSD?
Odpowiedź:
AT+CUSD?
+CUSD: 1
OK

[ Dodano: 2008-04-24, 02:12 ]
Chris-Kr pisze:Po dwukropku nie było nic!
Wygląda jakby tryb USSD się nie załączył (AT+CUSD=1), trochę teraz zmieniłem sposób włączania, mam nadzieję że to pomoże. Gdzieś czytałem że podczas połączenia z internetem USSD może nie działać.
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Czy głównego Zipa też zmieniałeś? Bo porównałem tego z wczoraj przed tym postem i tego z dziś i pliki się nie różnią. Dla pewności "wgrałem" jeszcze raz ten plik do pierwszego posta.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

BliSki pisze:Czy głównego Zipa też zmieniałeś?
Nie, nie zmieniłem. Nie chcę co chwila zmieniać wersji w chwili kiedy zmiany nie są sprawdzone, zdarza się że nie przynoszą zamierzonych efektów. Jak coś jest sprawdzone, albo jest więcej zmian to ogłaszam to wytłuszczonym tekstem z informacją o zmianie wersji, wtedy też można zaktualizować program poprzez Informacje -> Aktualizacje.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:Wiadomość mogła nie zostać poprawnie wysłana.
Tak miałem dopóki nie ustawiłem Centrum SMS.

Jest dziwna sprawa!
Dzisiaj SMS-y na nr 1666 są wysyłane bez problemu, dostaję na nie poprawne odpowiedzi, co więcej, gdy wróciłem do wersji 2.32, to okazało się, że na niej wysyłanie SMS-ów również działa! I wcale nie jest konieczne ustawianie SMSC.
Zaczynam podejrzewać, czy przyczyną nie mogły być jakieś ewentualne prace na nadajniku?
Zwróciłem uwagę, że dzisiaj w nocy gdy próbowałem wysyłać te SMS-y, to co pewien czas zanikał mi sygnał z BTS-a. Moc była cały czas w granicach -73 do -75 mdB, ale zamiast danych BTS-a co jakiś czas pojawiało się słowo "Błąd".
Co ciekawe, na komórce mam cały czas sygnał na maxa. Zastanawiam się, czy nie jest tak, że komórka jest zalogowana do innego BTS-a niż modem (mam w pobliżu 2 BTS-y Orange).
Niestety, USSD nie działa w dalszym ciągu :(
[ Dodano: 2008-04-24, 02:04 ]
W Ustawienia -> AT i PIN -> AT - Raport można wpisać komendy:
1.

AT+CUSD=?
Odpowiedź:
AT+CUSD=?
+CUSD: (0,1)
OK
2

AT+CUSD?
Odpowiedź:
AT+CUSD?
+CUSD: 1
OK
A to odpowiedzi mojego modemu:
Polecenie:
AT+CUSD=?

Odpowiedź:
AT+CUSD=?
+CUSD: (0-2)
OK

-----------------------------
Polecenie:
AT+CUSD?

Odpowiedź:
AT+CUSD?
+CUSD: 0
OK

-----------------------------
janek222 pisze:Gdzieś czytałem że podczas połączenia z internetem USSD może nie działać.
Większość prób dokonuję bez połączenia z internetem.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:+CUSD: (0-2)
Pewnie tu jest coś nie tak. Ja mam (0,1) a Ty (0-2). Jak ja lubie jak każdy modem - producent ma własny standard komend AT :wsciekly:
Zaraz zapytam pana Googla co o tym myśli.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze: ...wtedy też można zaktualizować program poprzez Informacje -> Aktualizacje.
Proponuję, żeby pisać "program można zaktualizować poprzez menu: Informacje -> Aktualizacje".
Ja dopiero wczoraj odkryłem, o co naprawdę chodzi w tym zdaniu, bo przedtem rozwiązania byłem skłonny raczej szukać w obszarze tutejszego forum :)
Krzysztof
zDaleKi

