Dziwna sprawa: UMTS kontra HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Balanger
Początkujący użytkownik forum

Dziwna sprawa: UMTS kontra HSDPA

Post autor: Balanger »

Mam w firmie dwa iplusy: jeden z GT 3G Quad a drugi na Huaweiu E220. Na obu umowach mam limit 1 GB miesięcznie. Zainteresowałem się sprawa bo na jednym komputerze limit danych wyczerpywał sie po okolo 3 tygodniach, a na drugim wystarczało do końca miesiąca. Myślałem, że może inne preferencje użytkowników w oglądanych stronach, ale nie dawało mi to spokoju więc zrobiłem eksperyment i wyniki mnie zadziwiły :szok:
A wygladało to tak: 2 komputery na winXPPro, podobna konfiguracja sprzetowa, Firefox i każdy ze swoim modemem - jeden w zasięgu UMTS drugi w HSDPA na 3,6M. Odpalam oba kompy, łącze się z netem i w tej samej chwili, wchodze na te same strony i czekam aż się całe załadują..... potem pobieram jakiś 2 megowy pliczek (oczywiscie ten sam na obu komputerach). No i po ok. 15 min. zabawy okazuje się, że iplus manager pokazuje:
na GT - ok. 4 mega transferu, a na E220 prawie 6 !!!!
Co jest grane :gwiazdki: ? Moja wiedza na temat GSM marna jest, ale ilość danych chyba nie powinna zależec od pasma w którym pracuje modem....
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Dziwna sprawa: UMTS kontra HSDPA

Post autor: Engelbert »

Balanger pisze:ilość danych chyba nie powinna zależec od pasma w którym pracuje modem
No i nie zależy. Sprawdź, czy oprócz tego 2mb "pliczku" na komputerze z E220 coś w tle się nie transferuje... Kolejna sprawa to jakiś inny licznik danych (netmeter; dumeter) no i przetestuj E220 na drugim komputerze.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

@Balanger
A przed testami wyczyściłeś cache?
Pozdrawiam
Janek
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Właśnie, od cache przeglądarek też bardzo dużo zależy. Jeśli bowiem odwiedzałeś kiedyś jakąś stronę, to pewne jej elementy (grafiki, style CSS itp.) mogły zostać zapisanie właśnie w cache. W wyniku tego może dojść do sytuacji, że jeden laptop pobierze więcej danych niż drugi bo nie będzie miał w cache danych strony, którą odwiedzasz. Drugi laptop pobierze tylko różnicę między zawartością cache a stanem faktycznym.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