TP-LINK - komputer/laptop z netem i drugi komputer bez neta

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hARaPL
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK - komputer/laptop z netem i drugi komputer bez neta

Post autor: hARaPL »

Witam posiadam router TP-LINK TD-W8910G.
(ZAZNACZAM ,ŻE SZUKAŁEM W FAQ I POPRZEZ OPCJĘ SZUKAJ I NIE ZNALAZŁEM ROZWIĄZANIA)
A więc kontynuując posiadam w/w router.

Mam NEO 512 kb/s, podłączony kabelek do routera.
Na dwóch komputerach i laptopie jest net i otoczenie sieciowe(wszystko ok ale...)

Chciałbym aby na laptopie i stacjonarnym komputerze był net a u sąsiada było otoczenie sieciowe bez neta.

No i tutaj w jaki sposób to zrobić?
Mało wiem o "MAC"... Ale chyba tutaj jest klucz do sukcesu.. nie wiem przypuszczam tylko...

W jaki sposób skonfigurować połączenie aby :
w moim mieszkaniu(laptop i stacjonarny komputer był net i otoczenie sieciowe)
a u sąsiada(na stacjonarnym było tylko otoczenie sieciowe - bez neta)

Posiadam w stacjonarnym kartę sieciową bezprzewodową dzięki której mam otoczenie sieciowe z komputerem u mnie w mieszkaniu i u sąsiada.

Posiadam w stacjonarnym również zintegrowaną sieciówkę.

Sąsiad ma również sieciówkę zintegrowaną z płytą.

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-18, 21:26 ]
i jak wie ktoś może jak rozwiązać mój problem ?

//sorka za posta
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TP-LINK - komputer/laptop z netem i drugi komputer bez neta

Post autor: Jo_gurt »

W tym routerze z tego co sie zorientowalem na podstawie instrukcji obslugi bedzie mozna zrobic cos takiego poprzez wbudowany firewall:
Advanced Setup->Security->IP Filtering->Outgoing
IP Filtering wystarczy jesli twoj sasiad ma staly adres IP i nie zczai sie, zeby go zmienic.
Takie cos jest skuteczne jesli twoj sasiad nie chce/nie wie jak ominac to dosc proste zabezpieczenie, w przeciwnym razie routerem tego nie zalatwisz.
Ewentualnie mozesz zalozyc globalna zasade blokowania poza wymeinionymi przez ciebie (twoimi) adresami, ale trzeba o niej pamietac za kazdym razem jesli dodasz nowego kompa no i konieczne bedzie skonfigurowanie statycznych adresow IP.
ODPOWIEDZ