Chris-Kr pisze:Proponuję, żeby pisać "program można zaktualizować poprzez menu: Informacje -> Aktualizacje".
I myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie.
Ja co jakiś czas do pierwszego postu dołączam nowszą wersję jako załącznik i widzę, że już ponad 150 pobrań ma.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Po dwukropku nie było nic!
Googl mówi, że odpowiedź modemu jest przekierowywana na inny port, jak ustawiłem (w Ustawienia -> AT i PIN -> Port - modem...) modem a nie port to też tak miałem. Proponuję pozmieniać Port - modem...
Chris-Kr pisze:skłonny raczej szukać w obszarze tutejszego forum
Na pewno wiele osób podobnie. Ja z pewnych rzeczy nie zdaję sobie sprawy.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr pisze: Jest dziwna sprawa!
Dzisiaj SMS-y na nr 1666 są wysyłane bez problemu, dostaję na nie poprawne odpowiedzi, co więcej, gdy wróciłem do wersji 2.32, to okazało się, że na niej wysyłanie SMS-ów również działa! I wcale nie jest konieczne ustawianie SMSC.
Z tego co widzę, problem był związany z czasem opóźnienia odczytu odpowiedzi AT.
Ja go co prawda już w nocy podniosłem ze 150 do 400 ms, ale jak wnioskuję z eksperymentów, reakcja na tę zmianę następuje dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu modemu do laptopa!
Żeby było ciekawiej, reakcja na obniżenie tego czasu dokonuje się natychmiast!
Ponieważ dzisiaj rano wyjmowałem modem z laptopa, więc wydłużenie czasu, którego dokonałem w nocy zaczęło dopiero dzisiaj rano działać i dlatego SMS-y nagle zaczęły się wysyłać!
Gdy obniżyłem czas opóźnienia do defaultowych 150 ms, to SMS-y z powrotem przestały się wysyłać.

[ Dodano: 2008-04-24, 19:24 ]
janek222 pisze:Googl mówi, że odpowiedź modemu jest przekierowywana na inny port, jak ustawiłem (w Ustawienia -> AT i PIN -> Port - modem...) modem a nie port to też tak miałem. Proponuję pozmieniać Port - modem...
Możliwości manewru mam dosyć ograniczone.
W zakładce AT i PIN mam do wyboru następujące porty:

COM8 - Modem GloberTrotter 3G+ Modem Interface
COM9 - Port GloberTrotter Application Interface
COM10 - Port GloberTrotter Diagnostic Interface

Program poprawnie działa mi tylko wtedy, gdy jako Port - modem do komunikacji AT nastawiony jest COM9.
Po wybraniu portu COM10 nie ma możliwości zaznaczenia opcji "Komunikacja AT", a po wybraniu portu COM8 nic się nie poprawia w kwestii USSD, a za to traci się możliwość połączenia się z internetem.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:podniosłem ze 150 do 400 ms, ale jak wnioskuję z eksperymentów, reakcja na tę zmianę następuje dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu modemu do laptopa
Wyjęcie i włożenie modemu nie powinno nic zmieniać tak samo jak i restart programu (może jakieś bufory się czyszczą ale w to wątpię). Podczas zmiany w programie tego czasu automatycznie, od razu jest on zmieniany dla całego programu.
Zmienię algorytm wysyłania SMSów, jak to zrobię dam znać.
Chris-Kr pisze:W zakładce AT i PIN mam do wyboru następujące porty
Niestety ponoć jest kicha z niektórymi modemami, jakieś dziwne kombinacje alpejskie. Żądanie wysyła się na port a dane odbiera z modemu (używane są do tego dwa porty na raz), czyli ze względu na to że port modemu jest wykorzystywany nie może on pracować (być połączony z internetem). No nic, jak znajdę chwilę to coś z tym zrobię.

[ Dodano: 2008-04-25, 03:45 ]
Wysyłanie SMSów zrobione od nowa (chwilowo nie ma nowej wersji, ta jest bardziej do testów):
Link: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip
USSD nie poprawione.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze: Wysyłanie SMSów zrobione od nowa (chwilowo nie ma nowej wersji, ta jest bardziej do testów):
USSD nie poprawione.
Wydaje się, że poza USSD wszystko inne już jest OK.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Wydaje się, że poza USSD wszystko inne już jest OK.
USSD zmienione, chwilowo nie ma nowej wersji, ta (2.33c) jest bardziej do testów: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip

[ Dodano: 2008-04-25, 21:37 ]
Aj, zapomniałem napisać. Aby odbierać USSD nie tylko z portu do komunikacji ale także z portu modemu (nie wszystkie modemy, mi na Huawei działa bez tej opcji), należy zaznaczyć:
Topnetinfo -> Ustawienia -> AT i SMS -> Odbieraj odpowiedź USSD...
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Wysłałem:
*124*#
dostałem w odpowiedzi:
Przez 60 sekund nie udało sie uzyskac połączenia, rezygnuję.
Odpowiedź modemu:
AT+CUSD=1,"*124*#",15
OK
Poprawka [26.04.08]:
Źle przepisałem komunikat, w odpowiedzi modemu nie było "#"!
Ostatnio zmieniony 2008-04-26, 11:18 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Widzę błąd, za chwilę postaram się poprawić.

