Internet radiowy (pytanie??)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Magical
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy (pytanie??)

Post autor: Magical »

Witam! Posiadam internet radiowy i mam pytanie do jakiej grupy on sie zalicza?
1. Modem (Uzytkownicy AOL , lini telefonicznych, dial-up lub isdn)
2.Pasmo (Dsl lub Adsl, kabel , bezprzewodowe)
3.Satelita
4.Wysoka szybk. ( poloczenie T1, T3, lan, OC#, mikrofale)

Bardzo prosze o informacje! Bardzo jets mi to potzrebne! Z gory dziekuje i pozdrawiam!
Lamer

Re: Internet radiowy (pytanie??)

Post autor: Lamer »

to chyba oczywiste że 2. - czyli bezprzewodowy
ja

Post autor: ja »

radiowe zaliczaja sie do mikrofali!
Gość

Post autor: Gość »

A jesteś zadowolony z jakości?Bo ja nie.
frila

Post autor: frila »

no własnie .chodzi mi o to czy ten internet radiowy jest dobry?mam mozliwosc założenia sobie takiego ale nie wiem czy nie warto zainwestować więcej w stałe łącze?
loos

inernet przez radio

Post autor: loos »

Mam internet przez radio od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o połączenie to nie mam żadnych obiekcji. Wszystko zależy od sprzętu jakim dysponuje dostawca internetu. Dobry sprzęt - wszystko działa bez zarzutu, a jak jest jakaś usterka to serwis mam natychmiastowy.
Gość

nie polecam nikomu radiowki :evil:
najgorsze rozwiazanie z mozliwych :wink:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A jakieś konkretne argumenty przeciwko? ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

ja mam taki argument!!! BRAK ZEWNĘTRZNEGO ADRESU IP!!!!!!!! Jeżeli administrator sieci zgodzi się na zmiane IP, to pół biedy, a jak nie, to <cenzura> ZBITA!!!!!!!!!!!!! :? :? :?
kikorskin

Post autor: kikorskin »

Wszystko zalezy od operatora. ja przykładowo mam takiego ze zastrzegł sobie prędkość do 128Kbps i jeli wolno chodzi to i tak jest wywiazany z umowy. Po drugie blokada na p2p. Po trzecie reklama sprzet na wlasnosc a na umowie ze koszt instalacji to 350zł a sprzet jest wlasnoscia firmy. Brak konkurencji dal dostarcielowi samowolke.
pafffcio21

Radiówka to szajs...

Post autor: pafffcio21 »

kilka dni temu założyłem sobie radiówke, 200zł za montaż, 48zł miesięcznie przez rok. I chodzi sobie jak chce! Przeważnie jest to 10-20kb/s, ale bardzo czesto jest tak, że transfer spada zupełnie do zera. obecnie jak to pisze, jest 0,2kb/s.
:(
A nadajnik stoi na bloku obok. Mam 100% sygnału.
A nic się nie da zrobić. A z osiołka moge korzystać tylko w godzinach nocnych. Rada:
Zanim zainwestujecie w takie coś, przypytajcie się w okolicy jak działa to u innych.
juur

Post autor: juur »

nie ma nic gorszego od radiowki
chyba ze zupelny noob i wystarczy mu bajera na gg :D i strony jak sie otwieraja ...<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> :lol:
wszystko inne byle nie radiowka :!:
zDaleKi

Co kolega taki cięty na radiówki?
Przecież to forum właśnie jest o radiówka a widze już chyba czwarty post przeciwko nim?? :? :?:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
k.j

Post autor: k.j »

Ja myślałem ze niema nic gorszego jak internet Orange EDGE ,ale potych wypowiedziach zaczynam wontpic czy zmieniac Orangutana na radio.Morze ktos jeszcze coś złego powie to se dam spokój z radiem i zostane w Orange.
zDaleKi

k.j pisze:Morze ktos jeszcze coś złego powie to se dam spokój z radiem i zostane w Orange.
Myślę, że nie ma co porównywać ofert różnych operatorów "radiowych" którzy działają na różnym sprzecie i mają różnych dostawców "neta" do internetu komórkowego, którego operator ma podobny sprzęt i łącza w całym kraju.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

