połączenie radiowe na odległość 1 km z przeszkodą ( las ).

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Shevo7PiB
Początkujący użytkownik forum

połączenie radiowe na odległość 1 km z przeszkodą ( las ).

Post autor: Shevo7PiB »

Panowie mieszkam w małym mieście, gdzie internet jest jednak bezproblemowo dostępny;
Jednak do mojego domu ( taka troszkę pustelnia :D ) TP nie pociągnęła kabli. :dobani:
Moji kumple mieszkający ode mnie około 900m mają jednak kable :ok: . Założyli sobie sieć 4mb. Chciałbym się do nich podpiąć radiowo, jednak na przeszkodzie stoi las, rok temu próbowałem, ale niestety nic z tego nie wyszło ( a nie miałem i nie mam ochoty bawić się w wieszanie na drzewach luster). Teraz rozmawiałem ze znajomym informatykiem ( przy okazji administratorem tej sieci) i mówił mi że wyszła jakaś nowa technologia która umożliwi połączenie radiowe, nawet gdy na przeszkodzie stoi las. Słyszeliście o czymś takim?
Jeżeli tak to jakiego sprzętu będe potrzebował i czy wyrobiłbym się w kwocie 800 zł?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: połączenie radiowe na odległość 1 km z przeszkodą ( las ).

Post autor: Jo_gurt »

Moze chodzi o WiMAX? Ale nie jest to (jeszcze?) technologia dostepna dla przecietnego uzytkownika a raczej tylko dla ISPow.
Shevo7PiB

To raczej nie to, mówił o technologii antenowej 800... ( czy coś tego typu).
Las nie jest też bardzo gęsty, i jest taki mały prześwit pomiędzy mną a nim. Dlatego zastanawiam się czy to wykonalne
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy gdybyś jakiś maszt na domu postawił to przejdziesz nad lasem? (a może u kumpli też by maszt trzeba postawić).

Technologia raczej sie ostatnio nie zmieniła, przynajmniej ta dostępna dla normalnych ludzi za normalne pieniądze (WiFi a,b,g czyli 2.4GHz i 5GHz)
Nie pomagam na PW!
Shevo7PiB

Mogło by chyba przejść nad lasem ( maszt u mnie), ale on mówił raczej o przebiciu się sygnału przez las. W tamtym roku próbowałem na antenie 2.4 GHz, ale nie przeszło
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Shevo7PiB pisze:ale on mówił raczej o przebiciu się sygnału przez las.
Zapomnij. Drzewa bardzo tłumią sygnał.
ODPOWIEDZ