[ Dodano: 2008-04-26, 12:44 ]
Z Chrisem-Kr staramy się zmusić jego modem do USSD. Jak będą pozytywne wyniki to informacja ukaże się na forum. W linku: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip jest w tej chwili wersja, w której jako kod USSD należy wpisać (u mnie działa a u Chrisa-Kr nie) np: "*124*#",15 Kod jest w cudzysłowiu.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:W linku: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip jest w tej chwili wersja, w której jako kod USSD należy wpisać (u mnie działa a u Chrisa-Kr nie) np: "*124*#",15 Kod jest w cudzysłowiu.
Zachecam wszystkich do ściagania najnowszej wersji programu i zgłaszania, czy i jak u Was działają kody USSD.
Przypominam, że stan konta w prepaidzie można sprawdzić następującymi kodami USSD:

SimData - kod: *100#
Orange - kod: *124*#
Play - kod: *101#
Kodów Ery nie znam.
Krzysztof
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Era ma *101#...
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
zDaleKi

Gdzies te kody sa w FAQ. Ale trzeba to zebrac tam gdzie spis APN.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.35 beta. W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji: menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Program został zmodyfikowany w wielu miejscach, wiele zmian nie jest widocznych dla użytkownika.

Zmiany (na pewno nie wszystkie):
1. Poprawiono działanie USSD.
2. W Ustawienia -> Mail umożliwiono wysyłanie maili do bramek operatorów, do odbiorców powinny dochodzić jako SMSy. W plusie bramka jest darmowa ale ma ograniczenia, pozatym dopiero jak wysyłałem dwa SMSy to dochodziły sklejone. Przy wysyłaniu trzeba zamiast centrum SMS wpisać adres serwera SMTP (wybranego konta).
3. Zmieniono trochę wysyłanie SMSów i zapamiętywanie związanych z tym ustawień. Np. zapamiętuje się też centrum SMS, osobno jest prefiks, nie wpisuje się znaku +.
4. Zmieniono informowanie przy wprowadzaniu PINu przez program, przestał reagować np. na PIN2, PUK2.
5. W AT i PIN zamiast Parametry sieci pojawiły się Komendy AT, które zostały przerobione. Można np. na bieżąco sprawdzać co jest w porcie, raport się powiększył.
6. W AT i PIN pojawił się Res. ust. mod. (reset ustawień modemu) a jak się kliknie prawym przyciskiem myszy na tym przycisku to można modem zrestartować (tu mogą pojawić się błędy związane z portem COM).
7. Można w oknie głównym odczytać operatora, dla wielu modemów technologię GPRS/UMTS.
8. Można ustawić opóźnienia odczytu odpowiedzi AT i odczytu SMSów.
9. Zwiększono bufory portów.
10. Zmieniono w powiadomieniach mail kodowanie nadawcy.
11. Wprowadzono powiadamianie o SMS Ustawienia -> AT i SMS -> Sprawdzaj...
12. Pojawiła się w ustawieniach nowa zakładka AT i SMS.
13. Troochę zmieniono opisy w Ustawienia -> GPRS/UMTS.
14. Jeżeli wybierze się Ustawienia -> Ogólne -> Wyświetlanie połączeń -> dzisiejszych to wyświetli się połączenie, które zaczęło się wczoraj a skończyło dzisiaj (wcześniej się nie wyświetlało).
15. W Okno główne -> SMS pojawiło się archiwum, można wiadomość SMS przenieść z karty SIM do pliku ustawień programu.
16. Pojawiła się kontrolka dzięki której na pierwszy rzut oka widać, czy połączenie z internetem jest ustanowione.

Wielkie podziękowania dla Chrisa-Kr, w ostatnim czasie program posunął się do przodu dzięki niemu. Włożył dużą pracę w testy i podsunął wiele pomysłów. Według niego program powinienem już udostępnić jako wersję finalną ale ze względu na ilość zmian (większa możliwość błędów) z tym się jeszcze wstrzymuję.