sieci radiowe ogolnie nie maja dobrej renomy. Zbudowanie dobrze dzialajacej sieci nie jest prosta sprawa...a nawet jak sie to zrobi to zawsze cos czlowieka moze zaskoczyc.
Twoj problem chyba jest dosc latwy do zdiagnozowania.
Jesli odleglosc od nadajnika jest niewielka...a sygnal 100% jakos linka rowniez bez zarzutow to pozostaje kwestia providera.
Wiekszosc z nich nie ma pojecia o takich sieciach. ot co przeczytaja kilka artykolow ....opnii na forum ....zakupuja jakis badziewny sprzet..wydzierzawiaja 2 mega dsla...serwer z allegro za 300 pln i firma zaczyna dzialac. ludzie zaczynaja sie podpinac i ....rozczarowanie przychodzi natychmiast.
W twoim przypadku to chyba podzial lacza. "administrator" wie jak sie zalogowac na roota i wie jak zablokowac jakies porty prosta regolka.
Na tym pewnie sie konczy. przychodza godziny szczytu i twoj necik mozesz sobie wsadzic w wiadome miejsce.
Jesli to nie wina twojego sprzetu to wlasnise taka akcja ma miejsce.
generalnie przy decydowaniu sie na neta musisz sie dowiedziec:
ilu uytkownikow posiada provider, jakie posiada lacze , jakim sprzetem dysponuje, jakie sa ograniczenia.
co do widocznosci z natu w emulu czy innym p2p to to jest do zalatwienia z adminem.
reasumujac : siec na dlinkach planetach czy temu podobna za 300 pln konstrukcja to nieporozumienie. jeden sprawny uzytkownik emula czy dc++ zalatwi cala siec na amen lesli nie jest odpowiednio skonfigurowany podzial lacza. Sam osobiscie widzialem jak 8 megowe lacze 8 mega down/ 0.5 up zalpychal jeden koles...a wszystkich uzytkownikow bylo 3.
poszukaj jakiegos kompetentnego providera...albo bedziesz sie meczyl.
Dsl na firme kosztuje 200 pln. router i sprawa zalatwiona. 4 osoby na siec i wszystko chodzi jak ksiazka pisze:)
pozdrawiam!
zDaleKi

ikw pisze:Wiekszosc z nich nie ma pojecia o takich sieciach. ot co przeczytaja kilka artykolow ....opnii na forum ....zakupuja jakis badziewny sprzet..wydzierzawiaja 2 mega dsla...serwer z allegro za 300 pln i firma zaczyna dzialac.
Często jest tak jak piszesz niestety. Smutna prawda ale prawda.
Dlatego zdanie o necie radiowym jest takie jakie jest.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ikw

heh...no ale moze doczekamy sie niebawem pieknych czasow...i neta takiego jak naprzyklad w UK. 8 mega za ...hmmm no wlasnie ...jak ktos zgadnie ile za osiem mega musi zaplacic angol ( w zlotowkach) ...zreszta nie zgadnie ..tylko moze ktos sobie zdaje sprawe? a jak sobie zdaje sprawe no to siadzie i placze niestety. aaa no i 8 to nie najszybsze co moze byc . 24 mega to cos co pali sieciowki:P
triken

Post autor: triken »

Ja mam internet bezprzewodowo 1,5 miesiaca (radiowy256/256Kb)(69zł)
Nie narzekam na testowej stronce www.dsl.cz wyciaga 220
Teraz zmienie na 512/512(100zł)bo podłaczyłem jeszcze 4kompy
jeden kabelkiem a 3 bezprzewodowo(ale takie podlaczenie jest nie legalne
kara (1000zł)mi grozi)tak jest w regulaminie operatora
Dzwoniłem do nich czy da sie to legalnie bez tej kary powiedzieli mi ze tak nie wolno prawo na to nie pozwala,polaczenia muszą byc logowane ze w razie
czego to zeby policja i prokuratura mogła trafic itd.
Maja sie zastanowic jak to prawnie rozwiazac.
Ciekawe co wymysla
W mojej sieci nikt nie ma zamiaru zakładac sobie osobna internet "bez sensu"koszt instalacji200zł
zDaleKi

triken pisze:Ja mam internet bezprzewodowo 1,5 miesiaca (radiowy256/256Kb)(69zł)
Teraz zmienie na 512/512(100zł)[....]koszt instalacji200zł
Niezłe ceny tam macie :(
Ja kiedyś płaciłem o wiele mniej za łącze po kablu, gdzie koszt instalacji jest wyższy.
Zresztą sama cena usługi też bardzo wysoka.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ikw

pierwszy raz slysze ze cos ma byc logowane i nie mozna.
no i jeszcze pewnie nie mozna paprotek stawiac przy kompie bo serial port rdzewieje.
coprawda firmy sobie zastrzegaja ze nie mozna podpinac wiecej niz jeden komp...ale to jest oczywiscie do obejscia i nawet nie trzeba za bardzo sie bawic w teteele.
jesli ktos sobie podlaczy to automatycznie lacze bedzie wolniejsze . no chyba ze oni przydzielaja drugie ip za polowe ceny i lacze tak samo szybkie.
a z tymi testami predkosci to raczej lepiej nie przesadzac. ( ja mam 2.2 mega od kogos z powietrza co sobie sieci nie zabezpieczyl )
triken

