Router TP-LINK i otoczenie sieciowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router TP-LINK i otoczenie sieciowe
Witam!
Mam podpięte 2 kompy(laptop przez wi-fi, stacjonarny przez kabel) pod TP-LINK WR642G.
Problem w tym, że w otoczeniu sieciowym pokazuje mi tylko te 2 moje kompy! A sieć do której jestem podłączony ma kilkunastu użytkowników, których w otoczeniu nie widać.
Widać ich dopiero jak podłącze kabel sieciowy bezpośrednio do komputera, a po podłączeniu przez router nie widać!
Proszę o pomoc. Co i gdzie trzeba przestawić ,żeby widział tą sieć lokalną?
Pozdrawiam!
Mam podpięte 2 kompy(laptop przez wi-fi, stacjonarny przez kabel) pod TP-LINK WR642G.
Problem w tym, że w otoczeniu sieciowym pokazuje mi tylko te 2 moje kompy! A sieć do której jestem podłączony ma kilkunastu użytkowników, których w otoczeniu nie widać.
Widać ich dopiero jak podłącze kabel sieciowy bezpośrednio do komputera, a po podłączeniu przez router nie widać!
Proszę o pomoc. Co i gdzie trzeba przestawić ,żeby widział tą sieć lokalną?
Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router TP-LINK i otoczenie sieciowe
To urok otoczenia sieciowego, działa tylko w sieci lokalnej a Twoje kompy po routerze są w takiej właśnie sieci. Czy dodawałeś miejsca sieciowe po IP? bo jeżeli to sieć z kilkoma kompami to się znacie i wiecie kto co udostępnia i jaki ma IP.
Innym wyjściem jest zlikwidowanie routera i użycie tylko switcha/AP ale wtedy może być problem z adresami IP dla twoich kompów.
Innym wyjściem jest zlikwidowanie routera i użycie tylko switcha/AP ale wtedy może być problem z adresami IP dla twoich kompów.
Nie pomagam na PW!
-
Czyli nie da rady przeglądać otoczenia sieciowego na tym routerze?
Nie dodawałem miejsca sieciowego przez IP, bo nie wiem który IP jest kogo.
Po podłączeniu neta przez kabel to po wybraniu "Wyświetl komputery grupy roboczej" to pokazują się dostępni użytkownicy, jedna z tych ikonek to skrót do "naszego" FTP. I konkretnie mi chodzi o to FTP. Bo użytkownicy nie udostępniają plików z swoich komputerów tylko wrzucają na FTP(filmy, muza, gry itd..).
Może jest jakiś sposób, żeby ten TP-LINK widział to otoczenie!?. Bo chyba tego switcha ma wbudowanego?
Nie dodawałem miejsca sieciowego przez IP, bo nie wiem który IP jest kogo.
Po podłączeniu neta przez kabel to po wybraniu "Wyświetl komputery grupy roboczej" to pokazują się dostępni użytkownicy, jedna z tych ikonek to skrót do "naszego" FTP. I konkretnie mi chodzi o to FTP. Bo użytkownicy nie udostępniają plików z swoich komputerów tylko wrzucają na FTP(filmy, muza, gry itd..).
Może jest jakiś sposób, żeby ten TP-LINK widział to otoczenie!?. Bo chyba tego switcha ma wbudowanego?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przeciez do FTP mozesz sie dostac bez posrednictwa otoczneia sieciowego. Wystarczy uzyc np Total Commandera lub nawet zwyklej przegladarki.luk26 pisze:I konkretnie mi chodzi o to FTP.
Mozesz sprobowac przepiac kabelek od internetu z gniazda WAN do ktoregos LAN - jesli zadziala to jestes w domu, jesli nie to niestety nie jest to takie proste.luk26 pisze:Może jest jakiś sposób, żeby ten TP-LINK widział to otoczenie!?. Bo chyba tego switcha ma wbudowanego?
-
No właśnie sie nie da tak. Pytałem się gości którzy to zakładali i powiedzieli, że to FTP jest tylko dla mieszkańców bloku. Nie ma swojego adresu IP, idzie tylko po kablu.Jo_gurt pisze: Przeciez do FTP mozesz sie dostac bez posrednictwa otoczneia sieciowego. Wystarczy uzyc np Total Commandera lub nawet zwyklej przegladarki.
To wypróbuje może zadziała. Ale wtedy będę miał tylko na stacjonarnym. Bo na lapku przez Wi-FI już nie?Jo_gurt pisze: Mozesz sprobowac przepiac kabelek od internetu z gniazda WAN do ktoregos LAN - jesli zadziala to jestes w domu, jesli nie to niestety nie jest to takie proste.
-
Również mam TP-LINKa
i zacznijmy może od nowa:
Grupę roboczą(Mój komputer-> właściwości->Nazwa komputera-> Zmień-> nazwij np:
LAN
Dzięki temu identyfikator o tej nazwie postara się znaleźć Ciebie i innych pod tym powiedzmy pseudonimem.
W nicku dajesz swoją nazwę np XXX(twoja nazwa użytkownika)
Później użyj kreatora Windows skonfiguruj tak żeby udostępnić pliki i drukarki.
LAN
Dzięki temu identyfikator o tej nazwie postara się znaleźć Ciebie i innych pod tym powiedzmy pseudonimem.
-
Witam!hARaPL pisze:Również mam TP-LINKa
LAN
Tak jak zrobiłem to tylko mi widzi moje 2 kompy. A nie o to mi chodziło!
Ale przed chwilą zrobiłem to o co mi chodziło! Wreszcie mam to otoczenie sieciowe i dostęp do FTP!

Jo_gurt, to co napisałeś dało mi do myślenia! Dzięki!

Pozdrawiam!