DIR-300 i problem z wysyłaniem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tupti
Początkujący użytkownik forum

DIR-300 i problem z wysyłaniem

Post autor: Tupti »

Witam

Zakupiłem ostatnio D-Link`a DIR-300. Skonfigurowałem go odpowiednio do moich potrzeb. Przekierowałem porty do FTP,VNC oraz Couter Strike`a. Problemem okazało się wysyłanie. Gdy chce wysłać wiadomość z MSOutlook`a wraz z załącznikami zajmującymi około 1,5Mb trwa to jakieś 10 minut. Gdy chce wysłać maila ze strony to załączanie tych załączników trwa również długo (co daje do zrozumienia że problem tkwi w UL). Dzieje się tak zarówno po podłączeniu przez kabel jak i prze WiFi (screen`y 1 2 ) . Ogólnie jach chce coś wysłać czy ktoś chce coś pobrać z mojego kompa to powyżej 15 kB/s nie idzie. Moje łącze ma UL 64kB/s. Co najlepsze dzieje się tak nawet wtedy gdy dodam kompa do DZM.

Czy ktoś ma pomysła co powoduje tak wolne wysyłanie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: DIR-300 i problem z wysyłaniem

Post autor: wojteks »

Tupti pisze:Czy ktoś ma pomysła co powoduje tak wolne wysyłanie?
Jakie jest wysyłanie (UL) jak komp jest podłączony bezpośrednio do łącza z pominięciem routera?
Czy jesteś pewny jednostek które umieściłeś w treści 64kB czy 64kb? bo to zupełnie różne wielkości.
Nie pomagam na PW!
Tupti

Tak jestem pewien. Chyba że 512 Kb to nie jest 64 KB?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tupti pisze:Chyba że 512 Kb to nie jest 64 KB?
Jest. Czyli faktycznie cos bardzo malo wyciagasz.

A jak z tym:
wojteks pisze:Jakie jest wysyłanie (UL) jak komp jest podłączony bezpośrednio do łącza z pominięciem routera?
Chodzi o ten sam moment, czyli sprawdzasz na routerze - jest kiepsko, w takim razie szybka akcja przylaczenia kompa bez routera i ponowny test.
Chodzi o sprawdzenie czy faktycznie problem lezy po stronie routera.

Jesli chodzi o sam router to sprobuj powylaczac (jesli masz) wszelkie filtry MAC, WWW itp.

No i mozna sprobowac wrzucic takie cos zamiast dlinkowego firmware:
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/index.php
Tupti

Dzięki za zainteresowanie!!

Zacznę od tego że problem sam się rozwiązał:-)
Dzwoniłem do providera i kazało się że przez weekend robił jakieś poprawki na łączach ze stały IP i obciął każdemu do 15KB (oczywiście zapomniał o tym poinformować). Ale za to zamiast 64KB które miałem wcześniej, mam 96KB :-) !!!! JUPI!!!!!

Przełączałem, między kompem i routerem i była różnica na kompie miałem 60KB. Ale to dlatego że w kompie nie wpisywałem stałego IP tylko miałem z DHCP, które nie było "serwisowane" w weekend.

A z alternatywnym softem to jeszcze poczekam, dopóki wszystko działa. Jak opanuje wszystkie opcje tego firmwere`u to wtedy pomyślę od czymś bardziej rozbudowanym.

Dziękuję i pozdrawiam!!!!!!!!
Do następnego problemu:-)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Hehe, ach ci admini ;)
ODPOWIEDZ