dwl-900ap+ jako APC. Problem w konfiguracji.
Moderator: Moderatorzy
- zolter17
- Początkujący użytkownik forum
dwl-900ap+ jako APC. Problem w konfiguracji.
Witam. internet do mojego domu płynie droga radiową. Wszystko było podłączone przez sieciówke d-link dwl-520+ do komputera. Dostawca przydziela dynamicznie IP po adresie MAC. Kilka dni temu kupiłem sobie laptopa. Co prawda jest tam wbudowana karta wifi, ale nie łapie punktu dostępowego. Dlatego więc kupiłem sobie AP'ka d-link dwl-900ap+. Jak go skonfigurować, zeby mieś internet w lapku przez port LAN?
Udało mi się dostać do panelu konfiguracyjnego AP'ka przez przeglądarkę internetową i na tym sie skończyło. Doradźcie jak to uruchomić. Wiem ze trzeba jakoś przepisać MAC'a z tej starej sieciówki, tylko jak?
Ogólnie to szukałem na necie jak to zrobić i lipa. Wszyscy chcą udostępniać internet z Lan'a przez wifi. Wystarczy ze ktoś podpowie mi jak to powinno teoretycznie działać, a ja już sobie jakoś to dopasuje.
Udało mi się dostać do panelu konfiguracyjnego AP'ka przez przeglądarkę internetową i na tym sie skończyło. Doradźcie jak to uruchomić. Wiem ze trzeba jakoś przepisać MAC'a z tej starej sieciówki, tylko jak?
Ogólnie to szukałem na necie jak to zrobić i lipa. Wszyscy chcą udostępniać internet z Lan'a przez wifi. Wystarczy ze ktoś podpowie mi jak to powinno teoretycznie działać, a ja już sobie jakoś to dopasuje.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: dwl-900ap+ jako APC. Problem w konfiguracji.
Niestety w emulatorze (rev c) nie widac opcji umozliwiajacej zmiane adresu MAC interfejsu bezprzewodowego 

- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
zmień mac na karcie w laptopie, dlink 900+ przepuszcza mac kompa za nim podpiętego więc nie ma co szukac tej opcji na dlinku
jutro to dzis... tyle że jutro 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
morion, to zalezy gdzie jest filtr MAC. Jesli na AP bazowym to moim zdaniem jednak w pierwszej kolejnosci pojdzie MAC klienta, czyli w tym przypadku D-Linka.
Z reguly switche i AP przepuszczaja protokoly TCP, IP, UDP a wlasnie operuja na MACach.
Z reguly switche i AP przepuszczaja protokoly TCP, IP, UDP a wlasnie operuja na MACach.
- morion
Tak się składa że mam jeszcze kilka tych dlinków jako APC i wiem co pisze;) Na AP w liście mac muszą być wpisane macki kompów za APC, jeśli masz wiecej nić jeden komp za tym 900+ to każdy musi być wpisany w Access List AP...

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No nie wiem, bylem przekonany i mi sie wydawalo, ze u mnie bylo tak jak ja mowilem. Ale to bylo kawalek czasu temu a ty masz wieksze doswiadczenie, wiec klocil sie nie bede 
EDIT: Aha, to jest jakas specjalna cecha D-Linka? Bo ja sie kiedys "bawilem" Edimaxem.

EDIT: Aha, to jest jakas specjalna cecha D-Linka? Bo ja sie kiedys "bawilem" Edimaxem.
- morion
Możnaby powiedzieć że jest to cecha "specyficzna" D-Linka, ponieważ standard wifi normuje tą kwestię i w trybie APC urzadzenie powinno maskować mac adres kompów za nim... Edimaxy i w zasadzie wszystkie obecnie sprzedawane urzadzenia klienckie spełniaja tą specyfikację, stąd opcja klonowania mac na urządzeniu klienckim.

- zolter17
- Początkujący użytkownik forum
Dobra chłopaki. To teraz powiedzcie jak to ustawić? bo już próbowałem na wiele sposobów i lipa. To będzie działać? Czy nie do końca rozumiem Wasze posty?
- morion
Zgłoś to adminowi i on poprostu u siebie zmieni mac który łaczy sie z netem