Witam;) Panwie i Panie liczę na kilka waszych komentarzy...
Zacznę od dosyłu:
Dosył robiony w Krakowie w centrum miasta, z dachu kamienicy do następnej kamienicy.
Widoczności jako takiej pewno nie ma, ale różnicy w wysokości też nie ma (płaski teren)
Długość linku - 1,2 km w linii prostej.
I teraz tak - ma to być dosyć wydajny bridge tzn. wysoka przepustowość, niezawieszalność.
Bridge będzie prowadził do serwerowni więc wpadki są słabo wskazane.
Pierwsze pytanie:
Czy to w ogóle jest możliwe żeby te urządzenia się nie wieszały (a przynajmniej
super rzadko, a do tego miały wbudowanego jakiegoś watchdog'a na sensowej zasadzie)?
-I jaki będzie realny transfer w obie strony takiego połączenia. Czy da rade stabilnie pojechać
10Mbit...20Mbit czy też max co z tego wycisnę to np 4Mbit? i nie chodzi mi tu o dane producenta
tylko o realne akcje;).
Drugie pytanie:
Jakie pasmo wybrać? (2,4GHz czy może 5GHz, a może jeszcze coś innego)?
Trzecie pytanie:
Czy dwie mydelnice (OVISLINK WLA-5000AP) z panelami 17dBi podołają? Przeglądałem ostatnio allegro
i natknąłem się na takie fajne puszki z wbudowanymi panelami - nie wiem czy tu można linkować,
więc nie będę, ale jak ktoś będzie chciał, to znajdzie bez problemu... Tyle że nie wiem czy to 17dBi to
tylko autor napisał czy faktycznie (choć panel ma 30x30cm więc sądząc po rozmiarze nie powinien słabo siać).
No i ostatnia informacja - panel działa na 2,4 GHz...ale to szczegół, bo 5GHz pewno też są dostępne.
Bo jak na razie taki jest mój typ.
Teraz kolej na stację bazową.
Stacja na dachu tej samej kamienicy co dosył (najlepiej jakby antena stała na tej samej rurze
- nie chce się babrać znowu z zezwoleniami...) Do zarządzania pasmem i całego routingu (QoS) będzie
służył serwer zbudowany na debianie albo slackware razem z LMS.
No i teraz kolejne zagadki:
nr4
Jakie Pasmo? Czy będzie ok, jak dosył i nadawanie będzie w tym samym paśmie tylko kanał
przesunę? No i chyba jednak lepiej jak to będzie 2,4 z powodu popularyzacji urządzeń
klienckich.
nr5
Jaki ap do tego widzicie / MT z tym, że pakowanie tam mikrotika jak dla mnie nie ma sensu bo i tak
wszystkim ma się zajmować serwer, ap ma tylko przepuszczać sygnał... No chyba że się myle?
(oraz będzie tam tylko jedna antena nadawcza więc żadne sloty na kolejne radia mi niepotrzebne).
nr6
Jaka antenka? Ma siać do okoła. Więc chyba najlepiej jakaś szczelina fajna. Jakich producentów polecacie?
Zysk oczywiście jak największy... tylko też żeby rozmiar znowu nie zabijał;)
nr7
Moja opcja to znowu mydelnica (OVISLINK WLA-5000AP)... a do tego np. antenka CREVICE Z-17?
nr8
Tak +- ile osób da się do tego podłączyć, żeby ten ovislink (czy inny ap, który mi polecicie) nie zdechł?
Pozostałe pytania.
nr9
Jakie kabelki sygnałowe polecacie - skrzynki będą na dachu więc nie będzie to więcej niż metr...
h-155 czy może weszła teraz jakaś super nowość ;)? Z AP do serwerowni będą szły kable
FTP żelowane.
nr10
Jak z uziemieniem tego wszystkiego? - widziałem takie urządzonko DIAMOND CA-23RS (odgromnik gazowy),
d-link też coś takiego niby robi... czy jeszcze jakieś inne opcje (kabel FTP oczywiście będzie standardowo uziemiony).
No ty chyba koniec litanii;) Byłbym wdzięczny, za konkretną dyskusję;) Fajnie by było, jakbyście w miarę szybko zabrali głos, bo nie ukrywam, że to sprawa najbliższych dni. Na pewno będę śledził temat, także odpowiem na wszystkie pytania.
