Jakie anteny mam zastosować aby zwiekszyć poziom sygnału???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fotoneo
Początkujący użytkownik forum

Jakie anteny mam zastosować aby zwiekszyć poziom sygnału???

Post autor: fotoneo »

Jakie anteny mam dobrac i zastosować do poniższego rozwiązania...

DOM-1
- częstotliwośc - 2.4 GHz
- Router TP-Link ADSL (Annex A) TD-W8920G , moc - 802.11b: Typ. 17 dBm, 802.11g: Typ: 13.5 dBm
używam standardu 802.11g: Typ: 13.5 dBm
- odległość do pierwszego APC - TP-Link TL-WA601G (DOM-2) – ok. 35m
- widoczność – APC jest za pojedynczym drzewem liściastym,
jest na strychu czyli dzieli go ściana zewnętrzna budynku
- rozmieszczenie APC – w lini prostej
- rozmieszczenie APC (różnica wysokości) - +- 7 metrow
- ilość sieci w okolicy – 1
DOM-2
pierwszy APC z drugi AP-Bridge jest na sztywno połączony kablem w budynku DOM-2
- częstotliwośc - 2.4 GHz
- drugi AP-Bridge (Point-to-Point-most),- TP-Link TL-WA601G
- odległość do trzeciego AP-Bridge (Point-to-Point-most),- TP-Link TL-WA601G – ok. 800m – 1km
- widoczność – trzeci AP-Bridge (DOM-3) jest za 2 drzewami liściastymi – teraz jest słaba widoczność...
- długość kabla do anteny - drugi AP-Bridge (DOM-2) – 1m
- rozmieszczenie AP-Bridge – w lini prostej
- rozmieszczenie AP-Bridge (różnica wysokości) - +- 7 metrow
- ilość sieci w okolicy – 1
- długość kabla do anteny - trzeci AP-Bridge (DOM-3) – 5m

schemat:

Obrazek

widok na budynek DOM-3 teraz jest bardziej w lisciach i widoczność jest słabsza...

Obrazek
Obrazek

ogólnie zastosowałem w ruterze ADSL (DOM-1) i w pierwszym APC (DOM-2) antenki typowe do tych ruterów ale o mocy 12dBM i moc sygnału na tym pierwszym APC (DOM-2) dochodzi do 30dBm
pierwszy APC(DOM-2) z drugi AP-Bridge (DOM-2) jest na sztywno połączony kablem w budynku DOM-2 i moc sygnału spada mi już do 4-5 dBm i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieję że jest taki spadek mocy sygnału jak oba te rutery są połączone kablem na sztywno a na moście zastosowałem anteny kierunkowe Yagi 18dBm i na końcu w budynku DOM-3 prędkość dochodzi do 400 – 450 Kbitów/s

czy da się poprawic moc sygnału i szybkość połączenia???

proszę o pomoc w doborze anten do tego rozwiązania

pozdrawaiam
fotoneo 
Fotoneo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jakie anteny mam zastosować aby zwiekszyć poziom sygnału???

Post autor: wojteks »

Skąd masz te Yagi 18dBi? jakaś znana firma czy Home/garage Made?

Jeżeli nie masz dobrej widoczności a tak wynika ze zdjęć to ten link nie będzie działał prawidłowo nawet jak dasz mocniejsze anteny (nie masz czystej strefy fresnela i liście/drzewa zabijają sygnał).
Nazwy linków radiowych muszą być różne, na kanałach odległych od siebie o przynajmniej 4 czyli np dom1-dom2 na kanale 1 a dom2-dom3 na kanale 13 (albo innym odległym również od istniejącej sieci). Sygnały na Bridge (te niskie to pokazują nawzajem bridge) i większe nie będą z przyczyn napisanych wcześniej.
fotoneo pisze:proszę o pomoc w doborze anten do tego rozwiązania
Moim zdaniem bez masztu/wycięcia drzew i zapewnienia widoczności optycznej lepiej nie będzie nawet z parabolkami 27dBi które są czułe na strefę fresnela.
Nie pomagam na PW!
fotoneo

wojteks pisze:Skąd masz te Yagi 18dBi? jakaś znana firma czy Home/garage Made?

Jeżeli nie masz dobrej widoczności a tak wynika ze zdjęć to ten link nie będzie działał prawidłowo nawet jak dasz mocniejsze anteny (nie masz czystej strefy fresnela i liście/drzewa zabijają sygnał).
Nazwy linków radiowych muszą być różne, na kanałach odległych od siebie o przynajmniej 4 czyli np dom1-dom2 na kanale 1 a dom2-dom3 na kanale 13 (albo innym odległym również od istniejącej sieci). Sygnały na Bridge (te niskie to pokazują nawzajem bridge) i większe nie będą z przyczyn napisanych wcześniej.
fotoneo pisze:proszę o pomoc w doborze anten do tego rozwiązania
Moim zdaniem bez masztu/wycięcia drzew i zapewnienia widoczności optycznej lepiej nie będzie nawet z parabolkami 27dBi które są czułe na strefę fresnela.
Yagi zostały zakupione ze strony www.Yagi.pl

oK więc tylko teraz pozostaje mi pozmieniac kanały i zobaczymy co wyniknie....
a jesli nic się nie poprawi to chyba wezne piłę motorową i do dzieła zetne te wysokie krzaki i będzie już oK

wielkie dzieki
pozdrawiam...
www.fotoneo.com.pl
fotoneo...
Fotoneo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

fotoneo pisze:oK więc tylko teraz pozostaje mi pozmieniac kanały i zobaczymy co wyniknie....
Możesz jeszcze zmienić odwrotnie bo anteny czasami lepiej pracują na niskich a czasami na wysokich kanałach, sprawdź obie możliwości.
Nie pomagam na PW!
fotoneo

wojteks pisze:
fotoneo pisze:oK więc tylko teraz pozostaje mi pozmieniac kanały i zobaczymy co wyniknie....
Możesz jeszcze zmienić odwrotnie bo anteny czasami lepiej pracują na niskich a czasami na wysokich kanałach, sprawdź obie możliwości.

oK sprawdze obie możliwości i dam znać czy się poprawiło :)

dzięki...
Fotoneo
ODPOWIEDZ