Option GT Max HSDPA/3G/EDGE/GPRS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olecki
Użytkownik forum

Option GT Max HSDPA/3G/EDGE/GPRS

Post autor: olecki »

Witam

zainstalowalem oprogramowanie Business Everywhere i ono wykrylo modem Option GT Max i popranie go zainstalowalo.
PO restarcie laptopa, uruchomilem aplikacje BE Orange ..., podalem PIN i w oknie aplikacji nie ma polaczenia z siecia, w ogóle.

Czy ta aplikacja po zainstalowaniu jest gotowa do uzycia? a moze powinienem cos skonfigurowac? choc szukalem i nie bardzo wiem co mozna jeszcze tu zrobic.

Chodzi o to, ze ten progamik nie pokazuje zadnej sieci, orange rowniez - a klikajac w Polacz - pokazuje sie "Nie mozna nawiazac polaczenia. Zaden z punktow dostepowych nie jest dostepny"

Dodam ze oczywiscie jest zasieg sieci Orange w normalnej komorcie i na pewno jest EDGE.

Co robie nie tak? a moze cos z modemem jest nie tak?

W laptoopie mam lacze Express Card 54 wiec modem mam podlaczony przez przejsciowke, ale chyba wszystko jest ok, przeciez zostal poprawnie zainstalowany.

[ Dodano: 2008-05-24, 06:32 ]
przepraszam, post chwilowo nieaktyalny. po ktoryms telefonie do Orange jeden z operatorow zorientowal sie ze karta jest nieaktywna, mimo ze minelo juz 7 dni od podpisania umowy. tragedia... co za obsluga.
Tracer
Stały użytkownik forum

Re: Option GT Max HSDPA/3G/EDGE/GPRS

Post autor: Tracer »

Czyli trzeba było sprawdzic kartę w zwykłej komórce albo do modemu włożyć karte z fona na chwilę .
Jak próbowałem hotspota orange w hotelu orbis to wydałem 4 pln na kod na 1 godzinę a po 10 minutach mnie wywalił i wiecej nie mogłem się zalogować :] Orange beeee ;)
i fuj ;)
gregmal
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gregmal »

Witam,
mam 2 modemy, w tym jeden z Orange z aplikacją BE.
Dlatego:
1. Sprawdź konfigurację APN,
2. Jak działam na modemie Orange, to samo wykrycie sieci komórkowej na BE zajmuje czasami do 10 minut. Ustaw wykrywanie na auto, czekaj, aż pojawi się ORANGE.PL i dopiero potem wybierz (z listy rozwijanej pod napisem "połączenie automatyczne" twój rodzaj połączenia.
Komunikat, o którym piszesz wynika z braku możliwości połączenia się przez modem z jakimkolwiek modułem BE (jak wiadomo, można ich tam założyć kilka).
Pozdrawiam,
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

olecki, a jak migają diody na modemie?
Ja mam GT MAXa i czasem długo szuka sieci. Zwłaszcza 3G w domu. Czasem i 10-15min.
ODPOWIEDZ