Pomoc w wyborze sprzetu - orange + laptop.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cichociemny30
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze sprzetu - orange + laptop.

Post autor: cichociemny30 »

Witam jestem tutaj nowy, mam problem techniczny, więc pozwolę sobie umieścić tutaj moje zapytanie.

Kompletuje sobie laptopa - na pewno starsza generacja - tzw. intelig maszyna do pisania. W domu mam lavboxa tp sa i normalny dostęp do komputera i internetu. Czeka mnie jednak wyjazd 14 dniowy i chciałbym mieć w tym czasie "jakiś" dostęp do internetu - głównie poczta.

Jakie rozwiązanie będzie najlepsze - przy jak najniższym wkładzie własnym :)

Czy opcja laptop - telefon (irda, blu etc) mam sagema mx401y...
czy modem z kartą sim...

proszę o wsparcie :) jestem w tej kwestiiiiiii ZIELONY :)
Ostatnio zmieniony 2008-05-11, 17:06 przez cichociemny30, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze sprzetu - orange + laptop.

Post autor: mar_kow »

Jak na 14-sto dniowy wyjazd w zupełności wystarczy telefon. Nie znam modelu ale nawet jeżeli ma tylko GPRS to do przeglądania netu i poczty w zupełności wystarczy. Bardzo długi czas używałem telefonu jako modemu podczas częstych wyjazdów, dopiero ze względu na częstsze i dłuższe wyjazdy zdecydowałem się na modem. Oczywiście modem jest wygodniejszy bo nie trzeba dodatkowego zasilania dla telefonu podczas długich sesji w necie. Ale doraźnie nie ma potrzeby dodatkowo inwestować pieniędzy.
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Pomoc w wyborze sprzetu - orange + laptop.

Post autor: LuKaSh »

cichociemny30 pisze: Czy opcja laptop - telefon (irda, blu etc) mam sagema mx401y...
czy modem z kartą sim...
laptop--- ewentualnie blutooth. Nie polecam połączenia przez irde gdyz po pierwsze jest to duuzo słabsza jakość oraz łatwo o przypadkowe przerwanie połączenia poprzez poruszenie telefonu. :cwaniak:

Zapoznaj sie z materiałem w :faq: odnośnie inernetu pre-paid (na karte)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19007#19007
Przy takim wyjeździe warto kupic Simdate lub Orange Free i naprawde przez 14 dni odbierania poczty i przegladania stron www nie zbankrutujesz :)
ODPOWIEDZ