mam 2 karty i 2 problemy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

mam 2 karty i 2 problemy

Post autor: Gość »

Witam Wszystkich.
Mam problem.
Posiadam komp stacjonarny i w nim wi-fi na pci Gainword 802.11b/g, oraz laptopa z kartą na usb Asus 802.11b. Wcześniej nie miałem z tym nic do czynienia.Męczę sie już 2 dzień i nie mogę nawiązać połączenia.
Raz udało się na jednym kompie zobaczyć ten drugi, ale nie mogłem na niego wejść, chociaż miał udostępnione dyski.
Przeszukałem google,ale nic...
Chodzi mi o podstawy dla laika, jak skonfigurować połączenie między tymi komputerami. Doczytałem się <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> tyle że musi to być tryb ad-hoc , oraz podobne numery ip, czy grupa robocza musi być taka sama?
Jeśli mógłbym prosić o jakieś info na temat podstawowych ustawień, opcji w programach obsługujących te karty, to byłbym wdzięczny.
Na obu komputerach zainstalowany jest winxp. Komputery znajdują się w odległości 10m i brak jakichkolwiek przeszkód.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Tomek
jak wyżej

Re: mam 2 karty i 2 problemy

Post autor: jak wyżej »

Witam.
Siec jako tako ustawiłem,komputery sie widza, jednak....
Komputer stacjonarny jak i laptok widzą się wzajemnie. Z komputera stacjonarnego mogę wejść na udostępnione miejsca w laptoku.Jednak z laptopa widze komputer stacjonarny, a połączyć sie nie chce opis :
wchodze w połączenia grupa mshome widze dwa kompy: laptopa i stacjonarny,chcę wejść na stacjonarny i nic , tylko wyskakuje okienko:
komp nie dostępny mogę nie mieć uprawnień, skontaktuj sie z administratorem..... , nie uruchomiono usługi serwer (wszystko w jednym okienku) Czy coś jeszcze pominąłem w ustawieniach?

Dodam tylko, że w ciągu tych trzech dni dowiedziałem sie więcej o połączeniach niż przez całe życie......

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