Od jakiegoś czau przeglądam to forum, gdzie dowiedziałem się wielu pożytecznych rzeczy odnośnie internetu oferowanego przez naszych operatorów GSM.
Jednak cały czas mam problem z wyborem konkretnego operatora. Otóż mieszkam w małej wiosce Wigwałd w woj. warmińsko - mazurskim, gdzie do najbliższych BTS mam ok 4 km (Warlity Małe - tu stoją BTS trzech operatorów (źródło: www.wieprz.net/bts/), prawdopodobnie 900 MHz (nie znalazłem ich niestety na stronie btssearch). Teren jaki mnie dzieli od w/w wież jest dość płaski, prawdopodobnie na drodze mogą być jakieś niewielkie kawałki lasu.
Czy bliskość BTS-ów od drogi krajowej E7 (Warszawa-Gdańsk) może wpłynąć na ich większe obciążenie ( wtedy może lepiej wybrać BTS dalszy ale dziewiczo postawiony).
W odległości 7-12 km są też inne anteny operatorów GSM, lecz jest chyba więcej przeszkód terenowych (domy, las, itp.), (moje komórki często przełączają się na dalsze BTS - co mnie dziwi, myślałe, że im bliżej anteny tym lepszy sygnał).
Niedawno pożyczyłem od kumpla modem globetrotter GT, który wykazał:
dla ERY - od 48 do 160 kb/s
dla PLUSA - od 64 do 200 kb/s (najczęściej oscylował w granicach ok. 100 kb/s)
dla ORANGE - od 48 do 115 kb/s
MOJE PYTANIE BRZMI : CO WYBRAĆ???
Skłaniam się ku sieci PLUS gdyż testery pokazywały tu najczęściej najwyższą prędkość.
Jednak zainstalowanie anteny zewnętrznej np. ATK-20/850-960MHz może zmienić powyższe "osiągi" operatorów.
Czy jest sens zakupu tego rodzaju anteny przy w/w konfiguracji terenu i odległości od BTS??? Czy może ona wpłynąć na zróżnicowanie prędkośći operatorów GSM w inny sposób niż na "gołym" modemie?
Czy może ktoś zna bardziej szczegółowe parametry tych BTS??
Ewentualnie jak sprawdzić siłę sygnału na Sony Ericssonie k750/w810 lub Noki 6020???
I ostatnie pytanie

Jaki modem wybrać??? (będzie on współpracował z notebook'iem na expresscard/usb).
PLUS - Huawei E870 czy merlin XU870 (skłaniałbym się ku jakiemuś Globe* ale brak takowych w ofercie)
ORANGE - Merlin XU870 czy usb: OPTION Icon II/OPTION GlobeSurfer ICON (nie wiem czy mają wyjście na antenę zew.)
ERA - Option GlobeSurfer II czy Option Icon 225 usb
Myślę, że WAS nie zamęczyłem długi opisem i setką pytań, ale to są ważne dla mnie wątpliwości, które proszę żebyście mi pomogli rozwikłać.

Z góry dzięki!!! Uhhh....