[ Dodano: 2008-04-30, 13:26 ]
Jakiś czas temu gdzieś na forum czytałem o wklepywaniu kodów w Optiony w związku z SIMLockiem. Jak ktoś mi przybliży temat to postaram się zaimplementować w Topnetinfo o ile nie pojawią się głosy że nie powinienem.

[ Dodano: 2008-04-30, 13:32 ]
Jutro (1.05.2008) wyjeżdżam na parę dni i raczej w ciągu nich tu nie zajrzę, po powrocie postaram się odpowiedzieć na ewentualne posty.

[ Dodano: 2008-04-30, 14:37 ]
W tej chwili pojawiła się nowsza wersja 3.35a beta. Z wersji 3.35 można ją zaktualizować tylko pobierając i podmieniając plik. Różnica jest tylko taka, że przy wysyłaniu SMSa, jeżeli się wybrało wcześniej ustawiony wpis (Do, dotyczyło tylko szczególnych przypadków) to w polach Centrum SMS, prefiks, telefon nie pojawiały się wcześniej wprowadzone dane.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

A można połączyć się tym programem z netem przez telefon wykorzystując bluetooth ?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

pimosz pisze:A można połączyć się tym programem z netem przez telefon wykorzystując bluetooth ?
Tak. Właśnie przetestowałem. Bluesoleil instaluje driver do modemu via bluetooth i tworzy połączenie. W
Topnetinfo Ustawienia -> Połączenie -> Wybierz połączenie
można wybrać połączenie stworzone przez Bluesoleil lub samemu stworzyć i wybrać nowe połączenie. Należy pamiętać aby później ustawić APN dla modemu:
Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN
a także skontrolować poprawność numeru telefonu, loginu i hasła (Ustawienia -> Połączenie).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Działa doskonale z moją Nokia 6630. Pozdrawiam
air23

Post autor: air23 »

Witam,

na wstepie chcialby bardzo podziekowac autorowi tego programiku - uzywam go od kilku miesiecy i jak dotad ani razu mnie nie zawiodl :)

Uzywam wersji 2.31, ale wczoraj postanowilem sciagnac nowsza wersje, czyli 2.36. Niestety pojawil sie problem - program dziala jak nalezy ale nie mozna go zminimalizowac do traya :(
Zaznaczenie opcji "uruchamiaj w trayu" oraz "minimalizuj po uruchomieniu" nic nie daje - program po uruchomieniu pojawia sie w trayu ale nie chce sie zminimalizowac do traya, czyli widze cale okno programu.
Wersja 2.31 nie miala z tym zadnych problemow.

Pozdrowionka
Air23
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

air23 pisze:na wstepie chcialby bardzo podziekowac autorowi tego programiku - uzywam go od kilku miesiecy i jak dotad ani razu mnie nie zawiodl
:)
air23 pisze:ale wczoraj postanowilem sciagnac nowsza wersje
Bardzo dobrze.
air23 pisze:nie mozna go zminimalizowac do traya
W wersji 2.37 powinno już być dobrze. Dzięki za info.

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.37 beta. W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji: menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. Od nowa napisane odbieranie SMSów. Jak wcześniej w nowszych telefonach Nokia nie działa.
2. Od nowa napisane wysyłanie komend AT i odbieranie odpowiedzi.
3. Zwiększono ilość znaków z 256 do 2000 w informacjach o nowych mailach, SMSach.
4. Poprawiono wyświetlanie programu przy ustawieniach: Uruchamiaj w trayu, Minimalizuj po uruchomieniu (w wersji 2.36 był błąd).
5. Poprawiono kodowanie informacji o nowych emailach.
6. Poprawiono wyświetlanie informacji o nowych SMSach.