Bez bicia piszę, że taki sam temat założyłem też na innym forum... ;)
Stacja Bazowa + Dosył
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Stacja Bazowa + Dosył
Jeżeli nie ma widoczności to zestawienie linku nie będzie możliwe.szmalu pisze:Widoczności jako takiej pewno nie ma,
Jeżeli jednak to w paśmie 5GHz, na takie odległości to i 20-40Mbitów da się zestawić na MT w trybie dual z nstreme.
Ad.4 Dosył i baza na 1 MT (RB....) z 3 kartami (odbiór 5GHz, AP na 2.4, AP na 5GHz)
Ad.5 patrz Ad.4
Ad.6 CyberBajt, Interline
Ad. 7 Crevice= porażka na całego, szukaj czegoś lepszego
Ad.8 na 2.4GHz w 802.11g to 10-15 do 1km odległości jak dobrze pójdzie, z małymi pakietami
Ad.9 na 2.4GHz h155 lub rf5, na 5GHZ CNT400 albo zintegrowane anteny z RB
Ad. 10 uziemiać ale jeżeli jesteś pewny parametrów uziemienia w budynku, takie odgromniki gazowe są OK choć akurat typu nie jestem pewny.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za pierwszą odpowiedź.
Możesz tu trochę rozwinąć temat?
Oraz skoro już o MT mowa, to jakie radia do tego polecasz?
Jak sie na senao zapatrujecie, bo mam jedną mini pci tego producenta... i w sumie chętnie bym ją wykorzystał...
Albo karta Ubiquiti XR-5
Następna sprawa - który MT polecacie? (jeśli już o 3 kanałach mówimy...)?
RB 333
RB 433
a może na 2 mini pci
RB 532A
i zrezygnować z nadawania 2,4 czy też 5GHz?
A może w ogóle kupić taki zestawik
5G-23D Lite (RouterBoard 133C, Sparklan/Gemtek WMIA-166AG AR5414 a/b/g, antena panelową 23 dBi)
Albo coś w ten deseń: UBIQUITI Nanostation5
W każdym razie dzięki za podsunięcie kilku pomysłów.
Generalnie trochę teraz chaotycznie to napisałem, ale chciałbym się dowiedzieć:
jakie radia na bridga
jakie radio/radia na AP nadawczy
który MT do bridga, a który MT do bridga z AP?
jakie antenki na bridge (PANELE!!!) i jakie do nadawania (tu dowolność)
Prosiłbym o bardzo konkretne odpowiedzi (modele).
Ad.4 Dosył i baza na 1 MT (RB....) z 3 kartami (odbiór 5GHz, AP na 2.4, AP na 5GHz)
Możesz tu trochę rozwinąć temat?
Oraz skoro już o MT mowa, to jakie radia do tego polecasz?
Jak sie na senao zapatrujecie, bo mam jedną mini pci tego producenta... i w sumie chętnie bym ją wykorzystał...
Albo karta Ubiquiti XR-5
Następna sprawa - który MT polecacie? (jeśli już o 3 kanałach mówimy...)?
RB 333
RB 433
a może na 2 mini pci
RB 532A
i zrezygnować z nadawania 2,4 czy też 5GHz?
A może w ogóle kupić taki zestawik
5G-23D Lite (RouterBoard 133C, Sparklan/Gemtek WMIA-166AG AR5414 a/b/g, antena panelową 23 dBi)
Albo coś w ten deseń: UBIQUITI Nanostation5
W każdym razie dzięki za podsunięcie kilku pomysłów.
Generalnie trochę teraz chaotycznie to napisałem, ale chciałbym się dowiedzieć:
jakie radia na bridga
jakie radio/radia na AP nadawczy
który MT do bridga, a który MT do bridga z AP?
jakie antenki na bridge (PANELE!!!) i jakie do nadawania (tu dowolność)
Prosiłbym o bardzo konkretne odpowiedzi (modele).
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozwinięcie jest proste, 1 MT na miejscu początkowym do dosyłu, wystarczy jedna karta. W drugim miejscu na bazie MT z 3 kartami (ewentualnie 2). Jeżeli to ma być duże pasmo to mocniejszy RB musi być użyty żeby sobie z tym poradził (RB 133 jest za słaby).szmalu pisze:Możesz tu trochę rozwinąć temat?
Czy sprawdzałeś widoczność tych 2 miejsc? jeżeli jej nie ma to o linku zapomnij albo jakieś kosmiczne maszty musisz postawić a jeżeli będą miały ponad 3m wysokości to zgłoszenie budowlane potrzebujesz.
