Problem z internetem radiowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pafffcio21

Problem z internetem radiowym

Post autor: pafffcio21 »

Mam radiówke która działa kiedy chce. Przeciętny transfer wynosi 10-20 czasem nawet do 40 kb/s (kiedy działa).
Ale przeważnie ten transfer spada do 1kb/s, i tak potrafi przez pare godzin kilka razy w ciągu dnia. Wtedy nawet używanie np.tlenu jest niemożliwe.
Często jest tak, że transfer spada zupełnie do zera!
Mam XP, karte PLANET WL-8303 Wireless PCI Adapter, antena to jakiś zwykły dipol w plastikowej rurze, ale sygnał jest cały czas niezmienny, czyli bardzo dobry bo nadajnik stoi na bloku obok.
Jest to sieć z ograniczeniami, z programów peer-to-peer moge korzystać jedynie w nocy.
Rozumiem że radiówka to jest straszna lipa, ale żeby <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> przerywało połączenie, to już jest przesada. Przerwy nastepują co kilka minut, przy normalnym przeglądaniu jest to niezauważalne, ale np.pobranie zwykłego pliku staje się prawie niemożliwe!
Na moim osiedlu z tej samej sieci korzysta jeszcze kilkanaście osób.
Czemu tak sie dzieje, <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> tego nie kumam. Może ktoś coś poradzi???????????? :x :x
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z internetem radiowym

Post autor: zDaleKi »

pafffcio21 pisze:Mam radiówke [....]
Ale przeważnie ten transfer spada do 1kb/s[...]
Na moim osiedlu z tej samej sieci korzysta jeszcze kilkanaście osób.
I te pozostałe osoby mają to samo?
Jakie łącze do internetu ma Wasz operator?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
juur
Początkujący użytkownik forum

Post autor: juur »

<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w tepsie tak jak wiekszosc przekretow 8)
ze 2 mega ktore dzieli na 20osob...zrezygnuj chlopie poki czas
pafffcio21

Pytałem się kilku osób, u innych nie ma takich przerw jak u mnie.
A usługodawca tłumaczy sie że liczba użytkowników aktualnie
korzystających z sieci ni ma wpływu na szybkość transferu.
A w szczegóły nie wnikałem.
Niestety musze przy tym zostać bo w moim mieście nie ma wielkiego
wyboru, a radiówka jest najtańszym rozwiązaniem. :?
k.j.

Post autor: k.j. »

Do 1 to mi nawet w gsm Orange niespada a płace 60 zł.A dostęp mam w całym kraju gdzie tylko jest zasięg oczywiście.
zDaleKi

pafffcio21 pisze:Pytałem się kilku osób, u innych nie ma takich przerw jak u mnie.
Ciężko coś tu doradzić bez zbadania tego dokładniej.
Jedyne co mi się tu nasuwa, to pożyczenie innej karty WiFi i przetestowanie jak będzie chodziło na niej. Oczywiście przy takich testach zapewne trzeba będzie się dogadać z usługodawcą, bo zapewne blokuje adresy MAC.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pafffcio21

facet był i karte już raz zmieniał. ta jest troche lepsza, bo na tamtej poprzedniej to sygnał był słaby strasznie. Ale wczoraj w nocy transfer nie spadał poniżej 60. :shock: Teraz jest 20 i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest dobrze.

Nie znam sie a tym zbytnio, ale czy to jest jakoś tak, że router blokuje ostęp do wbranych portów w dzień, a w nocy uożliwia dostęp do nich, tak jak sobie ustawi usługodawca?
I czy to jest jakoś tak, że router maskuje mój adres IP, i pokazuje w te miejsce swój? Bo w osiołku mam Low ID. :?:
zDaleKi

pafffcio21 pisze:Nie znam sie a tym zbytnio, ale czy to jest jakoś tak, że router blokuje ostęp do wbranych portów w dzień, a w nocy uożliwia dostęp do nich
Jest możliwe takie ustawienie dostępu dla użytkowników przez usługodawcę.
pafffcio21 pisze:I czy to jest jakoś tak, że router maskuje mój adres IP, i pokazuje w te miejsce swój? Bo w osiołku mam Low ID. :?:
To też jest możliwe, zwyczajnie masz adres IP prywatny, np. z zakresy 192.168.x.x lub 10.x.x.x.
A w sieci "na zewnątrz" widać wszystkich pod adresem publicznym usługodawcy. Bo jesteście za NATem.

To tak w skrócie i w miarę prostym językiem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