Option GT Fusion+ EMEA problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzikus15
Początkujący użytkownik forum

Option GT Fusion+ EMEA problem

Post autor: dzikus15 »

Ponieważ to mój pierwszy post na tym Forum, chciałbym się przywitać ze wszystkimi Użytkownikami!

Mój problem dotyczy karty GT Fusion+ EMEA (NB)
Na początku powiem, że przeczytałem wątki ale 30 kilka stron nie dało odpowiedzi.
Karty sim mam Ery i Oragne, bez PIN.
Modem Swisscom

1) mam laptopa DELL D520 - wgrałem stery do Bluetoooth od Toshiby

2) początkowo używałem programu GTConnect - łączy się bez problemu, zasięg pokazuj full HS lub 3G. Generalnie czasami internet chodził bardzo wolno.

3) próbowałem zainstalować Mobility Manager w wersji 4.5, importuję profil Ery lub Oragne ale nieaktywne mam Connect. Nie mogę sie połączyc przez ten progam - tzn nic się w nim nie pokazuje, ale sam internet jest. Wgrałem mm4.5 ze strony Ery to pokazało mi, że łączy się z Era Hotspot

4) W systemie urządzenie jest widoczne jako karta sieciowa i w menedżerze urządzeń są 802.11 b/g i Network Interface. Kiedy oba są włączone, to na modemie świeci się cały czas zielona dioda. Kiedy wyłączyłem 802.11 b/g to zaczęła szybko migać niebieska dioda i prędkość się poprawiła. Obecnie osiągam jakieś 600-800 kB/s czas zdarzy się 1Mb.

5) chyba nie łapie mi HSDPA (nie wiem czy zrobić upadte firmware bo nie chcę nic uwalić) nie świeci mi dioda 4 razy. Na stronce Ery czytałem o updatcie firmware, ale nie wiem czy to coś da. nie wiem też jak w moim przypadku sprawdzic wersję firmware. Obecni po wyłączeniu 802.11 świeci się niebieska dioda dwa razy ale szybko - nie wiem czy t UMTS czy nie?

6) myślę, że urządzenie jest źle zainstalowane, bo gdzie tu widziałem screeny i wyraźnie w menadżerze urządzeń było jako HSDPA zainstalowane. Sam zasięg HSDPA mam w Erze jakieś 60% (mierzone w kumpla karcie). Stronki się powinny wczytywać raz-dwa a czasem chodzą bardzo wolno. instalowałem przez GTconnect, mm, przez ręczny wybór sterów i nic.

Chciałbym go tak zainstalować i skonfigurować, żeby łapał HSDPA.

będę wdzięczny za wszystkie pomocne uwagi i wskazówki z Waszej strony
pozdrawiam
Maciej Michalak
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Option GT Fusion+ EMEA problem

Post autor: wojteks »

Mam Fusion+ z T-Mobile, działa z najnowszym formware dostępnym na stronie Ery (update bezproblemowe). Dioda niebieska miga 2x jak się jest w zasięgu UMTS (3G) a 3 razy jak się jest połączonym w HSDPA, jak jest GPRS albo EDGE to miga na czerwono.

W systemie Win2000 widać ją w kartach sieciowych jako Globe Trotter 3g+ 802.11 b/g wireless i w modemach jako Globe Trotter 3G+ Modem Interface.

Wersję firmware odczytasz przez właściwości modemu (prawym na modemie i właściwości), diagnostyka, znajdź modem (kwerenda modemu) obecnie moje firmware to 3.20.0BHd.
Nie pomagam na PW!
dzikus15
Początkujący użytkownik forum

Re: Option GT Fusion+ EMEA problem

Post autor: dzikus15 »

No u mnie w menedżerze urządzeń jest widoczny jako GlobeTrotter3G+ 802.11b/g Wireless w kartach sieciowych (tu urządzenie wyłączyłem bo jak był aktywne to świeciła się zielona dioda non stop i muliło internet). Także w kartach sieciowych jest GlobeTrotter3G+ Network Interface (włączone i na tym chodzi net - sam się połaczył, bez konfiguracji).

nie mam w ogóle zakładki modemy - może to przez to? ściągnę stery to modemu i zobaczę

pozdrawaim
mm
Maciej Michalak
ODPOWIEDZ