nie wykrywa modemu w NOKII 3110c
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
nie wykrywa modemu w NOKII 3110c
Witam,
Mam nokie 3110c i nie moge sie polaczyc z internetem za pomoca tego telefonu. Zakupilem ostatnio kabel na allegro dke-2 i mam jedynie polaczenie z laptopem (system win XP) w ktorym moge sobie przesylac pliki miedzy komorka a kompem, natomiast jesli chcialbym sie polaczyc z netem to pokazuje sie komunikat ze nie wykrywa modemu telefonu. Probowalem sciagnac ze strony nokii modem do tego telefonu ale tam tylko sa modemy do irdy i bt. Aha uzywam najnowszego PC suita. I teraz juz sam nie wiem co mam zrobic czy kupic jakis inny kabel ?
Jesli to mozliwe to prosilbym o pomoc.
Mam nokie 3110c i nie moge sie polaczyc z internetem za pomoca tego telefonu. Zakupilem ostatnio kabel na allegro dke-2 i mam jedynie polaczenie z laptopem (system win XP) w ktorym moge sobie przesylac pliki miedzy komorka a kompem, natomiast jesli chcialbym sie polaczyc z netem to pokazuje sie komunikat ze nie wykrywa modemu telefonu. Probowalem sciagnac ze strony nokii modem do tego telefonu ale tam tylko sa modemy do irdy i bt. Aha uzywam najnowszego PC suita. I teraz juz sam nie wiem co mam zrobic czy kupic jakis inny kabel ?
Jesli to mozliwe to prosilbym o pomoc.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: nie wykrywa modemu w NOKII 3110c
W PC Siute masz już stery więc nie powinno być problemu. Spróbuj doinstalować ręcznie według tego manuala: Instalacja ręczna modemu.chemior pisze:Aha uzywam najnowszego PC suita.
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem tez tkwi w tym ze na podanych linkach nie ma juz mozliwosci pobrania sterownikow do modemu tej nokii
- Jaco
Myślę że to jest główny powód. Zapewne jest to nieoryginalny kabel i są problemy. Było już wielokrotnie na tym forum o tym: Kabel USB do Nokii nie działa. dla przykładu.chemior pisze:Zakupilem ostatnio kabel na allegro dke-2 i
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Mi ten telefon laczyl sie na zwyklym kablu od przenosnego dysku z koncowka mini USB, wiec chyba polece wizyte w sklepie komputerowym 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z nokiami ktore maja w sobie gniazdo MINI-USB nie ma żadnego problemu, potrzeba do nich jakikolwiek kabel MINI-USB i wszystko śmiga. Ja do N5200 i N6120classic używałem juz 4 kabli poza oryginalnym i na żadnym nic złego sie nie dzialo. (Dwa od mp3, i dwa od aparatów foto)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładnie tak. Z tym modelem Nokii nie powinno być problemów.Jaco pisze:[[...]Zapewne jest to nieoryginalny kabel i są problemy.[...]
- Jaco
To dlaczego ten wątek że jest problemmar_kow pisze:Z tym modelem Nokii nie powinno być problemów.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A ten telefon nie ma może czegoś takiego jak ustawienia usb i do wyboru np pamięć masowa lub modem?
- Jaco
U mnie na Nokii 6300 jest tak:
Po podłączeniu kabla do fona i kompa pojawia się komunikat: Kabel USB do transmisji danych podłączony. Wybierz tryb. Zatwierdzam OK i Mam do wyboru trzy tryby kabla USB: Tryb Nokia, Drukowanie i Multimedia, Przechowywanie Danych. Ja wybieram tryb Nokia i jest wówczas
Po podłączeniu kabla do fona i kompa pojawia się komunikat: Kabel USB do transmisji danych podłączony. Wybierz tryb. Zatwierdzam OK i Mam do wyboru trzy tryby kabla USB: Tryb Nokia, Drukowanie i Multimedia, Przechowywanie Danych. Ja wybieram tryb Nokia i jest wówczas

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Przytoczę jeszcze raz kierunek odpowiedziJaco pisze:To dlaczego ten wątek że jest problemmar_kow pisze:Z tym modelem Nokii nie powinno być problemów.![]()

Jaco pisze:[...] Zapewne jest to nieoryginalny kabel i są problemy.[...]
Dokładnie jest tak samo w przypadku 3110c. Al jeżeli kabel jest winny to niczego się nie osiągnie...Jaco pisze:U mnie na Nokii 6300 jest tak:
Po podłączeniu kabla do fona i kompa pojawia się komunikat:[...]
- Jaco
Dokładnie . Tylko dlaczegomar_kow pisze:Al jeżeli kabel jest winny to niczego się nie osiągnie...
To jest zastanawiające? Szkoda że sam zainteresowany już nie odwiedza naszego forumchemior pisze:mam jedynie polaczenie z laptopem (system win XP) w ktorym moge sobie przesylac pliki miedzy komorka a kompem,
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Digitall
- Specjalista bezprzewodowy-junior
1. Rozłączyć i usunąć powiązania BT jeśli są (ten_komputer<->telefon)
2. Odinstalować niepotrzebne modemy (nieaktywne itp..)! (Panel Sterowania -> Opcje Modemu) i zrestartować PC opcjonalnie.
3. Podłączyć telefon kablem w trybie NOKIA
4. Dodać telefon w PC Suite (Ustawienia -> Dodaj ...)
W tym momencie POWINNO zainstalować sterowniki modemu.
Mnie to często pomaga przy problemach z parowaniem BT gdy nie wykrywa mi modemu!
Jeśli tylko telefon jest widziany w trybie DATA i można kopiować pliki, to z kablem powinno być wszystko OK! Jednak jedno jest pewne - ja już się wyleczyłem z aktualizacji softu w telefonach byle czym..
2. Odinstalować niepotrzebne modemy (nieaktywne itp..)! (Panel Sterowania -> Opcje Modemu) i zrestartować PC opcjonalnie.
3. Podłączyć telefon kablem w trybie NOKIA
4. Dodać telefon w PC Suite (Ustawienia -> Dodaj ...)
W tym momencie POWINNO zainstalować sterowniki modemu.
Mnie to często pomaga przy problemach z parowaniem BT gdy nie wykrywa mi modemu!
Jeśli tylko telefon jest widziany w trybie DATA i można kopiować pliki, to z kablem powinno być wszystko OK! Jednak jedno jest pewne - ja już się wyleczyłem z aktualizacji softu w telefonach byle czym..

Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..