PS. Pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Jak ktoś zauważy jakiś błąd to będę wdzięczny za info.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-15, 15:59 ]
Ja jak zwykle dołączyłem nowy plik do pierwszego posta jako załącznik.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

U mnie nie daje sie automatycznie zaktualizować..wywala bład "Nie udało się wypakować z archiwum pliku top_netinfo.new"

Może coś źle robię?? (informacje -> aktualizacje) :papa:
air23

Post autor: air23 »

air23 pisze:nie mozna go zminimalizowac do traya
janek222 pisze:W wersji 2.37 powinno już być dobrze. Dzięki za info.
Wszystko dziala jak nalezy :brawa: Wielkie dzieki za szybka reakcje.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

LuKaSh pisze:wywala bład "Nie udało się wypakować z archiwum pliku top_netinfo.new" Może coś źle robię?? (informacje -> aktualizacje)
Nie, wszystko dobrze robisz. Przed chwilą sprawdziłem i u mnie działa, kiedyś Bliski sprawdzał i też było ok. Działa to tak że program ściąga plik atop_netinfo_exe.zip, następnie wypakowuje z niego top_netinfo.new (później rozszerzenie jest zmieniane na exe). Nie wiem dlaczego program nie mógł u Ciebie wypakować tego pliku, może jakiś antywirus to zablokował. Żeby było gorzej to program twierdzi (bo nie wyskoczył wcześniej inny komunikat), że plik wypakował a później nie może go znaleźć. Czy pliki: atop_netinfo_exe.zip, top_netinfo.new, 7-zip32.dll znajdują się w katalogu programu? W tej chwili nie mam pomysłów co można zmienić żeby u Ciebie poszło. Wydaje mi się że jest wszystko ok a jednak z jakiegoś powodu nie działa. Jakiego systemu używasz. Może masz program w katalogu z dziwną nazwą, ścieżką... Jeżeli nie wyjaśni się o co chodzi to jedynym wyjściem jest rozpakowanie tego pliku zip i zmiana rozszerzenia na exe. Może ktoś inny jeszcze napisze jak jest u niego?

[ Dodano: 2008-05-16, 23:02 ]
air23 pisze:Wszystko dziala jak nalezy :brawa: Wielkie dzieki za szybka reakcje.
Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie :) Niestety nie u wszystkich, jest jeszcze mały problem z odbiorem SMSów na niektórych modemach, poprawki już są, jak zostaną sprawdzone to opublikuję nowszą wersję (niestety ja nie mogę przetestować bo u mnie wszystko jest ok). Gdyby u kogoś było z SMSami coś nie tak to wersję do testów można pobrać: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip (należy zastąpić plik programu rozpakowanym).

[ Dodano: 2008-05-17, 01:55 ]
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.38 beta. W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji: menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Poprawiono odbieranie SMSów (dotyczy głównie starszych, wolniejszych modemów).
2. Odpowiedź USSD wyświetla się bez zbędnych znaków.
3. W menu górnym głównego okna pojawiło się SMS (SMS, Nowy SMS, Wyślij USSD).
4. Dla modemu Huawei, po zmianie technologii sieciowej (GPRS - EDGE lub UMTS - HSDPA) wyświetla się już nie np. UMTS/HSDPA a konkretna technologia.

Ta wersja jak i kilka poprzednich powstało w kooperacji z Chrisem-Kr. Poświęcił wiele czasu na testowanie programu jak i podsunął trochę pomysłów, które zwiększyły jego funkcjonalność. W związku z tym uważam że ewentualne podziękowania należą się i jemu.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze: 4. Dla modemu Huawei, po zmianie technologii sieciowej (GPRS - EDGE lub UMTS - HSDPA) wyświetla się już nie np. UMTS/HSDPA a konkretna technologia.
Gdybyś chciał zaimplementować tę możliwość także w modemach Option Globetrotter, to wiesz że jestem gotów do współpracy ;)
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.39 beta. W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji: menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1. "Włączono" informacje, w wersji 2.38 nie wyświetlały się.
Chris-Kr pisze:Gdybyś chciał zaimplementować tę możliwość także w modemach Option Globetrotter, to wiesz że jestem gotów do współpracy
Zobaczymy co da się zrobić :) Chwilowo tylko nie mam pomysłu jak.
Pozdrawiam
Janek
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Wersja podczas pracy nad nią: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip do testów.

Zmiany:
1. Przy wysyłaniu SMSów pojawiło się więcej opcji:
-raporty
-przesyłanie na ekran komórki (Flash).
-zapisywanie wysłanych
-dwa warianty ważności SMSa (doba, tydzień).
2. W transferze danego dnia znajduje się sesja rozpoczęta a nie skończona poprzedniego dnia.
3. W ustawieniach można zmienić tryb SMSów (tekst, pdu).
4. Pewnie jeszcze coś o czym zapomniałem
Pozdrawiam
Janek
Zablokowany