Czy sprawdzałeś w miejscach bazy i dosyłu czy jakieś kanały są wolne, szczególnie w 2.4GHz bo jest ich tylko 13 a w Krakowie myślę że ze 100 sieci zobaczysz z dachu więc zasięg w 2.4 z Twojej bazy to może być 500m bo dalsze linki zakłócenia zabiją, to samo z dosyłem. Duże miasta mają mnóstwo sieci nawet w 5GHz.
Poczytaj tu:
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=news,92,1
to jest jedna z kopalni wiedzy o sieciach WiFi, druga to trzepak.pl
Nie pomagam na PW!
-
Wojteks, dzięki za odpowiedź;)
W związku z tym co napisałeś... i co przeczytałem na tym i innych forach, to chce zrobić coś takiego:
Na bridża:
2x RouterBoard 433 level4
2x Ubiquiti XR-5 600mW 5GHz
2x CyberBajt GigaEter 23
Baza:
RouterBoard 333 level4
Ubiquiti XR-5 600mW 5GHz [/b](ilość zależna od tego na jakie anteny się zdecyduje)
Albo 3 sektory tego typu: GigaSektor - trójpak OMNI 16dBi (CyberBajt)
Albo cos dookólnego...ale na razie jeszcze nie mam typu.
Wiem, że da się zrobić z tego RB333 jednocześnie AP i Bridga... tylko chciałbym wiedzieć jak to potem jest?
Powiedzmy potrzebuje taki schemacik, żeby:
RB433<----------bridge---------->RB333<----------lan1---------->SERWER<----------lan2---------->RB333
Czyli żeby ten RB333 siał mi sygnałem już nie bezpośrednio z bridża, tylko z lana, który mu wepne do innego portu... Da się coś takiego zrobić?
Kolejna sprawa - Widoczność - Tu może być kiepsko, ale no bez jaj, żeby przy takiej mocy nadajników mi linka na kilometrze na płaskim terenie nie zrobiło... no chyba ze się mylę... wtedy będzie niewesoło. Tak czy siak, mam nadzieje, że ten bridż będzie w ogóle niepotrzebny (cała akcja rozchodzi się o jedno pozwolenie).
W każdym razie dzięki za odp. i liczę na komentarz co do proponowanych przeze mnie "zestawów". I prosiłbym też o sugestie konkretnych komponentów - czyli jeśli nie to, to co i dlaczego. Dzięki wielkie;)!
stary jak sie bridża robi to ja wiem:) sęk w tym żebyś mi polecił coś konkretnego - tak jak np to, że 133 się nie nadaje.Rozwinięcie jest proste
W związku z tym co napisałeś... i co przeczytałem na tym i innych forach, to chce zrobić coś takiego:
Na bridża:
2x RouterBoard 433 level4
2x Ubiquiti XR-5 600mW 5GHz
2x CyberBajt GigaEter 23
Baza:
RouterBoard 333 level4
Ubiquiti XR-5 600mW 5GHz [/b](ilość zależna od tego na jakie anteny się zdecyduje)
Albo 3 sektory tego typu: GigaSektor - trójpak OMNI 16dBi (CyberBajt)
Albo cos dookólnego...ale na razie jeszcze nie mam typu.
Wiem, że da się zrobić z tego RB333 jednocześnie AP i Bridga... tylko chciałbym wiedzieć jak to potem jest?
Powiedzmy potrzebuje taki schemacik, żeby:
RB433<----------bridge---------->RB333<----------lan1---------->SERWER<----------lan2---------->RB333
Czyli żeby ten RB333 siał mi sygnałem już nie bezpośrednio z bridża, tylko z lana, który mu wepne do innego portu... Da się coś takiego zrobić?
Kolejna sprawa - Widoczność - Tu może być kiepsko, ale no bez jaj, żeby przy takiej mocy nadajników mi linka na kilometrze na płaskim terenie nie zrobiło... no chyba ze się mylę... wtedy będzie niewesoło. Tak czy siak, mam nadzieje, że ten bridż będzie w ogóle niepotrzebny (cała akcja rozchodzi się o jedno pozwolenie).
W każdym razie dzięki za odp. i liczę na komentarz co do proponowanych przeze mnie "zestawów". I prosiłbym też o sugestie konkretnych komponentów - czyli jeśli nie to, to co i dlaczego. Dzięki wielkie;)!