Niestety nie mam innej możliwości na net:((
To jedyny operator w okolicy.
Mam nadzieje ze admin nie widzi ile osób podpiołem pod neta,
bo powiedział ze jak zobaczy na serwerze jakies dziwne ip to sie ze mna policzy.(1000zł kara)
Mój komp winxp prof sp2 podłaczony non stop udostepniony net przez sieciówke na di-524 jeden kabel do sąsiada a reszta w eter antena kierunkowa i u znajomej planet ustawiony na klienta do niego 3 kompy podpiete:)
U mnie na kompie zapora właczona na wszyskim.
Zobaczy co czy nie?Czy ma mozliwosc zablokowania czegos takiego na serverze u siebie,a jak tak to mozna to obejsc?(to chyba windami nazywaja czy jakoś tak)
ikw

no wlasnie czytam...ale odpowiedz moze byc pokretna bo wlasnie wrocilem z piwka...takze sorki:)
no jak admin zobaczy inne ip niz twoje to bedzie sukces:) i zawsze mozesz mu powiedziec ze chyba wrocil z piwka i nie za bardzo jeszcze mysli. co do kar umownych nadawanych przez rozne sieci to przestan sie martwic. to ze ktos pisze ze 1000 to jeszcze nic nie znaczy...musi ci udowodnic ze podpioles kogos...potem przedtawic w sadzie jakies dowody i dopiero. niesadze zeby kto kolwiek sie bawil w takie cos. odebna ci neta i na tym sie skonczy. wiem bo sam mialem kilku delikwentow. winni sa kase...ale gra nie warta swieczki i teraz maja neta z parapeta...czyli nic.
firma nie traci bo lacze i tak jest uzywane a za podpiecie i tak zaplaciles i tak. ot co....jak <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> to ksiezniczke...jak krasc to miliardy!
triken

To na bank nic nie zobaczy oprocz mojego ip
W takim razie nie ma sie czym przejmowac
Przeciez siec lokalna moge miec a czy udostepniam w niej neta
Jak mi to moze udowodnic?Chyba nie bardzo?
To teraz dzwonic do niego niech podnosi predkosc!
Zakupie sobie ap-ka z trybem klienta bo szkoda pradu komp non stop (nie bardzo)wlacze nata Admin moze mnie cmoknac :)
ikw

moja rada - nie baw sie tak ...predzej czy pozniej ktos to wykryje...a to sie ktos pochwali gdzies albo co innego. jak podlaczasz na lewo to podlacz somsiada i ciotke z dolu...nie wystawiaj zadnych anten ani tego typu rzeczy. to tyle.
bbela

Post autor: bbela »

a ja mam radiówke od 2 lat..i niedawno przedłużyłem umowę na kolejny rok...wszystko chodzi jak należy..łącze symetyryczne czyli 320kb/320kb..absolutnie zadnych limitów sciągania danych.tylko te 79zl to troche drogo, no ale za jakość myśle trzeba płacić
bela
czeryna

Post autor: czeryna »

e tam, mi net działa looz :) transfer czasem 70 kb - 80 kb/s a czasem 0 kb/s :( ale za to mam 33 kb/s uploadu... Ip zewnetrzne( + 10 zl) razem 72 zl :> taniocha...
Tebo.net is my ISP :)
Awatar użytkownika
cocock

Post autor: cocock »

Ja płacę 48pln/mies. w zamian za 256 kb/s, bez żadnych limitów jedynie p2p tylko w nocy. Operator korzysta z technologii przewodów światłowodowych. Stronki śmigają w miarę szybko, W BitComet transfer średnio 50-60 kb/s, na dsl.cz licznik pokazuje prawie zawsze ponad 256, nawet do 400.
ikw

jakiej technologii?
w sensie w wifi masz jakies swiatlowody?
no i chyba rewelacji nie masz bo 60kb to jest okolo 8 kB...a to chyba zadna rewelacja. pzdr!
dymko

Post autor: dymko »

Miałem radiówke i byłem z niej bardzo nie zadowolony,wszystko zalezy od sprzetu jaki dysponuje administrator.Wady urywane strony,brak po kilka dni w miesiacu.Teraz mam iPlusa i jestem bardzo zadowolony stały dostęp bez problemów i transfery 150 kbs.
ODPOWIEDZ