Router jako AP w kontekście ISP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szymon
Początkujący użytkownik forum

Router jako AP w kontekście ISP

Post autor: Szymon »

Witam serdecznie!

- mam router WRT54G
- mój ISP nie pozwala dzielić łącza
- wolno mi jednak używać WRT54G jako AP
- niestety nie wiem jak to zrobić :(

- gdy wpinam do laptopa kabel bezpośrednio od ISP to mam neta
- gdy podepne ISP do WRT na ustawieniach firmowych, i połącze się z laptopem przez bądź to kabel bądź WiFI, to wyskakuje mi informacja, że moja karta sieciowa ma niewłaściwy numer
- gdy wpisuje (klonując) kolejno, wszystkie 3 możliwe numery czyli (WiFi lapa, Mac routera, nr karty broadband) to zawsze otrzymuję tę samą informację na stronie www - zły nr karty sieciowej!!?

Męczę się z tym od ładnych paru dni, dzwoniłem do ISP ale powiedziano mi, że z ich strony wszystko gra, i żebym sobie ustawił router jako AP i będzie działało.

Prosze o pomoc.

Sz
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Router jako AP w kontekście ISP

Post autor: zDaleKi »

Szymon pisze:- mój ISP nie pozwala dzielić łącza
- wolno mi jednak używać WRT54G jako AP
Może ISP chodzi o to, że nie wolno Ci dzielić łącza na więcej komputerów szczególnie poza lokal. Cały sęk w tym, że najprościej na tym WRT byłoby jednak gdybyś użył routera (podłączył się do portu WAN) i sklonował adres karty sieciowej komputera, na którym usługa teraz działa - czyli tam gdzie masz podłączony kabel od ISP. Być może będzie konieczne również podbicie TTL, ale tego na firmowym oprogramowaniu routera nie zrobisz.

Gdybyś chciał ominąć router, to nie wiem czy podłączenie sygnału ISP do portu LAN pozwoli wykorzystać wbudowany AP. Może spróbować i podłączyć kabel do portu LAN a następnie sklonować adres karty przewodowej na karcie WiFi. Ale dobrze byłoby wtedy również zamienić adres karty LAN, no inny, żeby w systemie się nie pogryzły. Ale jak już pisałem nie daję głowy, że to zadziała.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Szymon

Dzięki za odpowiedź. Dokładnie tak - nie wolno mi dzielić łącza. Z tego co wiem to jak mi powiedziano na infolinii oni "blokują TTL". Chciałem to jakoś ominąć, i wpisałem w rejestrze mojego windowsa jakiś tam ciąg znaków (nie pamiętam), który niby ustawia TTL na 255. Niestety - bez różnicy - więc chyba nie działa.

Jestem zdesperowany trochę, mogę nawet zmienić firmware,ale nie wiem na jaki najlepiej i co potem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Szymon pisze:wpisałem w rejestrze mojego windowsa jakiś tam ciąg znaków (nie pamiętam), który niby ustawia TTL na 255. Niestety - bez różnicy - więc chyba nie działa.
Z poziomu windowsa tego nie zalatwisz. Jedynym twoim wyjsciem bylaby zmiana softu na routerze, ale nie wszystkie wersje G to umozliwiaja - jaka masz dokladnie?

Szymon pisze:mogę nawet zmienić firmware,ale nie wiem na jaki najlepiej i co potem?
Tomato jest chyba najbardziej przyjazne dla uzytkownika. Ale najpierw ustalmy czy sie da :)
zDaleKi

Nie wiem czy w Twoim modelu da sie wgrać Tomato, bo było kilka różnych wersji WRT54G. Sprawdź u nas w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> jest link omawiający w którym Linksysie można a w którym nie. Dokładnie to tu > Linksys WRT54GL/G/GS i oprogramowanie Tomato < Gdyż jak widać u Ciebie trzeba TTL podbić na poziomie routera.

Sprawdź też, czy da się wykorzystać samo AP tak jak opisałem to powyżej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Szymon

Ha! Po dniach boju nagle włączyłem kabel netu gniazdka obok, i pięknie posłał net przez WiFi! :-) Dzięki za pomoc. Na razie odłożę wobec tego wgrywanie nowego softu, jedynei co to sciągnałem jakąś wersję binariów dla mojego routera ze strony linksysa, niestety okazalo sie ze nie moze go zupdejtować - a ja mam wersje 1.0.2 a to byla wersja 7.0 ?
zDaleKi

Szymon pisze:Po dniach boju nagle włączyłem kabel netu gniazdka obok, i pięknie posłał net przez WiFi!
Czyli podłączyłeś do gniazdka LAN zamiast WAN i działa jako switch + AP? :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Szymon

dokladnie tak. dziwne ze na ten trywialny poso nikt nie wpadl!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dziwne ze na ten trywialny poso nikt nie wpadl!
Fakt :) Na nasza obrone powiem, ze takie cos nie zawsze zadziala no i jest troche dziwnym uzyciem routera za 150-200zl ;)
Szymon

No i teraz mam dziwny problem. Jak to jest - powiedz mi - dotychczas działało jak powiedziałeś. Miałem szyfrowanie WPA itd. Nagle.... dup. Znów nie mam neta. Zresetowałem router do ustawień firmowych - jest net. Zakładam szyfrowanie - nie ma neta.... naprawdę zaczynam głęboko nienawidzieć wifi... co mam z tym wszystkim zrobić? Może jakies ustawienia?

[ Dodano: 2008-05-11, 23:03 ]
Więcej.... aktualnie nie mam połączenia według ustawień w laptopie ale... mam Internet :((( nic nie rozumiem.

[ Dodano: 2008-05-12, 00:14 ]
Więcej ! jeśli na laptopie mam dobre połączenie z routerem, to nie mam internetu - jeśli lap szuka sieci, szuka i szuka, po czym nagle oznajmia że się połączył, ale potem mimo to pisze ze nei połączył, to mam Internet! Do chwili aż mija tak z 10 minut, i komputer jednak stwierdza ze miimo wielokrotnych prób nie udało mu się połączyć z siecią.... RATUNKU :(. Wygląda to tak, jakby żadne połączenie nie było mu potrzebne żeby działać, więcej - przeszkadzało mu. Mam dosyć :(

[ Dodano: 2008-05-12, 00:26 ]
No tak. Jak mam na pasku w windowsie ładne połączenie to nei mam netu, jak mam napisane "Połączenie sieci bezprz. niepołączone" to się nagle pojawia net, ale po 10 min się wyłącza bo przeceiz windows musi mi oznajmic, ze nie udalo mu sie polaczyc. Absurd jakis o co chodzi??
ODPOWIEDZ