PLANET WAP-1966 Brak mozliwosci konfiguracjii po www

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gogo2424
Początkujący użytkownik forum

PLANET WAP-1966 Brak mozliwosci konfiguracjii po www

Post autor: gogo2424 »

Witam Mam nastepujacy problem .Acces point jak w temacie PLANET WAP-1966 pracowal poprawnie. Po zmianie z trybu AP na CLIENT podczas wyszukiwania sieci i probie polaczenia sie z nia przestal nagle byc widoczny pod fabrycznym adresem 192.168.1.1
Proba resetu ustawien nic nie daje.Podgladniety pod innym acces point widoczny jest ze pracuje jako AP na kanale 6 etc (tak jak po typowym resecie ) Nie mozna sie jednak z nim polaczyc pod www na przegladarce pod adresem 192.168.1.1
Gniazdo ETHERNET jakby rownierz pracowalo poprawnie gdyz po odlaczeniu wtyczki dioda gasnie i na odwrot. WI FI rownierz dziala jak wczesniej wspomnialem. Ustawil sie pod jakims innym adresem IP tyko pod jakim??
Prosze o jakies sugestie i pomoc w tej sprawie
Pozdrawiam
Marek
OVISLINK AirLive AP- 5460APv2_e11
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: PLANET WAP-1966 Brak mozliwosci konfiguracjii po www

Post autor: Jo_gurt »

A jaki masz adres na kompie ktory podlaczasz do AP? Tzn na kablowej karcie sieciowej?
gogo2424

Jo_gurt pisze:A jaki masz adres na kompie ktory podlaczasz do AP? Tzn na kablowej karcie sieciowej?
Adres na kompie mam 192.168.1.100
Maska 255.255.255.0

probowalem tez inne koncowki IP z tej samej klasy adresowej ale za nic nie moge sie skontaktowan po www z PLANET em

Wczesniej nie bylo z nim problemu Mozna bylo np po restarcie AP wejsc na niego bez problemu
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W takim razie reset powinien pomoc. Robiles reset wg instrukcji?
gogo2424

W zasadzie tak ale nie do konca jestem pewien RESETU
Przy wlaczonym do zasilania AP -przycisniety reset przez okolo 3 do 5 sekud
Po diodach widac ze reset nastepuje
Wczesniej tak resetowalem i AP powracak zawsze do ustawien fabrycznych
Teraz widac jak pisalem w pierwszym poscie ze pracuje on w trybie AP wraz z WI FI Widzi go drugie urzadzenie jakie mam w domu WL-5460AP_v2 Widzi go ze pracuje na kanale 6 i pozostale parametry takie jak po resecie Nie mozna jednak dostac sie do niego po www

I jeszcze jedna sprawa. Czy istnieje np mozliwosc wejscia na AP PLANET po WIFI drugim urzadzeniem ktore posiadam a mam jak wspomnialem OvisLink WL-5460AP_v2 i dokonac zmian ustawien?? PLANET pracuje jak widac w trybe AP Jezeli jest taka mozliwosc to w jakim trybie nalezy ustawic Ovis Linka?
Ostatnio zmieniony 2008-05-08, 17:58 przez gogo2424, łącznie zmieniany 1 raz.
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Faktycznie, dziwne to.
Sprobuj moze utility z tej stronki: http://www.trilan.pl/index.php?action=certyfikaty
gogo2424

Jo_gurt pisze:Faktycznie, dziwne to.
Sprobuj moze utility z tej stronki: http://www.trilan.pl/index.php?action=certyfikaty
Bylem wczoraj na podanej przez Ciebie stronie ale ona mi nic nowego nie wniosla
Z tego co ja tam widze jest nowy soft oraz program zarzadzajacy do AP PLANET ale on w tej sytuacjii tez nie widzi Apeka Ma puste nieaktywne polawpisu Przed awaria dzialal
PLANET abo ma teraz walniety port ETHERNET albo przypisal sie mu calkiem inny numer IP ale jak to sprawdzic?? Karta w kompie ustawiona na auto nie wykrywa ustawien automatycznie ( sprawdzalem na 3 komputerach)

SSID BSSID hannel Type Encrypt Signal Select
AP2BA2BE 00:30:4f:2b:a2:be 6 (B) AP no 93

Powyzej parametry pracy AP PLANET uzyskane z AP OvisLink trybem Wireless Site Survey

Ustawienia takie jak po restarcie ale pod przegladarka brak dostepu pod adresem 192.168.1.1 a pod takim powinien byc widoczny
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Ja przez długi okres używałem tego routera w trybie client i nigdy nie mialem problemów z nim. Spróbuj zrobić restart przy włączonym urządzeniu trzymaj restart kolo 10 s (tak na wszelki) a tutaj masz instrukcje moze cos pomoże ;)
http://www.trilan.pl/instruk/WAP-1966.pdf

a jeżeli masz karte radiową to spróbuj na niej ustawić adresy z puli AP i poprzez wi-fi się połączyć z nim
gogo2424

Juto bede mial troche czasu to sprobuje poprzez WI FI sie do niego dostac
Restart nie wnosi nic nowego Poprostu nadal niema komunikacji z AP PLanet po www
Dziekuje za Wasz porady Bede cos w tym temacie jeszcze robil

PS
Zainstalowalem nawet na kompie program skanujacy adresy IP
Probowalem z puli adresowych AP skanowac ale tez go nie wykrywa
Juz sam nie wiem co dalej z nim zrobic
Chyba pojdzie na tzw. straty :D
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

gogo2424 pisze:Czy istnieje np mozliwosc wejscia na AP PLANET po WIFI drugim urzadzeniem ktore posiadam...
Powinno się udać. Przestaw drugie urządzenie w tryb AP Client i każ mu się połączyć z Planetem. Jeśli się połączy, powinno się dać połączyć ze stroną konfiguracyjną.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
gogo2424

Zrobilem jak powyzej ale niestety moje wiedza jest chyba zbyt slaba aby nawiazac kontakt z omawianym AP PLANET
Ustawilem drugi AP w trybie Client .Planet polaczyl sie z AP OvisLink ale na tym etapie zakonczyla sie moja wiedza.Nie potrafilem wejsc na Planet i dokonac jakichkolwiek ustawien.Wieczorem powalcze jescze z tym moze cos pojdzie do przodu

[ Dodano: 2008-05-09, 17:29 ]
Znalazlem wlasnie przyczyne Juz wszystko dziala tak jak trzeba.Powodem braku kontaktu AP oraz mozliwosci ustawien po www okazala sie karta sieciowa.Zalozylem druga inna karte sieciowa i w ustawieniach jej w zakladce Zaawansowane -szybkosc lacza przestawilem ze 100 na 10 Mb/s .wszystko wrocilo do normy lecz zastanawia mnie fak iz wczesniej na pierwotnej karcie sieciowej acces poit pracowal poprawnie.Widocznie cos po drodze musialo sie przestawic na AP lub na karcie w kompie
Dziekuje wszystkim za zainteresoanie oraz pomoc

PS
Pierwsza karta nadal jest w kompie -podlaczona z OvisLink WL 5460 i chodzi z praedkoscia 100Mb/s
Planet niestety na 100MB/s glupieje.Porobie jeszcze kilka prob w ustawianiu duplex i fulduplex
pozdrawiam
Marek
VOIP -Linksys PAP2T EU
Acor Twintel Voip/GSM
Linksys RT31P2-EU
ODPOWIEDZ