blueconnect i zbyt duże naliczanie danych

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pawe?_EDGE5
Użytkownik forum

blueconnect i zbyt duże naliczanie danych

Post autor: Pawe?_EDGE5 »

Znajomy kilka miesięcy temu został szczęśliwym posiadaczem blueconnect 39 + modem huawei e220. Jednak jego szczęście nie trwało długo, modem po jakimś czasie zaczął naliczać jakieś kosmiczne ilości pobranyc danych - za same połączenie z internetem naliczał 4MB !!! :gwiazdki: , otwieranie jakiejś stronki kolejne 8MB o ściąganiu czegoś nie wspomnę... Oddał więc modem do salonu ery i pożegnał się z nim na jakieś 6 tygodni :zdziwko: (jak długo można naprawiać modem? - takie rzeczy tylko w erze). 3 dni temu odebrał modem (sformatowali kartę sim czy coś takiego - nie wiem, nie znam się na tym) i wszystko było ok przez jakieś dwa dni, potem znowu rozpoczęło się to kosmiczne naliczanie...

W czym tkwi problem? Może to wina modemu, albo karty sim a może oprogramowania?
Co o tym sądzicie?
Pawe?
hedm
Użytkownik forum

Re: blueconnect i zbyt duże naliczanie danych

Post autor: hedm »

1.Na początek zainstaluj sobie program net limiter i zobacz czy przy łączeniu z netem jakieś programy generują ruch (możliwe że masz włączone jakieś aktualizacje antivir , downloadery trojanów itp).
2. jeżeli to nie pomogło to spróbuj odpalić modem na innym kompie

BTW Mi kiedyś na simdacie wyssało całe konto ładując aktualizacje antywirusa.Mało tego, przeciągneło mi na ponad -7 (minus siedem!) złotych na simdacie-jak doładowałem ją 10zł to się zdziwiłem że mam tylko 3 :szok:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: blueconnect i zbyt duże naliczanie danych

Post autor: przewaks »

Ja bym sprawdził komputer na obecność wirusów/trojanów, które mogą wysyłać duże ilości danych. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że modem sam z siebie przesyła tak duże ilości danych.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